Okrągłe i mięciutkie pyzy to spełnienie marzeń każdego miłośnika potraw z ziemniakami. Chociaż możesz je zamówić w barach mlecznych, różnych karczmach lub kupić mrożonki na wagę, nic nie zastąpi smaku domowych, pysznych pyzuniek obficie polanych skwarkami lub cebulką. Jak je zrobić? Warto pójść za radą doświadczonych kucharek i zacząć od dobrych ziemniaków, które są oczywiście podstawą. Nie wszystkie ziemniaki będą odpowiednie.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Pyzy najlepiej zrobić z ziemniaków mączystych, czyli takich, które zawierają więcej skrobi. W sklepach będą oznaczone jako BC oraz C. Kolejną rzeczą są proporcje. Pyzy robi się z ziemniaków ugotowanych i zmielonych oraz z ziemniaków surowych, startych na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Proporcja 3:1 dotyczy zależności ugotowanych ziemniaków do ziemniaków surowych, gdzie trzy części powinny stanowić ziemniaki ugotowane, a jedną część surowe. Jeśli zapamiętasz te zasady, twoje pyzy będą najlepsze na świecie.
Przepis na pyzy. Będą tak pyszne i miękkie, że babcia pozazdrości
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- ok. 300 g surowych ziemniaków,
- 1 mała cebulka starta na tarce,
- 1 duże jajko,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ulubiony farsz do środka (ugotowane mięso z rosołu, pieczarki, podsmażone mięso mielone itp.),
- sól do smaku.
Mięciutkie pyzy - sposób wykonania:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Surowe ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z wody czystą ściereczką i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
- Cebulę także zetrzyj na tarce, dodaj do masy ziemniaczanej. Następnie wbij jajko i dodaj mąkę oraz troszkę soli. Zacznij wyrabiać. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością.
- Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywaj kawałki masy ziemniaczanej i formuj z nich kulki. Jeśli chcesz mieć pyzy nadziewane, kulkę spłaszcz, a na środek połóż porcję farszu i szczelnie zalep, by nie wypłynął podczas gotowania.
- Pyzy wrzucaj na lekko osolony wrzątek i od razu mieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i podawaj okraszone boczkiem lub zeszkloną cebulką.