Co zrobić z mięsa mielonego? Najlepsze przepisy z dodatkiem sezonowych warzyw. Jest prosto i smacznie

Mięso mielone ma ogromny potencjał w kuchni - można wykorzystać je na wiele smacznych sposobów. Wystarczy zerknąć, które sezonowe dobra mamy pod ręką i je sparować. Efekt? Wyjątkowe kartacze, gołąbki w wersji luksusowej czy wiele innych domowych i prostych dań, które zachwycą nawet najbardziej wymagających.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie główne Gazeta.pl

W lodówce zalega mięso mielone? Bez obaw z pewnością się nie zmarnuje! Składnik można wykorzystać w wielu smacznych przepisach - zarówno dodając je do kuchni polskiej, włoskiej lub zupełnie egzotycznej! Odrobina kreatywności z pewnością pomoże, podobnie jak kilka sezonowych warzyw. 

Co zrobić z mięsa mielonego? Zapomnij o nudnych kotletach!

Mięso mielone można dodać na milion sposobów, najczęściej jednak króluje w postaci kotletów mielonych, czy sosu bolońskiego. Warto jednak nieco urozmaicić domowe menu i przygotować obiad bądź przystawkę z powiewem świeżości, ale i z babciną gracją. Idealnym pomysłem będzie zatem zestawienie mięsa mielonego z warzywami sezonowymi, a więc z kapustą, marchewką, ziemniakami, szparagami, botwiną, szpinakiem, pomidorami, bobem i fasolką szparagową. Połączeń jest wiele, jednak na wyróżnienie zasługują jedynie niektóre! 

Z mięsa mielonego zrobimy np. babcine krokiety, wszelakie zapiekanki makaronowe na czele z lasagne, oryginalne frytki, tacos, smażony ryż orientalny czy np. domowy gyros. Warto jednak zacząć od domowych smaków, czyli gołąbków bez zawijania z młodą kapustą. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Ekspresowe gołąbki, czyli sprytny sposób na mięso mielone

Składniki: 

  • 700 g mięsa mielonego (łopatka, karkówka lub szynka),
  • 700 g młodej kapusty,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki surowego ryżu,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę drobno szatkujemy, blanszujemy i studzimy. 
  2. Do dużej miski przekładamy mięso mielone razem z jajami, pokrojoną cebulą, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapustę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi. 
  3. Tak przygotowane mięso formujemy na kształt gołąbków, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowymi i pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę. 

Pomysł na mięso mielone - kartacze z przepisu babci 

Składniki: 

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pół kilo mielonej łopatki wieprzowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • natka pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zmielone mięso dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dokładnie wymieszaj.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na dwie równe części. Jedną porcję zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zawiń w czystą ścierkę i odciśnij z wody. Płyn z ziemniaków zachowaj, skrobia opadnie wówczas na dno. Pozostałe bulwy gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij tłuczkiem. 
  3. Do większej miski przenieś starte i ugotowane ziemniaki i precyzyjnie je z sobą połącz. Powstałe ciasto dopraw solą i pieprzem, dodaj skrobię, która oddzieliła się od płynu. Masę wyrabiaj energicznymi ruchami. 
  4. Ciasto przenieś na stolnicę i energicznie zagnieć. Uformuj wałek. 
  5. Ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część uformuj na okrągły placek i na jego środku umieść wcześniej przygotowany farsz. Ulep ładnego kartacza i odłóż na stolnicę. 
  6. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie gotuj kartacze przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Danie obłędnie smakuje ze skwarkami lub cebulką zeszkloną na maśle. 
Więcej o: