Kartacze - przepis tradycyjny. Smakują jak u babci

Kartacze zwane przez niektórych cepelinami to pyszne owalne kluchy ziemniaczane z dodatkiem farszu, najczęściej mięsnego. Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na kartacze, które smakują jak te, które robiły nasze babcie. Jak przyrządzić idealne kartacze z mięsem?

Więcej przepisów na klasyki kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kartacze to lubiana przez Polaków potrawa, często serwowana na obiad. Te spore kluchy ziemniaczane przypominające pyzy przygotowuje się z dwóch rodzajów ziemniaków - startych surowych oraz ugotowanych. Dziś mamy dla was przepis na kartacze z mięsem, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni.

Kartacze - przepis: 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej odmiany mączystej)
  • ok. 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowiny lub wołowiny)
  • ok. 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • przyprawy - sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

Kartacze z mięsem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i podziel na 2 równe części. Połowę z nich ugotuj w osolonej wodzie, pozostałą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków, natomiast ziemniaki starte dokładnie odciśnij z wody. Poczekaj, aż z odciśniętej wody wytrąci się skrobia. Wodę ostrożnie wylej, natomiast skrobię pozostaw.
  2. Przygotuj miskę i przełóż do niej oba rodzaje ziemniaków. Wbij 2 jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną i dopraw do smaku solą i pierzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do mielonego mięsa, wbij jedno jajko i dopraw solą, pieprzem, płaską łyżeczką majeranku oraz łyżeczką słodkiej papryki. Farsz wymieszaj.
  4. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kawałki, spłaszcz je w dłoniach (powinny być dość grube) i nakładaj porcje farszu. Szczelnie zalep i nadaj kluchom charakterystyczny, owalny kształt.
  5. Kartacze gotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia. Podawaj okraszone zeszkloną cebulką lub skwarkami z boczku.

Tak przygotowane kartacze to esencja babcinych smaków. Przygotuj je już dziś na obiad, twoi bliscy będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.