Ogórki małosolne - obowiązkowy dodatek do schabowego. Jak zrobić ogórki małosolne, aby były naprawdę dobre?

Ogórki małosolne można przygotować na mokro i na sucho. Co sprawi, że będą chrupiące, jędrne i pyszne w smaku? Sprawdź proste przepisy na najsmaczniejsze ogórki małosolne.

Przepis na ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne, aby były naprawdę dobre? Można wykonać je na co najmniej dwa sposoby. Na mokro i na sucho. Przygotowując ogórki, musimy zachować odpowiednie proporcje. W pierwszej kolejności przedstawiamy babciną recepturę na tradycyjne ogórki. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na ogórki małosolne.

Ogórki małosolne - przepis babci krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • korzeń chrzanu
  • baldachimy kopru
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  1. Zagotuj zalewę.
  2. Zagotuj wodę z solą.
  3. Później pozostaw ją do wystudzenia.
  4. Umyj ogórki. Pozbądź się końcówek.
  5. Umyj słoiki. Osusz je.
  6. Ułóż ogórki w słoiku. Między ogórki włóż pozostałe składniki.
  7. Zalej słoiki zimną zalewą. Na wierzchu słoika ułóż talerzyk. Ważne, aby nie zakręcać słoików.
  8. Słoiki ustaw w zaciemnionym miejscu. Powinny być gotowe po mniej więcej pięciu dniach.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki małosolne na sucho - prosto z woreczka

Ogórki małosolne na sucho bez wody? Jak najbardziej! Ogórki można przygotować w bardzo prosty sposób. Bez wykonywania zalewy. Ten patent jest genialny! Koniecznie zajrzyjcie do przepisu.

Ogórki małosolne - przepis na sucho, w woreczku strunowym

Składniki:

  • pół kilograma ogórków
  • kilka gałązek kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka liści laurowych
  • kawałek chrzanu
  • kilka ząbków czosnku
  • nasiona gorczycy

Wykonanie:

  1. Na samym początku umyj ogórki pod bieżącą wodą.
  2. Dalej odetnij końcówki.
  3. Włóż do worka ogórki i wszystkie przyprawy.
  4. Zasyp je solą. Zamknij woreczek.
  5. Dokładnie potrząśnij.
  6. Rozprowadź dokładnie wszystkie przyprawy.
  7. Dalej odłóż woreczek do lodówki na cztery godziny.
  8. Po tym czasie odstaw je do ciepłego miejsca na trzy dni.
  9. W trakcie tych dni należy potrząsnąć woreczkiem przynajmniej 1-2 razy dziennie.
  10. Kiedy ogórki będą gotowe przełóż je do lodówki.

Ogórki małosolne - przepis z namaczaniem

Oto kolejny przepis na przepyszne ogórki małosolne:

Składniki:

Ogórki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • kilka gałązek kopru
  • kawałek chrzanu
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka liści wiśni

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj. Następnie namocz je w zimnej wodzie. Trzymaj je w wodzie przez trzy godziny.
  2. Umyj je po tym czasie i ułóż w dużym słoju.
  3. Ułóż dodatki między ogórkami.
  4. Wykonaj zalewę.
  5. Wszystkie składniki zalej zalewą.
  6. Ważną kwestią jest to, aby ogórki były dokładnie przykryte zalewą.
  7. Słój przykryj gazą.
  8. Tak przygotowane ogórki odstaw w zaciemnione miejsce na pięć dni.

Wykonanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Mamy nadzieję, że podane przepisy ułatwią Wam przygotowania i sprawią, że ogórki małosolne będą gościć częściej na Waszych stołach! Życzymy smacznego!

Zobacz też: Mizeria jak za dawnych lat. Babcia stosowała trik z cebulką - w żadnej restauracji nie zrobią tak pysznej

Więcej o: