pyzy
-
Przepis na pyzy mam od babci. Wychodzą mięciutkie i sprężyste dzięki konkretnym proporcjom
Pyzy z mięsem to jeden z tych przepisów, które otulają nasze serduszka niczym ciepły kocyk i przywodzą na myśl same wspaniałe chwile. Ziemniaczane kulki obficie wypełnione farszem po mistrzowsku robiła moja świętej pamięci babcia, która zawsze...
-
Pyzy drożdżowe kiedyś robiono w każdym domu. Ten przepis przeniesie cię wprost do babcinej kuchni
Pyzy drożdżowe, parowańce, pampuchy, kluchy na parze - wszystko to nazwy pysznego dania, które kiedyś królowało niemal w każdym domu, teraz niektórzy już o nim trochę zapomnieli. Możesz podawać je na różne sposoby, ale muszą być delikatne i...
-
Mama serwuje pyzy z mięsem w innej odsłonie. Nikt się nie orientuje. Kluseczki znikają co do jednej
Nie masz pomysłu, jak zrobić farsz na pyzy z mięsem? Nie musisz szukać daleko. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w...rosole. Szybki obiad nasyci, zachwyci smakiem i pozwoli zagospodarować ugotowane mięso z zupy.
-
Przepis na prawdziwe pyzy z mięsem. Ten farsz zasługuje na kulinarnego Oscara
Nie wiesz, czym można nadziać pyzy? Wypróbuj przepis babci Joli na pyzy z aromatycznym farszem. Kurki, wędzony ser i chrupiący boczek to nadzienie godne najlepszych góralskich karczm, gdzie intensywne smaki spotykają się z domową, rustykalną...
-
Nie marynuj i nie susz, tylko wrzuć do mięsa. Tak powstanie farsz, który zamkniesz w ziemniakach
Wiele składników, których używamy na co dzień, jest tak wszechstronna, że można je wrzucić do różnych potraw. Dziś chcemy wziąć pod lupę grzyby, które nie tylko są warte marynowania i suszenia, ale również dodania do dań obiadowych. Połącz je z...
-
Zrobiłam je z przepisu Makłowicza i nawet babcia zaniemówiła. Delikatne, a zarazem z charakterem
Robert Makłowicz jest ikoną gastronomii i wiele osób lubi odtwarzać przepisy, którymi się dzieli. Ja również postanowiłam to zrobić i to był strzał w dziesiątkę. Wiem, że będę te pyzy przyrządzać częściej, bo ich smak jest naprawdę świetny.
-
Wczoraj je zrobiłam, ale zmieniłam jeden szczegół. Zamiast podsmażonej cebulki użyłam tego dodatku
Miękkie, pełne aromatu i smaku - tak można określić to danie. Jeśli do tego doda się także smaczne wykończenie, to mamy komplet. Dziś chcemy pokazać, że nie tylko cebulka i skwarki do niego pasują. Zdziwisz się, gdy zobaczysz, co przygotowaliśmy.
-
Przez pyzy "zero waste" sama będę wyglądać jak pyza. Niby "z odzysku", ale nie da się im oprzeć
Pyzy to pyszne mięciutkie kluseczki, którym nie sposób się oprzeć. Można przygotować je w duchu "zero waste", co jest doskonałym sposobem na dojedzenie obiadu z poprzedniego dnia. Jak zatem przygotować pyzy z mięsem w ten sposób? Podpowiadamy.
-
Z tego przepisu wychodzą tak miękkie i pyszne, jak nigdy wcześniej. Sklepowe się nie umywają
W kuchni polskiej możemy wyróżnić wiele smakołyków, które lubimy co jakiś czas powtarzać. To danie zdecydowanie się do nich zalicza. Miękkie ciasto i aromatyczny farsz to zaskakująco dobre połączenia. Podawane z cebulową okrasą lub domowym sosem...
