Ewa Wachowicz robi ciasto z rabarbarem koncertowo. Będzie pulchne i puszyste, jeśli nie popełnisz tego błędu

Ciasto z rabarbarem to, naszym zdaniem, absolutny top letnich deserów. Konkurować może z nim jedynie ciasto z truskawkami. Które zwycięży? Trudno powiedzieć, zwłaszcza jeśli w szranki stanie ciasto z rabarbarem, które robi Ewa Wachowicz. Gwiazda stawia na wypiek ucierany, który wychodzi puszysty pod warunkiem, że prawidłowo wykona się jedną czynność.

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Rabarbar to niezwykle cenione w kuchni warzywo. Można robić z niego pyszne przetwory, kompoty i desery. Rabarbarowe dżemy, konfitury, musy i chutneye umilą jesienne i zimowe wieczory, kiedy o cieple i słońcu można tylko pomarzyć. Jeśli jednak nie chcecie czekać i macie ochotę na rabarbar w tej chwili, zróbcie pyszne ciasto. Naszym zdaniem ciasta rabarbarowe śmiało mogą walczyć o najwyższe laury z innymi letnimi deserami, nawet truskawkowymi! Swoim przepisem na ciasto z rabarbarem podzieliła się w social mediach Ewa Wachowicz. Gwiazda zrobiła wypiek ucierany, który jest prosty, ale trzeba wystrzegać się jednego błędu, który może popsuć ciasto. Chodzi o mieszanie.

Zobacz wideo Wolicie ciasta z truskawkami? Mamy dla was przepis na pyszną tartę galette

Ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 700 g rabarbaru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 100 g mąki migdałowej (jeśli nie ma, można użyć zwykłej),
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka.
 

Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy ze skórki (można to zrobić nożykiem lub obieraczką), odcinamy kawałek z liśćmi. Układamy łodygi obok siebie i przykładamy do nich tortownicę. Odcinamy tak, by były idealnie dopasowane do jej kształtu i rozmiaru. Ewa Wachowicz dokładnie pokazuje to na swoim wideo. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy odrobiną cukru. Na danie układamy przygotowany wcześniej rabarbar.

Pora na ciasto. Do naczynia wkładamy miękkie masło i ucieramy je. Dodajemy cukier i ucieramy dalej. Wbijamy jajka i znów ucieramy ciasto. Dosypujemy pozostałe składniki i dalej ucieramy ciasto. Ważne, by od tego momentu ucierać je tylko w jedną stronę. Dzięki temu wyjdzie pulchne i puszyste. Jeśli popełnimy błąd, poszarpiemy włókna glutenu i może nam wyjść zakalec. Do ciasta dodajemy jeszcze skórkę startą z cytryny oraz pokrojony na małe kawałki rabarbar, który wam pozostał. Mieszamy. Ciasto wylewamy na rabarbarowy spód. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy na pewno się upiekło. Po upieczeniu i wystygnięciu można posypać ciasto z rabarbarem cukrem pudrem dla dekoracji.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.