Potrawy jak z baru mlecznego. Te klasyki serwowano tam codziennie. Przywołujemy wspomnienia z dawnych lat

Bary mleczne to kultowe miejsca w czasach PRL-u, ale nie tylko, jeszcze do niedawna można było je spotkać w mniejszych miejscowościach i dużych miastach. Niestety, obecnie coraz trudniej znaleźć taki punkt, gdzie można zjeść smacznie i tanio.
Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Jedzenie w barach mlecznych miało trzy złote zasady: było domowo, smacznie i tanio. Menu opierało się na daniach kuchni polskiej, zwłaszcza tych tradycyjnych. Ogromną zaletą serwowanych obiadów była ich niska cena. Choć nadal możemy gdzieniegdzie spotkać bar mleczny, to jednak jest ich zdecydowanie mniej niż kiedyś. Jak przygotować tani obiad?

Czarna czy srebrna. Którą formę do pieczenia wybrać? Czarna czy srebrna? Jaką blachę do pieczenia wybrać? Zależy od typu piekarnika

Przepis na tani obiad, czyli zupa jak z baru mlecznego

Miska zupy w barze mlecznym kosztowała zaledwie około od 3 do 5 złotych, a za pierogi czy inne drugie danie zapłaciliśmy około 12 złotych. Te niskie ceny zachęcały klientów bez względu na grubość portfela. Dlaczego? Oferowane potrawy były wyjątkowo smaczne, delikatne i smakowały, dosłownie, jak u mamy. 

W dobie wysokiej inflacji przygotowanie taniego obiadu nie zawsze jest proste. Dlatego prezentujemy przepisy niczym z barów mlecznych, dzięki którym przyrządzimy niedrogie potrawy dla całej rodziny.

Pomidorowa z ryżem:

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka,
  • pół selera,
  • 2 duże marchewki,
  • cebula,
  • 3 duże pomidory,
  • 2 woreczki ryżu,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego garnka wrzucamy skrzydełka z kurczaka, zalewamy wodą. 
  2. Seler i marchew obieramy, dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy do zupy.
  3. Cebulę opalamy i dodajemy do wywaru. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Całość gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz.
  5. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Wrzucamy do zupy.
  6. Pomidorówkę dotujemy jeszcze przez 15 minut. Dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
  7. W osobnym garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Na głęboki talerz kładziemy łyżkę ryżu i zalewamy go zupą pomidorową. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania. Zdjęcie ilustracyjne Jak zrobić dobre pączki z marmoladą? Sekret tkwi w technice nadziewania

Kasza gryczana. Tanio i smacznie

Bardzo popularnym daniem dawniej w barach mlecznych była kasza gryczana podawana na dwa sposoby. Klient, który nie miał zbyt wiele gotówki i chciał kupić jak najtańszy obiad, mógł wybrać czy chce zjeść kaszę ze skwarkami, czy z masłem. Jak przygotować tak proste jedzenie? Oto przepis:

Składniki:

  • torebka kaszy gryczanej,
  • 3 plastry tłustego boczku lub słoniny,
  • sól
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Boczek lub słoninę siekamy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię.
  3. Smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aby powstały równomiernie wytopione skwarki.
  4. Ugotowaną kaszę przecedzamy i wrzucamy na patelnię z usmażoną słoniną lub boczkiem. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jeśli chcemy spróbować wersji z masłem, wystarczy wrzucić je na patelnię, rozpuścić i wymieszać z kaszą gryczaną.

Więcej o: