Przepis na ogórki małosolne
Jak zrobić ogórki małosolne, aby były naprawdę dobre? Można wykonać je na co najmniej dwa sposoby. Na mokro i na sucho. Przygotowując ogórki, musimy zachować odpowiednie proporcje. W pierwszej kolejności przedstawiamy babciną recepturę na tradycyjne ogórki. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na ogórki małosolne.
Ogórki małosolne - przepis babci krok po kroku:
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- korzeń chrzanu
- baldachimy kopru
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
- Zagotuj zalewę.
- Zagotuj wodę z solą.
- Później pozostaw ją do wystudzenia.
- Umyj ogórki. Pozbądź się końcówek.
- Umyj słoiki. Osusz je.
- Ułóż ogórki w słoiku. Między ogórki włóż pozostałe składniki.
- Zalej słoiki zimną zalewą. Na wierzchu słoika ułóż talerzyk. Ważne, aby nie zakręcać słoików.
- Słoiki ustaw w zaciemnionym miejscu. Powinny być gotowe po mniej więcej pięciu dniach.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Ogórki małosolne na sucho - prosto z woreczka
Ogórki małosolne na sucho bez wody? Jak najbardziej! Ogórki można przygotować w bardzo prosty sposób. Bez wykonywania zalewy. Ten patent jest genialny! Koniecznie zajrzyjcie do przepisu.
Ogórki małosolne - przepis na sucho, w woreczku strunowym
Składniki:
- pół kilograma ogórków
- kilka gałązek kopru
- 1 łyżeczka soli
- kilka liści laurowych
- kawałek chrzanu
- kilka ząbków czosnku
- nasiona gorczycy
Wykonanie:
- Na samym początku umyj ogórki pod bieżącą wodą.
- Dalej odetnij końcówki.
- Włóż do worka ogórki i wszystkie przyprawy.
- Zasyp je solą. Zamknij woreczek.
- Dokładnie potrząśnij.
- Rozprowadź dokładnie wszystkie przyprawy.
- Dalej odłóż woreczek do lodówki na cztery godziny.
- Po tym czasie odstaw je do ciepłego miejsca na trzy dni.
- W trakcie tych dni należy potrząsnąć woreczkiem przynajmniej 1-2 razy dziennie.
- Kiedy ogórki będą gotowe przełóż je do lodówki.
Ogórki małosolne - przepis z namaczaniem
Oto kolejny przepis na przepyszne ogórki małosolne:
Składniki:
Ogórki
- 1 kg ogórków gruntowych
- kilka gałązek kopru
- kawałek chrzanu
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści wiśni
Zalewa
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie umyj. Następnie namocz je w zimnej wodzie. Trzymaj je w wodzie przez trzy godziny.
- Umyj je po tym czasie i ułóż w dużym słoju.
- Ułóż dodatki między ogórkami.
- Wykonaj zalewę.
- Wszystkie składniki zalej zalewą.
- Ważną kwestią jest to, aby ogórki były dokładnie przykryte zalewą.
- Słój przykryj gazą.
- Tak przygotowane ogórki odstaw w zaciemnione miejsce na pięć dni.
Wykonanie ogórków małosolnych jest banalnie proste. Mamy nadzieję, że podane przepisy ułatwią Wam przygotowania i sprawią, że ogórki małosolne będą gościć częściej na Waszych stołach! Życzymy smacznego!
Zobacz też: Mizeria jak za dawnych lat. Babcia stosowała trik z cebulką - w żadnej restauracji nie zrobią tak pysznej