Naleśniki - przepis z dawnych lat. Babcia dodawała do ciasta sekretny składnik - były delikatne i sprężyste

Jak zrobić naleśniki, żeby były gładziutkie, delikatne, sprężyste i pyszne jak nigdy wcześniej? Przepis na naleśniki chyba wszyscy już znamy, ale tego triku z pewnością nie znaliście. Dziś podpowiemy wam, co dodać do ciasta, żeby uzyskać naleśnikową doskonałość. Tak robiły nasze babcie - mieszały dwie mąki.

Więcej starych i sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naleśniki, naleśniki... Czy ktoś potrafi wytłumaczyć ich fenomen? Smakują bosko pod każdą postacią i już pisaliśmy o naleśnikach na budyniu, naleśnikach bez mleka, czy naleśnikach z mąki kokosowej. Dziś jednak mamy dla was klasyczny przepis na naleśniki, dokładnie taki, jaki w swoich kuchniach wykorzystywały babcie i starsze ciocie. Co dodać do ciasta, żeby było sprężyste, a naleśniki nie rwały się na patelni i łatwo składały? Cóż, chodzi o mąkę, wiadomo, ale nie pszenną. Do ciasta na naleśniki warto dodać już odrobinę mąki ziemniaczanej. Efekt będzie taki, że naleśniki będą dużo smaczniejsze od tych, które dotychczas jedliście.

Przepis na naleśniki na dwóch mąkach. Tak robiły babcie

Składniki na ciasto na naleśniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału (typ 500 i 450 będą w sam raz)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 niepełna szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli twoja mąka ma mniejszą zawartość glutenu, dodaj 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli do smaku (chyba że robisz naleśniki wytrawne lub krokiety - wówczas dodaj więcej)
  • do podania: owoce, bita śmietana, krem czekoladowy lub ser, szynka, podduszone pieczarki tip.

Sposób wykonania:

  1. Naleśniki to chyba jedna z łatwiejszych rzeczy do przygotowania na śniadanie lub inny posiłek, ale zawsze trzeba pamiętać, by odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Zatem na ok. pół godziny przed planowanym wykonaniem naleśników, warto wyjąć z lodówki mleko, wodę i jajka. Nie jest to jednak koniecznością, ale ułatwi wykonanie. 
  2. Do miski wlej wodę, mleko oraz wbij jajka. Całość zmiksuj. Następnie bezpośrednio do miski przesiej mąkę, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sól. Ponownie zmiksuj całość na gładkie ciasto, a na samym końcu dodaj roztopione mało. Idealne ciasto na naleśniki powinno "zostawać na łyżce". Następnie miskę z ciastem odłóż na 10-15 minut,  by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem (polecam trik z ręcznikiem papiereowym - ręcznik zgnieć w dłoniach i przejedź nim po kostce masła, lekko dociskając. Następnie posmaruj nim patelnię - dzięki temu nie będzie na niej zbyt dużo tłuszczu i uda się nawet pierwszy naleśnik).
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładaj chochelką porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch ręką, rozprowadź je po całej powierzchni. Smaż, aż po jednej stronie zaczną pojawiać się złote lub złotobrązowe plamki - to znak, że ciasto już się usmażyło, bo podpala się masło. Następnie przekręć naleśnika na druga stronę i smaż jeszcze chwilkę. 

Tak przygotowane naleśniki mogą konkurować z tymi z paryskich śniadaniowni. Co ciekawe, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są dłużej elastyczne i wolniej obsychają, dlatego jeśli masz w planach np. krokiety lub naleśniki po meksykańsku, z powodzeniem możesz zrobić te naleśniki dzień wcześniej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.