Zupa mleczna. Przysmak czy trauma? Dziś przygotujemy ją tak, że weźmiesz trzy dokładki. Robotę robi czosnek

Co tu dużo mówić - zupa mleczna jest jak heavy metal - albo się ją kocha, albo nie znosi. Dziś jednak odczarujemy traumę z dzieciństwa, kiedy to panie w przedszkolu zmuszały nas do jedzenia obrzydliwej brei. Nasza zupa mleczna jest aromatyczna, pełna przypraw i bardzo prosta w wykonaniu. Zasmakuje każdemu miłośnikowi wytrawnych smaków, a to za sprawą czosnku i kilku innych dodatków.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa mleczna dla mnie osobiście była koszmarem tak wielkim, że prawie przez 20 lat nie mogłam patrzeć na nic, co zawiera ciepłe mleko. Jednak to nie o samą zupę chodziło, a o sposób jej wykonania - ktoś najpewniej robił to źle. Dziś pokażę wam, jak zrobić zupę mleczną, ale nie taką zwykłą. To będzie zupa mleczna w wersji wytrawnej, z czosnkiem, majerankiem, serem i grzankami. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich zupełnie nową odsłoną znanej potrawy, koniecznie wypróbuj ten przepis - jest bardzo łatwy. 

Zupa mleczna. Zapomnij o traumie z przedszkola i zrób ją na wytrawnie

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 250 ml bulionu lub czystego rosołu
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili 
  • olej lub masło
  • starty ser cheddar
  • sól, pieprz, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej
  • grzanki lub lane kluski do podania

Sposób wykonania:

  1. Mleko zagotuj i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła, dodaj posiekaną papryczkę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażaj, a kiedy czosnek uwolni swój aromat, zalej całość bulionem i dodaj majeranek. Ważne jest, żeby czosnek tylko lekko się podsmażył - jeśli stanie się złoty lub brązowy, potrawa może wyjść gorzka. 
  3. Gotuj na patelni przez chwilę, następnie całość dodaj do mleka. Dokładnie wymieszaj i ponownie wstaw na ogień. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  4. Do garnka dodaj ser starty na tarce i wyłącz palnik, by ser swobodnie rozpuścił się w zupie. Podawaj od razu, najlepiej z grzankami ziołowymi lub kluskami lanymi bezpośrednio do zupy.

Wskazówka: Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak zupy mlecznej i nadać jej przyjemnego koloru, dodaj do niej łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Możliwe, że dla niektórych to już przestanie być zupa mleczna, ale tak czy siak, przepis zdecydowanie warto wypróbować. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.