Szybka surówka. Przepis na prosty dodatek do obiadu z porem i jabłkiem. Zrobisz ją w pięć minut

Surówka do obiadu to dodatek, z którego nie warto rezygnować. Każda, nawet najmniejsza ilość świeżych warzyw i owoców dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów. Kiedy nie mamy czasu, najlepiej postawić na proste rozwiązania. Przygotowaliśmy przepis na szybką surówkę z porem i jabłkiem, która zawsze się udaje.
Zobacz wideo Sałatka z brokułem - daj szansę korzeniowi

Surówka do obiadu to w polskiej kuchni obowiązkowy element. Bez względu na to, czy przyrządzamy mięso z ziemniakami, czy też stawiamy na inne dodatki, obecność świeżych warzyw nadaje całości lekkiego wyrazu. Nasz przepis jest wyjątkowo prosty, dzięki czemu wykonasz go w zaledwie pięć minut.

Szybka surówka. Przepis na udany obiad

Surówka z pora z dodatkiem jabłka to rozwiązanie stare jak świat. Jednak w czasach internetu i nieustannie zmieniających się trendów często zapominamy o najprostszych rozwiązaniach. Zaletą tej szybkiej surówki jest także cena i dostępność produktów. 

Składniki:

  • por,
  • jabłko,
  • łyżka majonezu,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Jak wiemy, por jest dość ostrym w smaku warzywem, dlatego, jeśli chcemy, aby surówka była nieco łagodniejsza, możemy sparzyć część poszatkowanego warzywa, a nawet całość.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na surówkę z pora. Sposób przygotowania

  1. Por obieramy z wierzchniej warstwy. Usuwamy zwiędnięte części warzywa. 
  2. Następnie dzielimy na pół i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, ponieważ w warstwach porów często zbiera się piasek i inne zanieczyszczenia.
  3. Siekamy pora w cieniutkie plasterki. Jeśli chcemy, możemy teraz sparzyć wrzątkiem część pokrojonego warzywa. W tym celu umieszczamy posiekanego pora na sitku i przelewamy gorącą wodą. Odcedzamy. 
  4. Jabłko obieramy. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pora.
  5. Surówkę przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy.

Jeżeli nie sparzymy pora, warto odstawić surówkę na kilka minut, aby warzywo mogło zmięknąć. Kompozycja idealnie sprawdzi się w połączeniu z kotletem schabowym, pieczenią lub innym dowolnym mięsem.

Więcej o: