Na temat tej sałatki nie trzeba dużo mówić. Połącz te składniki, a z miski zniknie w mgnieniu oka

Wybór sałatki na niedzielny czy imprezowy stół nie jest łatwy. Istnieje bowiem tyle smacznych przepisów, które aż żal ominąć. Aby ułatwić tę decyzję, proponujemy zrobić sałatkę z tym wyjątkowym makaronem. Mało kto go używa na co dzień, a jest pyszny i pasuje do wielu dań.
Zobacz wideo Prosta sałatka z tuńczyka na krakersach

Na każdym świątecznym stole, a także na imprezach i przyjęciach, muszą pojawić się sałatki. Są nieodłącznym elementem każdego spotkania i to właśnie one są najprostsze w wykonaniu. Pomimo nieskomplikowanych formuł mogą zapełnić brzuch i są bardzo sycące. Jednak przepisów na te przekąski jest wiele i trudno wybrać z nich ten, który będzie odpowiadać każdemu. My proponujemy recepturę na ten przysmak, który idealnie wkomponuje się w wiosenny czas. Użyjesz do niego wielu warzyw, które rozświetlą talerz. Składnikiem, o którym nie możesz zapomnieć, jest makaron orzo. To właśnie on dopełnia smaku.

Przepis na sałatkę warstwową z makaronem

Składniki:

  • szklanka makaronu orzo,
  • 3 jajka,
  • 150 g szynki,
  • pół kostki sera żółtego,
  • majonez,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 zielony ogórek,
  • pęczek rzodkiewki,
  • mała puszka kukurydzy
  • niewielki por,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Makaron umieść w garnku, zalej wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i umieść na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do niego makaron i obsyp całość ziołami prowansalskimi. Zamieszaj i delikatnie obsmaż.
  3. Tak przyrządzony ryż wyłóż na dnie salaterki, następnie posmaruj wierzch trzema łyżkami majonezu.
  4. Rzodkiewkę dokładnie przemyj i potnij w plastry, ułóż ją na bokach naczynia oraz na majonezie. Zielonego ogórka dokładnie umyj, pokrój w kostkę i utwórz z niego kolejną warstwę sałatki.
  5. Jajka umieść w rondelku z wodą i ugotuj je na twardo. Gdy będą gotowe obierz je i zacznij na tarce o grubych oczkach, także włóż do salaterki.
  6. Całość obsyp solą i pieprzem, następnie ponownie ułóż kolejną warstwę rzodkiewek. 
  7. Kukurydzę odcedź z zalewy i posyp nią wierzch warzyw.
  8. Szynkę pokrój w paseczki, pora umyj, pokrój w półplasterki i zalej wrzątkiem, a następnie włóż do zimnej wody. Oba składniki ułóż w salaterce tworząc nową warstwę. Wierzch posmaruj kolejną porcją majonezu.
  9. Żółty ser zatrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch sałatki. Udekoruj ją pozostałą częścią rzodkiewek oraz posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki do schłodzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: