Kotlety lepsze niż schabowe i mielone. Soczyste i bosko chrupiące dzięki składnikowi kojarzącemu się z lodami

Znacie kotlety schabowe, mielone, siekane, nadziewane, jajeczne i pieczone. Ale takich kotletów na pewno nie znacie. Są chrupiące, aromatyczne i pyszne tak, że znikają, zanim dobrze odciekną z tłuszczu po smażeniu. Jak zrobić najlepsze kotlety z mięsa mielonego? Przyda się składnik, z którym jesz lody lub torty na przyjęciach.

Więcej przepisów na nietypowe kotlety znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli szukasz przepisu na obiad z mięsem mielonym, który będzie szybki, tani i pyszny, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. Te kotlety oprócz niesamowitego smaku skrywają pewien sekret, a mianowicie składnik, którego zazwyczaj używa się w deserach. Chodzi o najzwyklejsze wafle, które w tym przypadku spełniają funkcję panierki. Poza tym jeszcze mięso i kilka dodatków i masz wymarzony obiad za kilkanaście złotych. 

Takich koletów nie jedliście. Włóż mięso między wafle i usmaż

Składniki:

  • ok. 500-600 g mięsa mielonego 
  • kilka wafli - z jednego wyjdzie jeden kotlet, mogą być okrągłe lub prostokątne
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
  • panierka: bułka tarta, 2 jajka wymieszane z mlekiem
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju. Pozostaw, by nieco przestygła.
  2. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Nie musisz dodawać ani jajka, ani bułki - masa mięsna powinna przypominać bardziej masę na burgery, a nie na mielone. 
  3. Na każdy kawałek wafla połóż masę mięsną, rozpłaszcz i przykryj kolejnym płatem wafla tak, by masa nie wystawała poza jego krawędzie. 
  4. Nafaszerowane wafle namocz w misce z mlekiem i roztrzepanym jajkiem, następnie obtocz w bułce tartej. 
  5. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Powinno być go dość sporo - najlepiej, gdyby pokrywał całą powierzchnię patelni na ok. 3 mm. 
  6. Kotlety wafelkowe smaż na średniej mocy palnika, aż panierka stanie się jasnobrązowa. Podawaj z frytkami lub tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. 

Tak przygotowane kotlety wafelkowe smakują świetnie także na zimno. Szczególnie polecam je z domowym sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Pokrojone w pionowe paski będą świetną przekąską do serialu lub podczas spotkania w większym gronie. Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić wafelkowe kotlety, między płatem mięsa a waflem połóż plaster sera - będą jeszcze pyszniejsze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.