• Link został skopiowany

Ewa Wachowicz robi ciasto z rabarbarem koncertowo. Będzie pulchne i puszyste, jeśli nie popełnisz tego błędu

Ciasto z rabarbarem to, naszym zdaniem, absolutny top letnich deserów. Konkurować może z nim jedynie ciasto z truskawkami. Które zwycięży? Trudno powiedzieć, zwłaszcza jeśli w szranki stanie ciasto z rabarbarem, które robi Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na wypiek ucierany, który wychodzi puszysty pod warunkiem, że prawidłowo wykona się jedną czynność.
Ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz
screen Instagram instagram.com/ewawachowicz

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Rabarbar to niezwykle cenione w kuchni warzywo. Można robić z niego pyszne przetwory, kompoty i desery. Rabarbarowe dżemy, konfitury, musy i chutneye umilą jesienne i zimowe wieczory, kiedy o cieple i słońcu można tylko pomarzyć. Jeśli jednak nie chcecie czekać i macie ochotę na rabarbar w tej chwili, zróbcie pyszne ciasto. Naszym zdaniem ciasta rabarbarowe śmiało mogą walczyć o najwyższe laury z innymi letnimi deserami, nawet truskawkowymi! Swoim przepisem na ciasto z rabarbarem podzieliła się w social mediach Ewa Wachowicz. Gwiazda zrobiła wypiek ucierany, który jest prosty, ale trzeba wystrzegać się jednego błędu, który może popsuć ciasto. Chodzi o mieszanie.

Zobacz wideo Wolicie ciasta z truskawkami? Mamy dla was przepis na pyszną tartę galette

Ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 700 g rabarbaru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 100 g mąki migdałowej (jeśli nie ma, można użyć zwykłej),
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka.
 

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy ze skórki (można to zrobić nożykiem lub obieraczką), odcinamy kawałek z liśćmi. Układamy łodygi obok siebie i przykładamy do nich tortownicę. Odcinamy tak, by były idealnie dopasowane do jej kształtu i rozmiaru. Ewa Wachowicz dokładnie pokazuje to na swoim wideo. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy odrobiną cukru. Na danie układamy przygotowany wcześniej rabarbar.

Pora na ciasto. Do naczynia wkładamy miękkie masło i ucieramy je. Dodajemy cukier i ucieramy dalej. Wbijamy jajka i znów ucieramy ciasto. Dosypujemy pozostałe składniki i dalej ucieramy ciasto. Ważne, by od tego momentu ucierać je tylko w jedną stronę. Dzięki temu wyjdzie pulchne i puszyste. Jeśli popełnimy błąd, poszarpiemy włókna glutenu i może nam wyjść zakalec. Do ciasta dodajemy jeszcze skórkę startą z cytryny oraz pokrojony na małe kawałki rabarbar, który wam pozostał. Mieszamy. Ciasto wylewamy na rabarbarowy spód. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy na pewno się upiekło. Po upieczeniu i wystygnięciu można posypać ciasto z rabarbarem cukrem pudrem dla dekoracji.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: