Chłopski garnek - przepis. Inflacyjny obiad, który zrobisz po kosztach. A smakuje wykwintnie

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Chłopski garnek - przepis na idealny inflacyjny obiad. Czyli jaki? Przede wszystkim tani i z tego, co zalega w lodówce, czekając na swoją kolej niemal w nieskończoność. Jak przygotować taki obiad po taniości? Podpowiadamy.

Fakt, że chłopski garnek to obiad po kosztach, to nie jedyna zaleta tego dania. Równie ważne jest to, że to danie jednogarnkowe, które można przygotować szybko i bez brudzenia wielu przyrządów kuchennych i naczyń. Jak zatem zrobić chłopski garnek, który idealnie sprawdzi się w czasie rosnącej inflacji? Sprawdź.

Zobacz wideo Pieczony kurczak z ziołowym puree podany z zielonymi warzywami i pieczoną szalotką

Chłopski garnek - przepis. Lista składników zależy od ciebie

Chłopski garnek to doskonały przepis inflacyjny, ponieważ do jego przygotowania możemy wykorzystać wiele składników, które już mamy w swojej lodówce. Dzięki temu możemy przygotować nie tylko pyszny, zdrowy i tani obiad, ale też bardzo sycący i bez marnowania jedzenia. Lista składników zależy od nas. Wszystkie warzywa są mile widziane.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 pęto kiełbasy,
  • 3 papryki,
  • cukinia,
  • 2 cebule,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylia, papryka mielona,
  • olej lub masło do smażenia,
  • 0,5 litra wody.

Tani inflacyjny obiad, który nie zrujnuje budżetu domowego. Sposób przygotowania chłopskiego garnka krok po kroku

  1. Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki lub w kostkę i podsmaż w głębokim garnku na odrobinie oleju.
  2. Następnie obierz ziemniaki i również pokrój je w plasterki lub kostkę. Następnie podobnie postąp z pozostałymi warzywami.
  3. Resztę warzyw wrzuć do garnka i podsmaż przez chwilę, a następnie zalej wodą.
  4. Dodaj przyprawy - sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylię, paprykę mieloną-  oraz koncentrat.
  5. Sprawdzaj, czy chłopski garnek jest gotowy, kontrolując, czy warzywa są odpowiednio miękkie. Warto kierować się tym, czy cukinia i kapusta są już miękkie.
  6. Gorący chłopski garnek podawaj z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Więcej o: