Przepis na fasolkę po bretońsku. Tradycyjna receptura na tani i perfekcyjny obiad

Przepis na fasolkę po bretońsku jest chyba jednym z najłatwiejszych, jakie można znaleźć w książce kucharskiej. Danie wychodzi pyszne, a do tego jest niedrogie w przygotowaniu. Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Więcej przepisów na pyszne obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Fasolka po bretońsku to sycące danie, które każdy da radę przygotować. Do jego zrobienia nie potrzebujemy sprytnych technik ani skomplikowanych przygotowań. Jedyne, o czym musimy pamiętać, to namoczenie białej fasoli przez noc. Sprawdźcie przepis na pyszną fasolkę po bretońsku.

Zobacz wideo

Fasolka po bretońsku - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g suchej białej fasoli Jaś lub 500 g białej fasolki z puszki,
  • 100 g kiełbasy,
  • 100 g boczku,
  • 1 cebula,
  • szklanka przecieru
  • pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Białą fasolę zalewamy wodą (na 2-3 cm ponad poziom fasoli) i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i zalewamy fasolę ponownie, dodajemy sól i gotujemy fasolę przez półtorej godziny do miękkości. Odcedzamy.

Jeśli korzystamy z białej fasoli z puszki, nie musimy jej wcześniej przygotowywać - wystarczy, że odsączymy ją z zalewy.

Na dnie dużego garnka lub na głębszej patelni podsmażamy boczek, gdy wytopi się tłuszcz, wrzucamy plastry kiełbasy oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, a także ugotowaną fasolę. Wlewamy przecier pomidorowy oraz szklankę wody, doprawiamy majerankiem. Gotujemy przez 10-15 minut. 

W kubeczku mieszamy mąkę z łyżką zimnej wody oraz dwiema łyżkami ciepłego sosu. Po połączeniu wlewamy do fasolki i dokładnie rozprowadzamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Fasolkę po bretońsku podajemy z pajdą świeżego chleba

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.