Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]
Przepis na pyzy po niemiecku różni się od polskiej wersji. Jednak to klasyczne danie w nowej odsłonie ma wielu zwolenników. Bazą oczywiście są tarte ziemniaki. Jak przygotować knedle po bawarsku?
Niemieckie pyzy ziemniaczane. Przepis na tani obiad
W Polsce pyzy głównie kojarzą się z ziemniaczanymi kulkami napełnionymi mięsem. Jednak w dobie rosnących cen coraz częściej poszukujemy przepisów na tani obiad. Świetnie sprawdzą się knedle po bawarsku, czyli nic innego jak pyzy ziemniaczane prosto z Niemiec.
Zanim przystąpimy do przyrządzania knedli, warto pamiętać, że tego rodzaju potrawa powinna być wykonana z mączystych ziemniaków. Dzięki temu pyzy będą miękkie, ponieważ nie będzie potrzeby dodawania dużej ilości mąki.
Składniki:
- kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 2 bułki,
- 100 g wędzonego boczku,
- masło lub olej,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Knedle po bawarsku. Przepis krok po kroku
- Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
- Kiedy przestygną, przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę lub oprószony mąką blat.
- Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Mieszamy i zagniatamy ciasto.
- Bułki kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni podgrzewamy masło lub olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną bułkę i smażymy, aż uzyskamy chrupiące grzanki.
- Z ziemniaczanej masy formujemy kuleczki. Robimy w nich otwór i wkładamy do środka małą grzankę.
- Gotowe niemieckie pyzy wrzucamy do wrzątku. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
- Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy omastę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu, aż powstaną skwarki.
- Ugotowane pyzy wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na durszlak. Przelewamy niewielkim strumieniem wody.
- Knedle po bawarsku podajemy okraszone skwarkami z boczku.