Ogórki kiszone - babcine przepisy, które zawsze się udają

Ogórki kiszone to przysmak, który jest niezwykle popularny w Polsce. Wykonujemy z nich zupy, są dodatkiem do wielu dań lub spożywamy je bezpośrednio. Jednak mimo tak dużego grona miłośników, wciąż mnóstwo osób ma opory, aby wykonywać kiszonki samodzielnie. Sprawdź przepisy, które zawsze się udają.

Ogórki kiszone - przepisy dla początkujących w przygodzie z kiszonkami

Przepisy na kiszone ogórki, które są sprawdzone to bardzo duże ułatwienie zwłaszcza dla osób, które nie czują się najlepiej w kuchni. Mimo iż w Polsce kiszonki można zaliczyć do najbardziej popularnej grupy przetworów, to jednak w dalszym ciągu mało osób decyduje się na ich samodzielnie przygotowanie. Wynika to głównie z obawy przed niepowodzeniem. Poniżej przepis, dzięki któremu jeszcze chętniej będziemy sięgać po domowej roboty kiszonki. Kiszenie ogórków nie musi być trudne.

Ogórki kiszone - przepis tradycyjny. Prosto od babci

Przepis tradycyjny na ogórki kiszone to z całą pewnością gwarancja udanych przetworów. Właściwe wskazówki i przede wszystkim proporcje są połową sukcesu. Jeszcze tylko dobrej jakości ogórki i możemy działać!

Ogórki kiszone - przepis babci:

Składniki:

  • około 10 kg ogórków gruntowych
  • 10 l wody źródlanej
  • sól (1 łyżka na 1 l wody)
  • koper świeży
  • korzeń chrzanu
  • liście dębowe
  • gorczyca
  • czosnek
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie

Wykonanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj.
  2. Następnie umieść je w ówcześnie przygotowanych słoikach.
  3. Ogórki umieść ciasto w słojach.
  4. Dodaj po równo koper, korzeń chrzanu oraz pozostałe przyprawy.
  5. Zagotuj zalewę z wody i soli.
  6. Sól powinna się rozpuścić.
  7. Przelej gorącą zalewę do słoików.
  8. Wytrzyj dokładnie brzegi słoików.
  9. Zakręć. Przekręć je do góry dnem. Odstaw słoiki na blat kuchenny na jeden dzień. Ułóż je na ściereczce.
  10. Po 24 godzinach odstaw je w chłodne miejsce.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Przepisy na ogórki kiszone - wersja druga, warta uwagi

Przepisy na ogórki kiszone mogą się nieco od siebie różnić. Każda posiada nieco inny patent na przetwory. Receptury są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Poniżej znajdziesz kolejny przepis na twarde i chrupiące ogórki kiszone.

Przepis na domowe ogórki kiszone:

Składniki:

  • ogórki
  • koper
  • czosnek
  • chrzan
  • liście czarnej porzeczki
  • sól do przetworów lub himalajska bądź kłodawska

Wykonanie:

  1. Przygotuj słoiki, umyj, wyparz i wytrzyj do sucha.
  2. Ogórki umyj, osusz i włóż do słoików. Pamiętaj, że muszą być ułożone dosyć ciasto.
  3. Dodaj po równo pozostałych składników.
  4. Zagotuj zalewę, trzymając się zasady 1 łyżka soli na 1 l wody.
  5. Zalej słoiki. Osusz brzegi słoika i zakręć.
  6. Gorące słoiki przykryj grubym kocem. Pozostaw je na 12 godzin.
  7. Następnie odstaw je w ciemne i chłodne miejsce.

Jak widać, przygotowanie kiszonych ogórków nie jest skomplikowane. Wystarczy właściwy przepis, dobrej jakości ogórki (najlepiej ekologiczne) i odrobina chęci. Możecie być pewni, że przygotowane przez Was samodzielnie ogórki, staną się popisową przekąską podczas rodzinnych imprez czy plenerowego party ze znajomymi. Z kolei zimą będą one stanowiły bogate źródło witamin i składników odżywczych.

Zobacz też: Sałatka ze szparagami ze słoika - przepisy, które wzbogacą menu podczas imprezy

Więcej o: