Pyzy klasztorne nie mają konkurencji. Myk z ciastem sprawi, że będą miękkie jak nigdy

Pyzy to danie, które kochają Polacy, lecz mało kto decyduje się na ich robienie. Niektórzy rezygnują z ich przygotowania, ponieważ wychodzą twarde i nieapetyczne. Jednak znamy sposób na to, by ta potrawa zawsze wychodziła perfekcyjnie. Zmiana w cieście zrobi wiele.
Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze

Pyzy klasztorne okazują się prawdziwym hitem wśród dań, które wykonywane są na bazie ziemniaków. Po ich zrobieniu nie trzeba się z pewnością martwić o twarde i niesmaczne ciasto, które tylko psuje cały efekt potrawy. Wystarczy zmienić jeden składnik, by pyzy wyszyły miękkie, a po włożeniu do ust od razu się w nich rozpływały. Aby wykonać pyzy, o których trudno będzie zapomnieć, usuń z ciasta jajka. To właśnie one sprawiają, że ciasto robi się twardsze. Bez nich ziemniaczane kulki będą sto razy lepsze.

Przepis na pyzy klasztorne

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół szklanki sypkiego grysiku,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki mleka,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • duża cebula,
  • 500 g mięsa z rosołu,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania ciasta ziemniaczanego. Ziemniaki obierz, przemyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i wystudź, a na koniec przeciśnij przez praskę.
  2. Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę, a także grysik. Nie zapomnij również o mleku. Stopniowo wlewaj go do składników i w tym samym momencie ugniataj ciasto. Całość posól według uznania i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Mięso obskub od kości i przenieś do większej miski, cebulę obierz i drobno posiekaj. Warzywo delikatnie podsmaż na roztopionym maśle i przenieś do mięsa. Całość przypraw solą i pieprzem i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Z powstałej masy ziemniaczanej formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą część rozpłaszcz, a na środku umieść łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep i uformuj ponownie w kulkę.
  5. Tak przygotowane pyzy gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia. Podawaj z okrasą z cebuli lub podsmażonym boczkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA