Kalarepa – właściwości prozdrowotne
Prozdrowotne właściwości kalarepy są znaczące. Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, warto pochylić się nad zaletami spożywania kalarepy. Kiedy uświadomimy sobie skalę jej walorów, może wówczas chętniej włączymy ją do naszej diety. Oto kilka istotnych właściwości:
- działanie przeciwnowotworowe
- poprawa wzroku
- silne działanie antybakteryjne
- działanie przeciwgrzybicze
- bogata zawartość witaminy C
- wysoka zawartość wapnia
- poprawa pracy jelit
- zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie
- szybsze gojenie się ran
- wysoka zawartość błonnika
Zobacz wideo Jedz kalarepę - to źródło dobra wszelkiego!
Zupa z kalarepy – szybki i zdrowy obiad w kilka chwil
Zupa z kalarepy to znakomity pomysł na obiad. Nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim właściwości, o których pisaliśmy już wcześniej. Zupa z kalarepy nie jest aż tak popularna, a szkoda – jej przygotowanie jest banalnie proste. Przekonajcie się o tym sami, poniżej znajdziecie przepis.
Kalarepa – przepisy na domowe obiady i dodatki krok po kroku:
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 2 kalarepy
- 3-4 marchewki
- 1 cebula biała
- odrobina kurkumy
- garść zielonej fasolki
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- ¼ szklanki śmietany
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
- Kalarepę dokładnie umyj, obierz i następnie pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Następnie podduś warzywa na maśle.
- Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- To samo zrób z marchewką.
- Weź garnek, zagotuj wywar i dorzuć pokrojone warzywa (bez cebuli i kalarepy) oraz opłukaną fasolę.
- Całość gotuj przez około 15-20 minut.
- Na końcu dołóż kalarepę i cebule.
- Dopraw przyprawami. Całość zblenduj na gładką masę.
- Posyp obficie zieleniną.
Sałatka z kalarepy z dodatkiem truskawek. Sezonowa sałatka, która oczaruje gości
Sałatka z kalarepy z truskawkami to prawdziwy majstersztyk! Połączenie tych smaków może okazać się zaskakujące. Goście będą oczarowani! Tutaj znajdziecie przepis:
Składniki:
- 1 cytryny
- 7 łyżek oliwy
- 1-2 łyżki miodu – powinien być płynny
- sól, pieprz
- 2-3 kalarepy
- pęczek ekologicznych rzodkiewek
- nasiona chia
- 200 g sera typu feta
- koper – do posypania
- 12-15 truskawek
- 3-4 ogórki gruntowe
Wykonanie:
- Wykonaj sos.
- Połącz ze sobą sok z cytryny, oliwę, miód oraz przyprawy.
- Kalarepę obierz, umyj i następnie pokrój w kostkę.
- Dodaj nasiona chia, polej sosem.
- Ogórka umyj i pokrój w kostkę.
- Zajmij się truskawkami. Umyj je dokładnie, pozbądź się szypułek. Pokrój na mniejsze części.
- Ser feta – pokrój w kostkę.
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku.
- Posyp umytym i posiekanym koperkiem.
Surówka z kalarepy – niecodzienna przystawka, której smak zapamiętasz na długo
Surówka z kalarepy może posłużyć nie tylko jako dodatek do obiadu, ale nawet jako lekka i pożywna przekąska w ciągu dnia. Z dodatkiem świeżego chleba zagwarantuje nam zaspokojenie głodu.
Składniki, które są nam potrzebne do jej przygotowania to:
- 2-3 kalarepy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz – do smaku
- odrobina cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek świeżego koperku
- 1 sporej wielkości łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Kalarepy umyj, obierz i pokrój. Możesz zetrzeć je na tarce.
- Koperek dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Zobacz też: Domowa kostka rosołowa - sprawdź, jak robi ją Katarzyna Bosacka. Idealna do zup, sosów i innych potraw