• Link został skopiowany

Mięciutkie i delikatne pyzy zupełnie jak u babci. Najważniejsze są ziemniaki i proporcje

Pyzy to bez wątpienia jedno z naszych ukochanych dań i najbardziej kojarzą nam się z babciną kuchnią. Przepis na pyzy wydaje się łatwy - wystaczy zrobić farsz i zamknąć w kulce z ziemniaczanego ciasta. Poniekąd tak właśnie jest. Jednak żeby pyzy były idealne - miękkie, delikatne, jędrne i sprężyste - musisz wiedzieć dwie rzeczy: jakie ziemniaki wybrać i czego dotyczy proporcja 1:3.
Pyzy ziemniaczane
CCat82 /Shutterstock

Okrągłe i mięciutkie pyzy to spełnienie marzeń każdego miłośnika potraw z ziemniakami. Chociaż możesz je zamówić w barach mlecznych, różnych karczmach lub kupić mrożonki na wagę, nic nie zastąpi smaku domowych, pysznych pyzuniek obficie polanych skwarkami lub cebulką. Jak je zrobić? Warto pójść za radą doświadczonych kucharek i zacząć od dobrych ziemniaków, które są oczywiście podstawą. Nie wszystkie ziemniaki będą odpowiednie.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Pyzy najlepiej zrobić z ziemniaków mączystych, czyli takich, które zawierają więcej skrobi. W sklepach będą oznaczone jako BC oraz C. Kolejną rzeczą są proporcje. Pyzy robi się z ziemniaków ugotowanych i zmielonych oraz z ziemniaków surowych, startych na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Proporcja 3:1 dotyczy zależności ugotowanych ziemniaków do ziemniaków surowych, gdzie trzy części powinny stanowić ziemniaki ugotowane, a jedną część surowe. Jeśli zapamiętasz te zasady, twoje pyzy będą najlepsze na świecie.

Przepis na pyzy. Będą tak pyszne i miękkie, że babcia pozazdrości

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • ok. 300 g surowych ziemniaków,
  • 1 mała cebulka starta na tarce,
  • 1 duże jajko,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ulubiony farsz do środka (ugotowane mięso z rosołu, pieczarki, podsmażone mięso mielone itp.),
  • sól do smaku.

Mięciutkie pyzy - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Surowe ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z wody czystą ściereczką i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
  2. Cebulę także zetrzyj na tarce, dodaj do masy ziemniaczanej. Następnie wbij jajko i dodaj mąkę oraz troszkę soli. Zacznij wyrabiać. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością.
  3. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywaj kawałki masy ziemniaczanej i formuj z nich kulki. Jeśli chcesz mieć pyzy nadziewane, kulkę spłaszcz, a na środek połóż porcję farszu i szczelnie zalep, by nie wypłynął podczas gotowania.
  4. Pyzy wrzucaj na lekko osolony wrzątek i od razu mieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem lub zeszkloną cebulką.
Więcej o: