• Link został skopiowany

Kartacze - przepis tradycyjny. Smakują jak u babci

Kartacze zwane przez niektórych cepelinami to pyszne owalne kluchy ziemniaczane z dodatkiem farszu, najczęściej mięsnego. Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na kartacze, które smakują jak te, które robiły nasze babcie. Jak przyrządzić idealne kartacze z mięsem?
Kartacze
Arkadiusz Fajer /Shutterstock

Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kartacze to lubiana przez Polaków potrawa, często serwowana na obiad. Te spore kluchy ziemniaczane przypominające pyzy przygotowuje się z dwóch rodzajów ziemniaków - startych surowych oraz ugotowanych. Dziś mamy dla was przepis na kartacze z mięsem, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni.

Kartacze - przepis: 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej odmiany mączystej)
  • ok. 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowiny lub wołowiny)
  • ok. 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

Kartacze z mięsem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i podziel na 2 równe części. Połowę z nich ugotuj w osolonej wodzie, pozostałą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków, natomiast ziemniaki starte dokładnie odciśnij z wody. Poczekaj, aż z odciśniętej wody wytrąci się skrobia. Wodę ostrożnie wylej, natomiast skrobię pozostaw.
  2. Przygotuj miskę i przełóż do niej oba rodzaje ziemniaków. Wbij 2 jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną i dopraw do smaku solą i pierzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do mielonego mięsa, wbij jedno jajko i dopraw solą, pieprzem, płaską łyżeczką majeranku oraz łyżeczką słodkiej papryki. Farsz wymieszaj.
  4. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki, spłaszcz je w dłoniach (powinny być dość grube) i nakładaj porcje farszu. Szczelnie zalep i nadaj kluchom charakterystyczny, owalny kształt.
  5. Kartacze gotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone zeszkloną cebulką lub skwarkami z boczku.

Tak przygotowane kartacze to esencja babcinych smaków. Przygotuj je już dziś na obiad, twoi bliscy będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: