-
Haps
-
Jak przygotować
- Na temat tej sałatki nie trzeba dużo mówić. Połącz te składniki, a z miski zniknie w mgnieniu oka
Na temat tej sałatki nie trzeba dużo mówić. Połącz te składniki, a z miski zniknie w mgnieniu oka
Wybór sałatki na niedzielny czy imprezowy stół nie jest łatwy. Istnieje bowiem tyle smacznych przepisów, które aż żal ominąć. Aby ułatwić tę decyzję, proponujemy zrobić sałatkę z tym wyjątkowym makaronem. Mało kto go używa na co dzień, a jest pyszny i pasuje do wielu dań.
Zobacz wideo Prosta sałatka z tuńczyka na krakersach
Na każdym świątecznym stole, a także na imprezach i przyjęciach, muszą pojawić się sałatki. Są nieodłącznym elementem każdego spotkania i to właśnie one są najprostsze w wykonaniu. Pomimo nieskomplikowanych formuł mogą zapełnić brzuch i są bardzo sycące. Jednak przepisów na te przekąski jest wiele i trudno wybrać z nich ten, który będzie odpowiadać każdemu. My proponujemy recepturę na ten przysmak, który idealnie wkomponuje się w wiosenny czas. Użyjesz do niego wielu warzyw, które rozświetlą talerz. Składnikiem, o którym nie możesz zapomnieć, jest makaron orzo. To właśnie on dopełnia smaku.
Przepis na sałatkę warstwową z makaronem
Składniki:
- szklanka makaronu orzo,
- 3 jajka,
- 150 g szynki,
- pół kostki sera żółtego,
- majonez,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 zielony ogórek,
- pęczek rzodkiewki,
- mała puszka kukurydzy
- niewielki por,
- natka pietruszki,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Makaron umieść w garnku, zalej wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i umieść na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do niego makaron i obsyp całość ziołami prowansalskimi. Zamieszaj i delikatnie obsmaż.
- Tak przyrządzony ryż wyłóż na dnie salaterki, następnie posmaruj wierzch trzema łyżkami majonezu.
- Rzodkiewkę dokładnie przemyj i potnij w plastry, ułóż ją na bokach naczynia oraz na majonezie. Zielonego ogórka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i utwórz z niego kolejną warstwę sałatki.
- Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj je na twardo. Gdy będą gotowe obierz je i zacznij na tarce o grubych oczkach, także włóż do salaterki.
- Całość obsyp solą i pieprzem, następnie ponownie ułóż kolejną warstwę rzodkiewek.
- Kukurydzę odcedź z zalewy i posyp nią wierzch warzyw.
- Szynkę pokrój w paseczki, pora umyj, pokrój w półplasterki i zalej wrzątkiem, a następnie włóż do zimnej wody. Oba składniki ułóż w salaterce tworząc nową warstwę. Wierzch posmaruj kolejną porcją majonezu.
- Żółty ser zatrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch sałatki. Udekoruj ją pozostałą częścią rzodkiewek oraz posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki do schłodzenia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl