Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"
Zupa ziemniaczana może być wykonana na kilka sposobów. Ostateczny smak zawdzięczamy odpowiedniej kompozycji przypraw. Co więcej, możemy przygotować pyszny krem z chipsem z boczku, lub przyrządzić lekki i tani obiad w klasycznej wersji.
Tania zupa ziemniaczana. Przepis na obiad
W dobie wysokiej inflacji i nieustannie rosnących cen żywności warto poszukać tanich rozwiązań. Przykładem jest zupa ziemniaczana. Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Jeżeli lubimy zupę krem, wystarczy zblendować wszystkie składniki po ugotowaniu. Natomiast, w przypadku, gdy domownicy wolą lekką i wodnistą kartoflankę posypujemy ją natką pietruszki i podajemy z chlebem.
Składniki:
- 3 podwójne żeberka wieprzowe,
- pół dużego selera,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 korzenie pietruszki,
- pół kg ziemniaków,
- natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie),
- żółty ser (opcjonalnie),
- 5 cienkich plastrów boczku,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony,
- 200 ml śmietany kremówki.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa ziemniaczana. Przepis na kartoflankę krok po kroku
- Żeberka wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą, nie solimy.
- Mięso gotujemy, aż stanie się miękkie.
- Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchew pietruszkę i selera.
- Cebulę opalamy. Dodajemy do zupy.
- Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Kartoflankę gotujemy kolejne 15 minut.
- Wlewamy kremówkę i wsypujemy drobno siekaną natkę pietruszki.
- W przypadku zupy krem blendujemy gotowe danie.
- Boczek smażymy, wytapiając tłuszcz, aż powstaną cienkie chipsy.
- Kartoflankę podajemy z dodatkiem natki pietruszki lub szczypiorku oraz odrobiną startego żółtego sera.
Miłośnikom korzennych przypraw polecamy dodanie odrobiny gałki muszkatołowej, która idealnie współgra z ziemniakami i podkreśli smak zupy. Obiad gotowy!