Jak się robi ogórki po kartusku? Kluczem jest nietypowa zalewa i dwa dodatki

Domowe przetwory to wręcz polska tradycja. Jednak nie tylko kiszonki podbijają podniebienia miłośników różnych przekąsek. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne są ogórki po kartusku. Jak je zrobić, aby były chrupiące? Kluczem jest zalewa i dodatek w formie świeżej papryki oraz cebuli. Wypróbuj nasz przepis, a zapomnisz o tradycyjnych piklach.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki po kartusku nie są tak znane jak klasyczne pikle, czy wersja małosolna. Jednak z roku na rok coraz więcej osób decyduje się poszukać nietypowych smaków. Czasem wystarczy zmienić zalewę, albo dodać inną przyprawę, by cieszyć się odmienną przekąską. Nasz przepis to słodko-kwaśna propozycja, która nadaje się nie tylko do obiadu. Dodając czerwoną paprykę i cebulę nadasz całości wykwintny charakter.

Jak zrobić ogórki po kartusku? Przepis krok po kroku

Zanim rozpoczniesz przygotowania do domowych przetworów, zwróć uwagę na rodzaj zakupionych ogórków. Ważna jest odpowiednia odmiana, która sprawi, że warzywa nie stracą jędrności, pozostaną chrupiące i nie staną się gorzkie. Dlatego jeśli nie wiesz, jak zrobić ogórki po kartusku w pierwszej kolejności kup odmianę gruntową taką jak Octopus, Julian, lub Andrus. Zanim wybierzesz warzywa, zwróć uwagę na ich wygląd. Świeżo zerwane ogórki są jędrne, a najlepsze są te, które mają jasne zabarwienie. Jeśli trafisz na całkiem ciemne warzywa, może to oznaczać, że były nawożone, dlatego unikaj ich jak ognia.

Składniki:

  • 3 kg drobnych ogórków,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • baldachimy kopru,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • gorczyca.

Zalewa:

  • 2 litry wody,
  • kg cukru,
  • pół litra octu,
  • 3 łyżki soli.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na ogórki po kartusku. Sposób przygotowania

  1. Ogórki wrzuć do zlewu lub do dużej misy. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. 
  2. Po tym czasie dokładnie opłucz każde warzywo. Następnie do umytych i wyparzonych słoików włóż całe ogórki lub podziel je wcześniej na ćwiartki. 
  3. Cebulę obierz i posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Paprykę umyj i pokrój w paski.
  5. Dodaj warzywa do słoików.
  6. Przygotuj zalewę.
  7. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier, sól i dodaj ocet. Wrzuć przyprawy praz czosnek podzielony na ząbki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20 minut.
  8. Zalej słoiki i szczelnie zakręć. 
  9. Do wysokiego garnka włóż czystą ściereczkę. Poukładaj słoiki i zalej wodą. 
  10. Pasteryzuj przez 15 minut. Pamiętaj, aby ułożyć słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą, ponieważ mogą pęknąć podczas gotowania.
Więcej o: