Zupa ziemniaczana. Przepis na tani obiad. Wykonaj wersję krem lub wybierz klasyczne rozwiązanie

Proste rozwiązania w kuchni są wyjątkowo cenne, zwłaszcza kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie. Przykładem jest zupa ziemniaczana. Przepis jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim wyjątkowo tani. Jak przyrządzić domowy obiad w dwóch wersjach?
Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Zupa ziemniaczana może być wykonana na kilka sposobów. Ostateczny smak zawdzięczamy odpowiedniej kompozycji przypraw. Co więcej, możemy przygotować pyszny krem z chipsem z boczku, lub przyrządzić lekki i tani obiad w klasycznej wersji.

Tania zupa ziemniaczana. Przepis na obiad

W dobie wysokiej inflacji i nieustannie rosnących cen żywności warto poszukać tanich rozwiązań. Przykładem jest zupa ziemniaczana. Przepis jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Jeżeli lubimy zupę krem, wystarczy zblendować wszystkie składniki po ugotowaniu. Natomiast, w przypadku, gdy domownicy wolą lekką i wodnistą kartoflankę posypujemy ją natką pietruszki i podajemy z chlebem.

Składniki:

  • 3 podwójne żeberka wieprzowe,
  • pół dużego selera,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół kg ziemniaków,
  • natka pietruszki lub szczypiorek (opcjonalnie),
  • żółty ser (opcjonalnie),
  • 5 cienkich plastrów boczku,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • 200 ml śmietany kremówki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa ziemniaczana. Przepis na kartoflankę krok po kroku

  1. Żeberka wkładamy do wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą, nie solimy. 
  2. Mięso gotujemy, aż stanie się miękkie.
  3. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchew pietruszkę i selera.
  4. Cebulę opalamy. Dodajemy do zupy.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 15 minut.
  6. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki
  7. Kartoflankę gotujemy kolejne 15 minut. 
  8. Wlewamy kremówkę i wsypujemy drobno siekaną natkę pietruszki.
  9. W przypadku zupy krem blendujemy gotowe danie.
  10. Boczek smażymy, wytapiając tłuszcz, aż powstaną cienkie chipsy.
  11. Kartoflankę podajemy z dodatkiem natki pietruszki lub szczypiorku oraz odrobiną startego żółtego sera.

Miłośnikom korzennych przypraw polecamy dodanie odrobiny gałki muszkatołowej, która idealnie współgra z ziemniakami i podkreśli smak zupy. Obiad gotowy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.