kartacze
-
Kartacze - przepis tradycyjny. Smakują jak u babci
Kartacze zwane przez niektórych cepelinami to pyszne owalne kluchy ziemniaczane z dodatkiem farszu, najczęściej mięsnego. Dziś mamy dla was tradycyjny przepis na kartacze, które smakują jak te, które robiły nasze babcie. Jak przyrządzić idealne...
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
Polska - jak długa i szeroka - stoi kluskami. Mamy ich setki rodzajów i jeszcze więcej nazw. Wszystkich nie sposób przytoczyć, ale próbować można. Oto mały kluskowy atlas Polski.
-
Mimo że to regionalny rarytas, na stołach pojawia się rzadko. Grzech nie spróbować go, gdy jest się na Podlasiu
To jedna ze sztandarowych potraw, którą możecie zjeść na Podlasiu. Nie należy do najlżejszych, ale i tak znajduje rzesze fanów nie tylko wśród mieszkańców regionu, lecz także w całej Polsce. Jak powstają kartacze i dlaczego lepiej nie nazywać ich...
-
Kartacze - jak je przygotować? Mamy nietrudny przepis od szefa kuchni
Kartacze to rodzaj sporych, podłużnych ziemniaczanych klusek, popularnych w Europie Wschodniej, zwłaszcza na Litwie. W ich wnętrzu zazwyczaj kryje się mięsny farsz, a podawane są ze śmietaną lub skwarkami (albo jednym i drugim naraz). Jak zrobić...