Więcej przydatnych trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli masz w planach sałatkę jarzynową lub gulasz - bez noża się nie obejdzie. Siekanie i krojenie to podstawowe czynności podczas przygotowywania posiłków i jeśli nie mamy do tego odpowiednich narzędzi, cała przyjemność z gotowania pryska.
Ostrzałka jest bardzo przydatnym urządzeniem, ale nie w każdym domu jest. Jak zatem naostrzyć nóż, kiedy akurat nie ma jej pod ręką? Ocieranie noża o nóż to nie jest dobry pomysł i chociaż wiele osób tak robi, najczęściej kończy się to wystrzępieniem ostrza. Mamy na to dużo prostszy sposób, a potrzebny ci będzie najzwyklejszy, ceramiczny kubek.
Ten trik jest banalny. Wystarczy, że masz kubek, którego dno jest ceramiczne, pozbawione farby lub glazury. Kubek trzeba odwrócić do góry dnem i pod kątem 30 stopni pocierać ostrzem stępionego noża. Należy wykonywać ruchy w jedną stronę (od góry do dołu) i trzeć całą powierzchnią ostrza. Nóż naostrzony w ten sposób nie wyprowadzi cię z równowagi podczas siekania i krojenia.
Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Fot. Redakcja