Zobacz wideo
Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]
Przepis na pyzy po niemiecku różni się od polskiej wersji. Jednak to klasyczne danie w nowej odsłonie ma wielu zwolenników. Bazą oczywiście są tarte ziemniaki. Jak przygotować knedle po bawarsku?
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
Niemieckie pyzy ziemniaczane. Przepis na tani obiad
W Polsce pyzy głównie kojarzą się z ziemniaczanymi kulkami napełnionymi mięsem. Jednak w dobie rosnących cen coraz częściej poszukujemy przepisów na tani obiad. Świetnie sprawdzą się knedle po bawarsku, czyli nic innego jak pyzy ziemniaczane prosto z Niemiec.
Zanim przystąpimy do przyrządzania knedli, warto pamiętać, że tego rodzaju potrawa powinna być wykonana z mączystych ziemniaków. Dzięki temu pyzy będą miękkie, ponieważ nie będzie potrzeby dodawania dużej ilości mąki.
Składniki:
- kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 2 bułki,
- 100 g wędzonego boczku,
- masło lub olej,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Staropolska zupa z Kaszub wraca do łask. Wywar wyjdzie jedynie z tym mięsem
Knedle po bawarsku. Przepis krok po kroku
- Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
- Kiedy przestygną, przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę lub oprószony mąką blat.
- Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Mieszamy i zagniatamy ciasto.
- Bułki kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni podgrzewamy masło lub olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną bułkę i smażymy, aż uzyskamy chrupiące grzanki.
- Z ziemniaczanej masy formujemy kuleczki. Robimy w nich otwór i wkładamy do środka małą grzankę.
- Gotowe niemieckie pyzy wrzucamy do wrzątku. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
- Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy omastę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu, aż powstaną skwarki.
- Ugotowane pyzy wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na durszlak. Przelewamy niewielkim strumieniem wody.
- Knedle po bawarsku podajemy okraszone skwarkami z boczku.