-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety lepsze niż schabowe i mielone. Soczyste i bosko chrupiące dzięki składnikowi kojarzącemu się z lodami
Kotlety lepsze niż schabowe i mielone. Soczyste i bosko chrupiące dzięki składnikowi kojarzącemu się z lodami
Znacie kotlety schabowe, mielone, siekane, nadziewane, jajeczne i pieczone. Ale takich kotletów na pewno nie znacie. Są chrupiące, aromatyczne i pyszne tak, że znikają, zanim dobrze odciekną z tłuszczu po smażeniu. Jak zrobić najlepsze kotlety z mięsa mielonego? Przyda się składnik, z którym jesz lody lub torty na przyjęciach.
Więcej przepisów na nietypowe kotlety znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz przepisu na obiad z mięsem mielonym, który będzie szybki, tani i pyszny, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. Te kotlety oprócz niesamowitego smaku skrywają pewien sekret, a mianowicie składnik, którego zazwyczaj używa się w deserach. Chodzi o najzwyklejsze wafle, które w tym przypadku spełniają funkcję panierki. Poza tym jeszcze mięso i kilka dodatków i masz wymarzony obiad za kilkanaście złotych.
Takich koletów nie jedliście. Włóż mięso między wafle i usmaż
Składniki:
- ok. 500-600 g mięsa mielonego
- kilka wafli - z jednego wyjdzie jeden kotlet, mogą być okrągłe lub prostokątne
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
- panierka: bułka tarta, 2 jajka wymieszane z mlekiem
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Pozostaw, by nieco przestygła.
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Nie musisz dodawać ani jajka, ani bułki - masa mięsna powinna przypominać bardziej masę na burgery, a nie na mielone.
- Na każdy kawałek wafla połóż masę mięsną, rozpłaszcz i przykryj kolejnym płatem wafla tak, by masa nie wystawała poza jego krawędzie.
- Nafaszerowane wafle namocz w misce z mlekiem i roztrzepanym jajkiem, następnie obtocz w bułce tartej.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej. Powinno być go dość sporo - najlepiej, gdyby pokrywał całą powierzchnię patelni na ok. 3 mm.
- Kotlety wafelkowe smaż na średniej mocy palnika, aż panierka stanie się jasnobrązowa. Podawaj z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Tak przygotowane kotlety wafelkowe smakują świetnie także na zimno. Szczególnie polecam je z domowym sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Pokrojone w pionowe paski będą świetną przekąską do serialu lub podczas spotkania w większym gronie. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić wafelkowe kotlety, między płatem mięsa a waflem połóż plaster sera - będą jeszcze pyszniejsze.