Więcej treści kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Są takie dania, które, mimo upływu lat, zawsze wzbudzają dużo emocji i kontrowersji. Zupa mleczna (poznajcie ją też w wersji wytrawnej), zupa owocowa, makaron z serem i truskawkami czy przedmiot naszej najnowszej redakcyjnej dyskusji, czyli ryż z truskawkami i śmietaną. Wiele osób ma związane z tym daniem wspomnienia, które sięgają jeszcze czasów dzieciństwa. Niektórzy jadali je w przedszkolu, innym ryż z truskawkami i śmietaną na obiad przygotowywała babcia lub mama. Wydawać by się mogło, że szczególnie te dania, które wyszły spod maminych bądź babcinych rąk, będą wspominane z sentymentem (umówmy się - z przedszkolnymi bywało różnie). Nic bardziej mylnego. Ryż z truskawkami i śmietaną niektórym poprawia humor, a innych przyprawia o dreszcze. Choć składa się z produktów, które zazwyczaj większość osób lubi, to po połączeniu składników nie wszystkim przypada do gustu.
Dla mnie to był smak dzieciństwa i poprawiacz humoru. Truskawki zjem chyba w każdej formie: i solo, i w cieście, i z ryżem i w sałatce z octem balsamicznym
- powiedziała jedna z naszych redaktorek.
Inne miały o ryżu z truskawkami i śmietaną zdecydowanie gorsze zdanie.
To była kara za dwóję ze szlaczków... Do dziś pamiętam. Tzn. wtedy tak to sobie tłumaczyłam.
Pamiętam ryż z truskawkami z przedszkola. Chowałam go do kieszeni, żeby później wyrzucić.
Jeśli jednak wśród was są miłośnicy ryżu z truskawkami i śmietaną lub osoby, które być może nigdy go nie jadły i chcą spróbować, to podrzucamy wam przepis. Niech wam służy i mamy nadzieję, że zasmakuje. I wzbudzi tylko najprzyjemniejsze wspomnienia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż z truskawkami i śmietaną robi się prosto i szybko. Najpierw gotujemy ryż według instrukcji podanej na opakowaniu. Truskawki dokładnie myjemy (tutaj podpowiadamy, jak to zrobić), odrywamy szypułki i blendujemy owoce (jeżeli używacie przypraw, to razem z nimi), ale nie wszystkie. Zostawiamy sobie kilka do dekoracji dania. Na koniec do zblendowanych truskawek dodajemy śmietanę. Przygotowanym sosem polewamy ciepły ryż. Dekorujemy go truskawkami przekrojonymi na pół. Można dodać też kilka listków świeżej mięty i posypać jeszcze szczyptą cynamonu.