Gdy postawisz ją na stole, każdy rzuci się w jej kierunku. Potrawa, bez której nie wyobrażam sobie weekendu

Połączenie tych składników może nie być niczym odkrywczym, jednak w takiej postaci mało kto je serwuje. Gdy pierwszy raz zrobiłam to danie to oniemiałam, a rodzina prosiła o dokładkę. Radzę zapisać przepis, bo robienie jej stanie się tradycją.
Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Połączenie kapusty i mięsa mielonego przywołuje nam do głowy tylko jedno danie i przepis. Mowa bez wątpienia o gołąbkach, które są częścią polskiej tradycyjnej kuchni. To właśnie te kapuściane zawijasy królują na imprezach, weselach, czy świętach. Oblane kremowym sosem pomidorowym sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Jednak poznaliśmy recepturę na potrawę, która może konkurować ze znanymi gołąbkami. Przygotowuje się ją znacznie szybciej, a smak jest bardzo podobny do klasyka. Jest to zapiekanka przekładana białą kapustą i mięsem. Zapieczona w sosie, z dodatkiem żółtego sera jest sycąca i smaczna.

Przepis na zapiekankę mięsną z kapustą

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego,
  • pół główki białej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 3 duże pomidory,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka śmietany,
  • starty ser żółty,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Czosnek i cebulę obierz z łupin i poszatkuj na drobną kostkę. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Do większej miski wrzuć mięso mielone, a także wcześniej rozdrobnione warzywa. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wyrób do połączenia.
  3. Kapustę poszatkuj w paski, wrzuć ją do miski i przypraw solą i papryką, wymieszaj. Odstaw ją na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru wody.
  4. W tym czasie wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym i koperkiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju.
  5. Na dnie naczynia ułóż warstwę kapusty, następnie mięso mielone i ponownie kapustę. Całość zalej przygotowanym sosem.
  6. Tak przygotowane danie włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez 1 godzinę. 10 minut przed wyłączeniem posyp wierzch startym żółtym serem.
  7. Po wypieczeniu serwuj ją z ulubionymi sosami i dodatkiem świeżych ziół. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.