Przepis na kopytka. Dodaj do gotowania jeden składnik, a już nigdy się nie skleją

Kopytka to bardzo wdzięczne danie. Mogą występować zarówno w roli dodatku do obiadu, np. mięsa, jak i być samodzielną potrawą. Przepis na kopytka warto więc mieć zapisany gdzieś w notesie lub w ulubionych na komputerze. Przyda się też wiedza o tym, co zrobić, żeby te kluseczki nigdy się nie sklejały.

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały? Dodaj jeden składnik

Kopytka to, naszym zdaniem, jedne z najlepszych kluseczków na świecie. Pasują do wielu dań, można podawać je z przeróżnymi sosami, a nawet jeść na słodko. Na dodatek ich zrobienie wcale nie jest bardzo trudne, a lista składników nie jest długa. 

Wiele osób jednak rezygnuje z przygotowania kopytek z obawy przed jedną rzeczą - sklejeniem się klusków w trakcie gotowania. Niesłusznie, bo to wcale nie musi się tak skończyć. Wystarczy zastosować się do jednej zasady oraz znać jeden patent, by temu zapobiec. Po pierwsze nie można włożyć do garnka zbyt dużej liczby kopytek. Jeśli kluski będą do siebie przylegały, wtedy może nie pomóc nawet zapowiadany trik. Gdy jednak kopytka sklejają się mimo ich niewielkiej liczby w wodzie, sięgnijcie po olej. Do gotujących się kopytek należy wlać jedną lub dwie łyżki tego płynu. Wówczas kluski już nigdy się nie skleją. 

Zdarza się, że kopytka sklejają się już po ugotowaniu. Jeśli tak stanie się w przypadku waszych kluseczków, tu również przyjdzie z pomocą olej. Najpierw dokładnie odcedźcie kluski, a potem polejcie je odrobiną oleju. 

Skoro już wiecie, co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały, nie macie więcej wymówek. Zabierajcie się za gotowanie. Poniżej znajdziecie nasz przepis na kopytka.

Więcej przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na kopytka. Szybki i prosty

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Ugotowane i lekko wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. W naczyniu mieszamy je z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z jajkiem i solą. Zagniatamy, ale nie wyrabiamy zbyt długo, by ciasto za bardzo nie kleiło się do rąk. Powinno być sprężyste. 

Blat lub stolnicę oprószamy mąką i przekładamy tam porcję ciasta. Formujemy z niej wałeczek, lekko go spłaszczamy i kroimy na ukos na kopytka. 

Kluski wkładamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem oleju. Pamiętamy, aby nie wrzucać do wody wszystkich na raz, by się nie skleiły. Gotujemy przez około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Zbyt długie gotowanie może sprawić, że kluseczki zrobią się klejące lub zaczną się rozpadać. 

Wyławiamy kopytka łyżką cedzakową i układamy na półmisku. Podajemy wedle uznania - tak, jak lubimy najbardziej. Przepis na kopytka można uzupełnić na przykład o pesto pietruszkowe.

Zobacz wideo Przepis Hapsa na kopytka z pesto pietruszkowym

Kluski można tez polać roztopionym masłem i obsypać podsmażoną cebulką. Kopytka świetnie smakują również z mięsnymi sosami. Równie dobrze sprawdzi się też sos grzybowy.

Więcej o: