• Link został skopiowany

Co druga babcia zna ten przepis na pamięć. By wyszły, zapamiętaj ziemniaczaną zasadę

Dania wykonane z mąki i ziemniaków są bardzo popularne i często wykonujemy je w domu. Jednym z takich przysmaków są kopytka, a także pyzy, które wypełnione są mięsnym farszem. Do tego zestawienia warto też dodać ten litewski specjał. Jest aromatyczny, pyszny i pełen smaków.
Kartacze powstają zazwyczaj z ciasta z mieszanki ziemniaków gotowanych i surowych
Fot. Shutterstock

Okazuje się, że kuchnia litewska jest bardzo podobna do naszych polskich smaków. W niej również można znaleźć dania przepełnione swojskim mięsem, ziemniakami i potrawami mącznymi. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań w kuchni litewskiej są cepeliny, znane nam bardziej jako kartacze.

Zobacz wideo Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym

Cepeliny to potrawa, która ma głębokie korzenie w kuchni Litwy. Zostały one nazwane na cześć niemieckiego konstruktora, Fiodora Zeppelina, którego balon wzbudził zainteresowanie na Litwie na początku XX wieku. Litwini nazwali te kluski "cepelinai" ze względu na ich charakterystyczny, owalny kształt przypominający balon Zeppelina. Jednak ten przepis jest dużo starszy niż historia związana z balonem. Przed nazwaniem ich na cześć wynalazcy, można było je znać pod nazwą didžkukuliai.

Przepis na cepeliny, czyli litewskie kartacze

Składniki na ciasto

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz

  • 500 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie obierz, przemyj i podziel na dwie równe części. Jedną z nich ugotuj, drugą zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, ugotowane przeciśnij przez praskę. Na koniec połącz je z sobą i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, a także sól. Całość dokładnie wyrób do powstania jednolitej masy, powinna być ona lekko lepka.
  2. Na stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki i umieść na niej ziemniaczaną masę. Podziel ciasto na kilka części, a następnie pokrój je na równe kawałki. Każdy delikatnie rozpłaszcz na placek.
  3. Teraz czas na przygotowanie mięsnego farszu. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną na drobną kostkę cebulę. Do warzywa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mięso mielone. Całość smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Na koniec dopraw nadzienie solą i pieprzem i odstaw do wystudzenia.
  4. Gdy mięso będzie chłodniejsze zacznij z niego formować zgrabne kotleciki. Każdą część mięsa ułóż na wcześniej wykonanym placku i dokładnie je zalep. W ten sposób zrobisz kartacze. Upewnij się, że każdy cepelin jest dobrze sklejony.
  5. Tak przygotowane wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej.
  6. W czasie gotowania przygotuj sos. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulę. Następnie dodaj kwaśną śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut, aż stanie się gęsty.
  7. Cepeliny podawaj polewane sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: