Przepisy na kiszone ogórki, które są sprawdzone to bardzo duże ułatwienie zwłaszcza dla osób, które nie czują się najlepiej w kuchni. Mimo iż w Polsce kiszonki można zaliczyć do najbardziej popularnej grupy przetworów, to jednak w dalszym ciągu mało osób decyduje się na ich samodzielnie przygotowanie. Wynika to głównie z obawy przed niepowodzeniem. Poniżej przepis, dzięki któremu jeszcze chętniej będziemy sięgać po domowej roboty kiszonki. Kiszenie ogórków nie musi być trudne.
Przepis tradycyjny na ogórki kiszone to z całą pewnością gwarancja udanych przetworów. Właściwe wskazówki i przede wszystkim proporcje są połową sukcesu. Jeszcze tylko dobrej jakości ogórki i możemy działać!
Ogórki kiszone - przepis babci:
Składniki:
Wykonanie:
Przepisy na ogórki kiszone mogą się nieco od siebie różnić. Każda posiada nieco inny patent na przetwory. Receptury są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Poniżej znajdziesz kolejny przepis na twarde i chrupiące ogórki kiszone.
Przepis na domowe ogórki kiszone:
Składniki:
Wykonanie:
Jak widać, przygotowanie kiszonych ogórków nie jest skomplikowane. Wystarczy właściwy przepis, dobrej jakości ogórki (najlepiej ekologiczne) i odrobina chęci. Możecie być pewni, że przygotowane przez Was samodzielnie ogórki, staną się popisową przekąską podczas rodzinnych imprez czy plenerowego party ze znajomymi. Z kolei zimą będą one stanowiły bogate źródło witamin i składników odżywczych.
Zobacz też: Sałatka ze szparagami ze słoika - przepisy, które wzbogacą menu podczas imprezy