Ciasto bananowe to idealny pomysł na coś słodkiego do kawki lub do przełamania smaku kiełbaski podczas majówkowego grillowania. Przepis na ciasto bananowe jest tak banalny, że aż nie wiem, co napisać. Może podpowiem tylko tyle, że zasada "trzy razy dwa" doskonale oddaje jego prostotę i sprawia, że jest pyszne i długo wilgotne.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na szybkie słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Szybkie ciasto bananowe to idealny deser na każdą okazję. Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego? Ciasto bananowe idealnie zaspokoi łakomstwo. Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniowe plotki? Ciasto bananowe jak znalazł. W majówkę przychodzą goście i oprócz mięsiwa chcesz położyć na stole coś słodkiego? Ciasto bananowe sprawdzi się najlepiej. Jest delikatne, słodkie, ale nie mulące i długo pozostaje wilgotne. Jak je zrobić? Zasada "trzy razy dwa" - dwie ręce, dwie chwile i dwie miski, oto klucz do sukcesu.
Najłatwiejsze ciasto bananowe - przepis na deser idealny
Składniki:
3 dojrzałe banany (mogą mieć miejscami brązową skórkę)
2 jajka
2 niepełne szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru (jeśli lubisz słodkie wypieki, możesz dodać więcej)
pół kostki masła
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g orzechów, bakalii, skruszonej czekolady lub batonów
Sposób wykonania:
Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Do drugiej włóż banany, dodaj cukier jajka oraz roztopione masło. Całość zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Kiedy składniki się połączą, dodaj ulubione bakalie i orzechy. Nie mieszaj jednak składników za długo - mąka jedynie musi wszystko "związać" - resztę zrobi piekarnik.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przelej do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto piecz przez godzinę. Po ostygnięciu możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.
Wskazówka. Jajka warto wcześniej rozbić i osobno ubić białka. Piane z białek dodaj na samym końcu, tuż przed dodatkiem bakalii. Wówczas ciasto będzie bardziej puszyste.