-
Mielę mięso z rosołu i ziemniaki z wczorajszego obiadu. Takich pyz nie powstydziłaby się żadna babcia
Masz ochotę na polską kuchnię? Zastosuj sprytny trik i wykorzystaj składniki z obiadu z wczoraj. Pyszne domowe pyzy zrobisz z mięsa z rosołu i ziemniaków, które po niedzieli zalegają w garnku. Będzie smakowicie, a to wszystko w duchu zero waste.
-
Kroję w paski i mieszam z majonezem. To najlepsza sałatka na weekend
-
Oddał siedem butelek, dostał 35 groszy. Padły porównania do Niemiec
-
Gdy sąsiadka ją robi, pachnie na całej klatce. Dostałam przepis
-
Mega akcja w Biedronce. Kup dwa a trzeci masz za darmo. A co w Dino?
-
Pozbądź się kleju ze słoika bez szorowania. Efekty już po 25 minutach
- Pożywne, smaczne, łatwo dostępne. Regularne jedzenie niesie korzyści
- Rozpoznasz owoc po zdjęciu? Wydaje się proste, ale wszyscy mylą się w 4. pytaniu
- Rozpoznasz owoc po zdjęciu? Wydaje się proste, ale wszyscy mylą się w 4. pytaniu
- Zamiast wyrzucać, potraktowałam blenderem. Mąż zjadł cały słoik
- My podajemy trzy składniki, ty wskazujesz, co można z nich przyrządzić!
-
Przepis na pyzy z nietypowym nadzieniem. Wychodzą miękkie i puszyste, czyli takie jak u babci
Pyzy to jeden z tradycyjnych przysmaków kuchni polskiej. Ich nazwa w niektórych regionach kraju odnosi się do ziemniaczanych knedli, w innych z kolei oznacza puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe. W tym kontekście nazywane są również pampuchami. Ic...
-
Jak zrobić pyzy? Moja babcia stawiała na zasadę 1:3 i miała do nich specjalną ściereczkę
Jak zrobić pyzy? Te pyszne, mięciutkie ziemniaczane kluseczki są naprawdę łatwe w wykonaniu i najlepiej wiedzą o tym nasze babcie, które sztukę ich robienia opanowały do perfekcji. Moja babcia miała na nie specjalną metodę. Wychodziły mięciutki i...
-
Pyzy ze słoika zaskoczą smakiem i przeniosą cię do PRL-owskiej stolicy. Wystarczą trzy składniki
Pyzy ziemniaczane to jedno z wielu tradycyjnych dań polskich, które może pochwalić się rzeszą miłośników. Ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu kłopotu, a smak z pewnością wynagrodzi wszelkie starania. W tej wersji nie liczy się wyłącznie...
-
Pyzy z mięsem - przepis Roberta Makłowicza. Obłędnie pyszny i sycący obiad, który pokocha każdy
Pyzy z mięsem to danie, któremu trudno się oprzeć. Jest obłędnie pyszne i sycące, a przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Przepis Roberta Makłowicza bije inne na głowę. Jak je przygotować? Oto niezastąpiony przepis.
-
Przepis na pyzy na słodko. Regionalne, pulchne kluchy z owocowym akcentem, to smak tego lata
Wśród letnich obiadów nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków, podobnie jak owocowego akcentu. Przepis na słodkie pyzy wypadnie zatem rewelacyjnie. Sekretem smaku, pulchnych, drożdżowych pampuchów są odpowiednie proporcje ciasta i dorodne,...
-
Jak zrobić pyzy z warzywnym nadzieniem? Podaj je z tymi dodatkami, a goście będą zachwyceni
Pyzy z warzywnym nadzieniem to pomysł na lekki, bezmięsny obiad, który zachwyca wyjątkowym smakiem. Co zrobić, aby wyszły idealnie? Liczy się przede wszystkim dobrze przyprawiony farsz i specjalne dodatki.
-
Puszyste pampuchy jak z przepisu babci. Najlepszy dodatek do obiadu na słodko i na słono
Pampuchy, pyzy, buchty, parowańce, ruchańce... Jakiej nazwy byśmy nie użyli, smak miękkich i delikatnych klusek na parze jest doskonale znany każdemu Polakowi (i nie tylko!). Świetnie komponują się do obiadu na słodko, jak i na słono. Ich...
-
Kucharka z baru mlecznego zdradza przepis na przysmak lata. "Klienci o nie walczą, znikają w 5 minut"
Letnie dni kojarzą się nam z lekkimi potrawami, które orzeźwiają na resztę dnia. Wykorzystuje się w nich również sezonowe owoce, których nigdzie nie brakuje. Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej jednemu daniu, które w barach mlecznych jest...
-
Dziecinnie prosty przepis na pyzy na słodko. Dodałam do nich sezonowe owoce, a goście zajadali się, że aż miło
Prosty przepis na pyzy na słodko? To możliwe. W tej recepturze nie ma tajemnych i skomplikowanych składników, czy rozwiązań. Wszystko zrobisz bez problemu, a obiad będzie smakował absolutnie wybitnie. W Polsce rozpoczął się sezon na słodkie owoce,...
-
Pyzy klasztorne nie mają konkurencji. Myk z ciastem sprawi, że będą miękkie jak nigdy
Pyzy to danie, które kochają Polacy, lecz mało kto decyduje się na ich robienie. Niektórzy rezygnują z ich przygotowania, ponieważ wychodzą twarde i nieapetyczne. Jednak znamy sposób na to, by ta potrawa zawsze wychodziła perfekcyjnie. Zmiana w...
-
Delikatne pyzy według Roberta Makłowicza. Swój nienaganny smak zawdzięczają ziemniakom. Proporcje to ich sekret
Pyzy z mięsem to klasyka, którą lubią wszyscy. Jednak nie każdy potrafi je ugotować. Aby bardziej przybliżyć ich recepturę, Robert Makłowicz postanowił podzielić się tym, jak je przygotowuje. Jest to nie tylko proste, lecz także szybkie. Smakiem...
-
Pyzy ziemniaczane, czyli domowy klasyk z farszem. Kluchy podane z tymi dodatkami to niebo na talerzu
W domowym menu nie może zabraknąć ziemniaczanych klasyków - mowa tu o wszelakich kluskach, które obłędnie smakują niemal w każdej wersji. Pyzy to idealny pomysł na tradycyjny obiad, szczególnie te hojnie wypełnione mięsnym farszem. Zaserwowane z...
-
Niemieckie pyzy ziemniaczane ą inne niż polskie. W środku nie znajdziesz mięsa, a coś zupełnie innego
Pyzy ziemniaczane po bawarsku to nieco inna wersja klasycznych, polskich. Za naszą zachodnią granicą to danie nieco się różni. Nie znajdziemy w środku mięsa. Niemcy zamykają w ziemniaczanych kuleczkach chrupiącą grzankę.
-
Pyzy - przepis na kluski. Receptura mojego dziadka jest lepsza niż twojej babci
Pyzy - przepis, który zdaniem wielu nie może się nie udać. A jednak. Przygotowanie tych ziemniaczanych klusków wymaga naprawdę dobrej receptury. Przepis mojego dziadka zawsze się sprawdza, a pyzy są puszyste, mięciutkie i obłędnie pyszne.
-
Tradycyjne pyzy drożdżowe. Pomysł na pyszny obiad z kilku prostych składników. Wyjdą cudownie
Przedstawiamy prosty przepis na pyzy drożdżowe. Ta uniwersalna potrawa komponuje się świetnie z różnymi rodzajami mięs i surówek. Jej przygotowanie nie jest trudne, dlatego warto spróbować przygotować pyzy samodzielnie. Będą zdecydowanie...
-
Pyzy - przepis na ziemniaczane kluski z aromatycznym farszem. Tradycyjne danie w oryginalnej odsłonie
Przepis na pyzy to tradycja, która gości w polskich domach od lat. Ziemniaczane kluski nadziewane najczęściej mięsem lub grzybami smakują obłędnie w klasycznej wersji. Warto jednak nieco poeksperymentować i podać je z nieoczywistymi dodatkami....
-
Delikatne pyzy z mięsem według Roberta Makłowicza. Pyszny i prosty przepis na polską klasykę obiadową
Delikatne pyzy z mięsem według Makłowicza. To pyszne i proste danie należy do polskiej klasyki obiadowej. Znany kucharz dobrze dopracował tradycyjną recepturę, więc danie zawsze się uda.
-
Babcia Stasia zdradza recepturę na pyzy grzybowe, którą znała tylko ona. "Przepis działa od pokoleń, bo dodaję ten składnik"
Sekrety rodzinnych dań skrywa każdy dom. Jednak nie można pozwolić, aby tak kultowe potrawy zniknęły z polskiej kuchni. Niezawodna babcia Stasia podpowiada gdzie tkwi tajemnica jej wyśmienitych pyz z farszem grzybowym.
-
Pyzy ziemniaczane, czyli tradycyjny przepis babci na obiad idealny. Podaj je z tymi dwoma składnikami
Pyzy ziemniaczane to absolutna klasyka staropolskiej kuchni. Te przepyszne ziemniaczane kluchy przygotowywane są z dwóch rodzajów ziemniaków, a najpyszniejsze oczywiście robiły nasze babcie. Przepis na pyzy ziemniaczane jest banalny, a my...
-
Kartacze - przepis tradycyjny. Smakują jak u babci
Kartacze zwane przez niektórych cepelinami to pyszne owalne kluchy ziemniaczane z dodatkiem farszu, najczęściej mięsnego. Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na kartacze, które smakują jak te, które robiły nasze babcie. Jak przyrządzić idealne...
-
Pyzy - przepis na klasykę polskiej kuchni. Tradycyjna receptura naszych babć na sycący obiad
Jeśli myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, przed oczami od razu pojawiają nam się pierogi, bigos i oczywiście pyzy, przepyszne ziemniaczane kluchy z aromatycznym farszem, okraszone cebulką. Nie ma wątpliwości, że najlepsze pyzy robiły nasze...
-
Pyzy z mięsem - prosty przepis. Podstawą jest odpowiednie mięso
Pyzy z mięsem to smak dla wielu kojarzący się z dzieciństwem. Mamy dla was prosty sposób na odtworzenie tego przysmaku w domu. Oto pomysł na pyszne pyzy z mięsem.
-
Kluski ziemniaczane: rodzaje i przepisy. Zrób na obiad pyszne kluchy i zachwyć domowników
Kluski ziemniaczane niegdyś były potrawą przyrządzaną w domach, w których się nie przelewało. Obecnie są daniem serwowanym nawet podczas najbardziej wykwintnych obiadów, podają je najlepsze polskie restauracje. Jest jednak wiele rodzajów klusek...
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
Polska - jak długa i szeroka - stoi kluskami. Mamy ich setki rodzajów i jeszcze więcej nazw. Wszystkich nie sposób przytoczyć, ale próbować można. Oto mały kluskowy atlas Polski.
-
Pyszne pyzy z mięsem - przepis na sycący obiad
Pyzy z mięsem bez wątpienia są dobrze znane wielbicielom tradycyjnej kuchni. W niektórych regionach Polski znane są jako cepeliny lub kartacze (mają wtedy bardziej podłużny kształt). Podstawą tego dania są ziemniaki - zarówno surowe, jak i...
-
Jak zrobić pyzy?
Pyzy to jedno z najtańszych, najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych i najbardziej sycących dań, jakie mogą pojawić się na naszych stołach. Pyzy ziemniaczane możemy podać polane masłem, śmietaną lub cebulką podsmażoną na oleju, albo wzbogacić ...