-
Haps
-
Jak przygotować
- Lane kluski cioci Ali z Bełchatowa. Żelazna zasada dotycząca proporcji gwarantuje idealny smak i konsystencję
Lane kluski cioci Ali z Bełchatowa. Żelazna zasada dotycząca proporcji gwarantuje idealny smak i konsystencję
Lane kluski pamiętamy z dzieciństwa jako pyszny dodatek do zup, np rosołu, ale także gotowane w wodzie i podawane na słodko ze śmietaną. Dziś mamy dla was przepis cioci Ali, która robi najlepsze kluski lane, jakie jadłam. Według niej najważniejsze są proporcje i rodzaj mąki.
Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Lane kluski na rosole to dla wielu z nas smaki dzieciństwa i przyjemne wspomnienie z przedszkolnej stołówki. Przepis na lane kluski nie jest skomplikowany, ale warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Ciocia Ala trzyma się żelaznej zasady - na 100 g mąki dodaje 2 średnie jajka. Uważa także, że typ mąki również ma znaczenie - powinna być drobno zmielona. Pełnoziarnista raczej nie jest dobrym wyborem.
Kluski lane cioci Ali - przepis
Składniki:
- 2 średnie, świeże jajka
- 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- szczypta soli do smaku
- rosół lub woda do ugotowania
Sposób wykonania:
- Na samym początku wstaw rosół lub wodę, na którą będzie lać kluseczki. Wodę wcześniej warto lekko osolić.
- Do mniejszego garnka wbij jajka i je roztrzep. Wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i za pomocą widelca lub trzepaczki wymieszaj składniki na jednolite ciasto, które powinno być nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe, ale dostatecznie rzadkie, by swobodnie je wlewać.
- Kiedy rosół zawrze, zmniejsz moc palnika, by nie bulgotał za mocno. Następnie wlewaj ciasto bezpośrednio do garnka. Po chwili zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gotuj je przez minutę.