kartacze
-
Do ziemniaczanych klusek włóż to, co znalazłeś w lesie i zrób najlepszy obiad. To danie jak z babcinej kuchni
Ziemniaczane ciasto wypchane po brzegi mięsno-grzybowym nadzieniem brzmi jak idealna propozycja obiadowa. Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Wykonanie tego dania może trochę potrwać, lecz zrobienia ich nikt nigdy nie żałował. To uczta dla...
-
Przepis pochodzi od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każde podniebienie i zapełnią brzuch
Miękkie ciasto, a w środku mięsny farsz to marzenie wielu gospodarzy i gospodyń. Takiemu daniu trudno się oprzeć, a dodając chrupiącą okrasę gwarantujemy zadowolenie każdego. Ten przysmak jest wymagający, lecz wszyscy docenią czas i cierpliwość,...
-
Mięso mielone w tym wydaniu zawsze smakuje rewelacyjnie. Połącz kilka składników i gotowe
W lodówce czeka na wykorzystanie mięso mielone? Zamiast przygotować kolejny raz nudne kotlety, klasyczne gołąbki czy sos do spaghetti, postaw na coś nieco bardziej oryginalnego. Z tego składnika może powstać o wiele więcej smacznych dań m.in....
-
Przepis na kartacze. Tradycyjna potrawa wypełniona mięsnym farszem to rarytas kuchni regionalnej
Kartacze - lub jak kto woli cepeliny - to klasyka ziemniaczanego gatunku. Te kluchy sprawiają, że nawet najmniej uzdolnionemu kulinarnie smakoszowi chce się je upichcić. Przepis na nie, wbrew pozorom, wcale nie jest zbyt skomplikowany. Zdecydowani...
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Najlepsze przepisy z dodatkiem sezonowych warzyw. Jest prosto i smacznie
Mięso mielone ma ogromny potencjał w kuchni - można wykorzystać je na wiele smacznych sposobów. Wystarczy zerknąć, które sezonowe dobra mamy pod ręką i je sparować. Efekt? Wyjątkowe kartacze, gołąbki w wersji luksusowej czy wiele innych domowych i...
-
Tradycyjne, mięciutkie i wypełnione soczystym mięsem. Prosty przepis na kartacze. Będą palce lizać
Tradycyjny polski obiad to dla wielu osób rarytas. Coraz rzadziej przygotowujemy w domach nieco bardziej skomplikowane potrawy, a królują te szybkie i proste potrawy, których przygotowanie nie pochłania połowy dnia. Na szczęście przepis na kartacz...
-
Pomimo że pochodzą z Polski, na stołach nie goszczą za często. Te kluchy z farszem zadowolą każdy brzuch
Ziemniaczane cepeliny są przysmakiem kuchni północno-wschodniej. Podbiły serca i żołądki wielu osób, lecz mało kto podejmuje się ich zrobienia. Aromatyczny farsz jest przepełniony mięsem, a chrupiąca okrasa, aż zachęca do spróbowania. Zrobienie ic...
-
Kartacze - przepis na przepyszne kluchy z farszem. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków
Kartacze to ziemniaczana klasyka. Nazywane także cepelinami, podłużne ziemniaczane kluchy robi się w konkretny sposób. Do ich wykonania potrzebne są dwa rodzaje ziemniaków - ugotowane i surowe. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepsze kartacze i...
-
Apetyczne kartacze, zupełnie jak te ze "Znachora". Przysmak z Suwalszczyzny zrobisz w prosty sposób
Scena z filmu "Znachor", w której rodzina Mielnika zasiada do posiłku, a na ich talerzach lądują sowicie okraszone skwarkami oraz cebulą kartacze, u niejednego widza narobiła apetytu na podobne danie. Jak zrobić regionalny przysmak z Suwalszczyzny?
-
Delikatne pyzy z mięsem według Roberta Makłowicza. Pyszny i prosty przepis na polską klasykę obiadową
Delikatne pyzy z mięsem według Makłowicza. To pyszne i proste danie należy do polskiej klasyki obiadowej. Znany kucharz dobrze dopracował tradycyjną recepturę, więc danie zawsze się uda.
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co możesz zrobić z nich na kolację
-
Moja siostra obiera jajka w kilka sekund. Trik z łyżką jest genialny
-
Sprawdzony przepis na miodownik. To ciasto jest hitem nie tylko na święta
-
Jest jadalny, ale nawet nie myśl o tym, by go zabrać. "Bardzo rzadki"
-
Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe. Dla lepszego smaku dodaj ten owoc
- To niebywałe, co Lewandowska dodaje do racuchów. Pychota!
- Wyrazisty smak, a to nie żaden kurczak, czy schab. Posmakują każdemu
- Mykolożka zdradza trik na owocne grzybobranie. Patrz nie tylko pod nogi
- Łazanki - przepis babci na tanie, ale obłędnie pyszne danie
- Jak wyczyścić zmywarkę? Ten produkt jest do wszystkiego. Działa i tutaj
-
Kartacze - przepis tradycyjny. Smakują jak u babci
Kartacze zwane przez niektórych cepelinami to pyszne owalne kluchy ziemniaczane z dodatkiem farszu, najczęściej mięsnego. Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na kartacze, które smakują jak te, które robiły nasze babcie. Jak przyrządzić idealne...
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
Polska - jak długa i szeroka - stoi kluskami. Mamy ich setki rodzajów i jeszcze więcej nazw. Wszystkich nie sposób przytoczyć, ale próbować można. Oto mały kluskowy atlas Polski.
-
Kartacze - jak je przygotować? Mamy nietrudny przepis od szefa kuchni
Kartacze to rodzaj sporych, podłużnych ziemniaczanych klusek, popularnych w Europie Wschodniej, zwłaszcza na Litwie. W ich wnętrzu zazwyczaj kryje się mięsny farsz, a podawane są ze śmietaną lub skwarkami (albo jednym i drugim naraz). Jak zrobić...