Ten patent to prawdziwy hit, który zna niewiele osób. Ogórki małosolne lubi chyba każdy, jednak większość z nas przygotowuje je w tradycyjny sposób. To nie błąd, jednak można zrobić to lepiej. Istnieje bowiem składnik, który podbije znakomity i świeży smak ogórków. Niektórzy twierdzą, że to właśnie liść tej roślinie nadaje przetworom charakteru. To ogromna strata nie wypróbować tego sposoby przynajmniej raz. Wiele osób nie wraca już do tradycyjnego przepisu.
Do przetworów najlepiej wybrać ogórki młode, które mają ładną skórę. Starsze warzywa mogą mieć za twardą skórę lub być puste w środku, przez co przetwory nie będą tak smakowite. Dodatkowo liczy się również ich rozmiar. Warto zwrócić uwagę, by nie były zbyt duże i grube, ponieważ zmieścimy ich o wiele mniej w słoiku lub naczyniu. Wybrane ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy przez conajmniej godzinę. Najlepiej robić to w bardzo zimnej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy inne składniki potrzebne do przetworów. Korzeń chrzanu kroimy na plastry, a ząbki czosnku obieramy i kroimy na pół. Przygotowujemy sobie również koper, liście chrzanu oraz najważniejsze, czyli liście wiśni. To one wpłyną na wybitny smak ogórków małosolnych. Przyrządzamy również zalewę. Wystarczy zagotować wodę i dodać do niej soli. Babcina zasada głosi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Dzięki temu zalewa nigdy nie będzie za słona, ani zbyt mało intensywna. Odstawiamy ją do wystygnięcia.
Do głębokiego naczynia lub słoika wkładamy kilka pokrojonych ząbków czosnku, odrobinę kopru, liści wiśni i chrzanu, oraz jego korzeń. Na to wrzucamy namoczone ogórki i ponownie przekładamy dodatkami. Gdy wszystkie składniki znajdą się w naczyniu, zalewamy przetwory przygotowaną wcześniej i ostudzoną zalewą. Naczynie przykrywamy talerzykiem i odkładamy w ciemne miejsce. Już po dwóch dniach ogórki będą chrupiące i aromatyczne. Tak intensywnego smaku nie da się osiągnąć bez tajemnego dodatku.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl