Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Rabarbar to niezwykle cenione w kuchni warzywo. Można robić z niego pyszne przetwory, kompoty i desery. Rabarbarowe dżemy, konfitury, musy i chutneye umilą jesienne i zimowe wieczory, kiedy o cieple i słońcu można tylko pomarzyć. Jeśli jednak nie chcecie czekać i macie ochotę na rabarbar w tej chwili, zróbcie pyszne ciasto. Naszym zdaniem ciasta rabarbarowe śmiało mogą walczyć o najwyższe laury z innymi letnimi deserami, nawet truskawkowymi! Swoim przepisem na ciasto z rabarbarem podzieliła się w social mediach Ewa Wachowicz. Gwiazda zrobiła wypiek ucierany, który jest prosty, ale trzeba wystrzegać się jednego błędu, który może popsuć ciasto. Chodzi o mieszanie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy ze skórki (można to zrobić nożykiem lub obieraczką), odcinamy kawałek z liśćmi. Układamy łodygi obok siebie i przykładamy do nich tortownicę. Odcinamy tak, by były idealnie dopasowane do jej kształtu i rozmiaru. Ewa Wachowicz dokładnie pokazuje to na swoim wideo. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy odrobiną cukru. Na danie układamy przygotowany wcześniej rabarbar.
Pora na ciasto. Do naczynia wkładamy miękkie masło i ucieramy je. Dodajemy cukier i ucieramy dalej. Wbijamy jajka i znów ucieramy ciasto. Dosypujemy pozostałe składniki i dalej ucieramy ciasto. Ważne, by od tego momentu ucierać je tylko w jedną stronę. Dzięki temu wyjdzie pulchne i puszyste. Jeśli popełnimy błąd, poszarpiemy włókna glutenu i może nam wyjść zakalec. Do ciasta dodajemy jeszcze skórkę startą z cytryny oraz pokrojony na małe kawałki rabarbar, który wam pozostał. Mieszamy. Ciasto wylewamy na rabarbarowy spód. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy na pewno się upiekło. Po upieczeniu i wystygnięciu można posypać ciasto z rabarbarem cukrem pudrem dla dekoracji.