Gdy stawiam ją na stole, wszyscy się na nią rzucają. Ta sałatka to królowa wszystkich rodzinnych spotkań

Sałatki to bardzo ważne elementy obiadów, a także imprez i przyjęć. Nie może ich nigdy zabraknąć. Ta sałatka bryluje na każdej rodzinnej imprezie. Jej skład jest bardzo bogaty, dzięki czemu podczas jedzenia możemy wyczuć różne nuty smakowe. Lepiej zrobić jej więcej, bo znika w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Chyba każdy musi przyznać, że sałatki to najlepsze przekąski, które można postawić na stole podczas imprezy. Rozchodzą się jak świeże bułeczki, a podczas ich przygotowywania można bawić się smakami. Ja od lat serwuję rodzinie tę oto sałatkę. Nazywamy ją królewską, ponieważ bogata jest w różnego rodzaju składniki. Można przygotować ją warstwowo, bo tak wygląda najlepiej. Jednak połączenie wszystkiego w jedną całość również jest dobrym pomysłem.

Przepis na warstwową sałatkę królewską

Składniki:

  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka tuńczyka,
  • puszka ananasa,
  • 2 marchewki,
  • słoik selera konserwowego,
  • 6 jajek,
  • majonez,
  • kostka sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Selera naciowego, kukurydzę, fasolę i tuńczyka odsącz z zalewy. Ananasa wyjmij z syropu, a marchew obierz i ugotuj do miękkości.
  2. Ananasa pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kostkę sera żółtego w zależności od preferencji możesz zetrzeć lub pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj na twardo. Następnie odcedź, obierz i pozostaw do ostudzenia. Gdy staną się chłodne również je zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Na dnie większej salaterki ułóż odciśniętego z nadmiaru wody selera, a także czerwoną fasolę. Kolejnym krokiem jest ułożenie kukurydzy, a na to tuńczyka i sera żółtego. Górę wysmaruj cienką warstwą majonezu.
  5. Na tak ułożone składniki wyłóż pokrojonego ananasa i startą marchewkę. Ponownie wysmaruj wierzch majonezem, jednak tym razem warstwa powinna być grubsza.
  6. Majonez posyp solą i pieprzem. Ułóż również starte jajka. Tak przyrządzoną sałatkę odstaw do lodówki na około 3 godziny. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA