Jedzenie w barach mlecznych miało trzy złote zasady: było domowo, smacznie i tanio. Menu opierało się na daniach kuchni polskiej, zwłaszcza tych tradycyjnych. Ogromną zaletą serwowanych obiadów była ich niska cena. Choć nadal możemy gdzieniegdzie spotkać bar mleczny, to jednak jest ich zdecydowanie mniej niż kiedyś. Jak przygotować tani obiad?
Miska zupy w barze mlecznym kosztowała zaledwie około od 3 do 5 złotych, a za pierogi czy inne drugie danie zapłaciliśmy około 12 złotych. Te niskie ceny zachęcały klientów bez względu na grubość portfela. Dlaczego? Oferowane potrawy były wyjątkowo smaczne, delikatne i smakowały, dosłownie, jak u mamy.
W dobie wysokiej inflacji przygotowanie taniego obiadu nie zawsze jest proste. Dlatego prezentujemy przepisy niczym z barów mlecznych, dzięki którym przyrządzimy niedrogie potrawy dla całej rodziny.
Pomidorowa z ryżem:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Bardzo popularnym daniem dawniej w barach mlecznych była kasza gryczana podawana na dwa sposoby. Klient, który nie miał zbyt wiele gotówki i chciał kupić jak najtańszy obiad, mógł wybrać czy chce zjeść kaszę ze skwarkami, czy z masłem. Jak przygotować tak proste jedzenie? Oto przepis:
Składniki:
Sposób wykonania:
Jeśli chcemy spróbować wersji z masłem, wystarczy wrzucić je na patelnię, rozpuścić i wymieszać z kaszą gryczaną.