Lane kluski cioci Ali z Bełchatowa. Żelazna zasada dotycząca proporcji gwarantuje idealny smak i konsystencję

Lane kluski pamiętamy z dzieciństwa jako pyszny dodatek do zup, np rosołu, ale także gotowane w wodzie i podawane na słodko ze śmietaną. Dziś mamy dla was przepis cioci Ali, która robi najlepsze kluski lane, jakie jadłam. Według niej najważniejsze są proporcje i rodzaj mąki.

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Lane kluski na rosole to dla wielu z nas smaki dzieciństwa i przyjemne wspomnienie z przedszkolnej stołówki. Przepis na lane kluski nie jest skomplikowany, ale warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Ciocia Ala trzyma się żelaznej zasady - na 100 g mąki dodaje 2 średnie jajka. Uważa także, że typ mąki również ma znaczenie - powinna być drobno zmielona. Pełnoziarnista raczej nie jest dobrym wyborem.

Kluski lane cioci Ali - przepis

Składniki:

  • 2 średnie, świeże jajka
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • szczypta soli do smaku
  • rosół lub woda do ugotowania

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku wstaw rosół lub wodę, na którą będzie lać kluseczki. Wodę wcześniej warto lekko osolić. 
  2. Do mniejszego garnka wbij jajka i je roztrzep. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i za pomocą widelca lub trzepaczki wymieszaj składniki na jednolite ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe, ale dostatecznie rzadkie, by swobodnie je wlewać.
  3. Kiedy rosół zawrze, zmniejsz moc palnika, by nie bulgotał za mocno. Następnie wlewaj ciasto bezpośrednio do garnka. Po chwili zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gotuj je przez minutę.
Więcej o: