Niemieckie pyzy ziemniaczane ą inne niż polskie. W środku nie znajdziesz mięsa, a coś zupełnie innego

Pyzy ziemniaczane po bawarsku to nieco inna wersja klasycznych, polskich. Za naszą zachodnią granicą to danie nieco się różni. Nie znajdziemy w środku mięsa. Niemcy zamykają w ziemniaczanych kuleczkach chrupiącą grzankę.
Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Przepis na pyzy po niemiecku różni się od polskiej wersji. Jednak to klasyczne danie w nowej odsłonie ma wielu zwolenników. Bazą oczywiście są tarte ziemniaki. Jak przygotować knedle po bawarsku?

Niemieckie pyzy ziemniaczane. Przepis na tani obiad

W Polsce pyzy głównie kojarzą się z ziemniaczanymi kulkami napełnionymi mięsem. Jednak w dobie rosnących cen coraz częściej poszukujemy przepisów na tani obiad. Świetnie sprawdzą się knedle po bawarsku, czyli nic innego jak pyzy ziemniaczane prosto z Niemiec.

Zanim przystąpimy do przyrządzania knedli, warto pamiętać, że tego rodzaju potrawa powinna być wykonana z mączystych ziemniaków. Dzięki temu pyzy będą miękkie, ponieważ nie będzie potrzeby dodawania dużej ilości mąki.

Składniki:

  • kg ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 2 bułki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • masło lub olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Knedle po bawarsku. Przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
  2. Kiedy przestygną, przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę lub oprószony mąką blat. 
  3. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Mieszamy i zagniatamy ciasto.
  4. Bułki kroimy w drobną kostkę. 
  5. Na patelni podgrzewamy masło lub olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną bułkę i smażymy, aż uzyskamy chrupiące grzanki.
  6. Z ziemniaczanej masy formujemy kuleczki. Robimy w nich otwór i wkładamy do środka małą grzankę.
  7. Gotowe niemieckie pyzy wrzucamy do wrzątku. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 
  8. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 20 minut.
  9. W tym czasie przygotowujemy omastę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu, aż powstaną skwarki. 
  10. Ugotowane pyzy wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na durszlak. Przelewamy niewielkim strumieniem wody. 
  11. Knedle po bawarsku podajemy okraszone skwarkami z boczku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.