Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie główne Gazeta.pl
W lodówce zalega mięso mielone? Bez obaw z pewnością się nie zmarnuje! Składnik można wykorzystać w wielu smacznych przepisach - zarówno dodając je do kuchni polskiej, włoskiej lub zupełnie egzotycznej! Odrobina kreatywności z pewnością pomoże, podobnie jak kilka sezonowych warzyw.
Co zrobić z mięsa mielonego? Zapomnij o nudnych kotletach!
Mięso mielone można dodać na milion sposobów, najczęściej jednak króluje w postaci kotletów mielonych, czy sosu bolońskiego. Warto jednak nieco urozmaicić domowe menu i przygotować obiad bądź przystawkę z powiewem świeżości, ale i z babciną gracją. Idealnym pomysłem będzie zatem zestawienie mięsa mielonego z warzywami sezonowymi, a więc z kapustą, marchewką, ziemniakami, szparagami, botwiną, szpinakiem, pomidorami, bobem i fasolką szparagową. Połączeń jest wiele, jednak na wyróżnienie zasługują jedynie niektóre!
Z mięsa mielonego zrobimy np. babcine krokiety, wszelakie zapiekanki makaronowe na czele z lasagne, oryginalne frytki, tacos, smażony ryż orientalny czy np. domowy gyros. Warto jednak zacząć od domowych smaków, czyli gołąbków bez zawijania z młodą kapustą.
Zobacz wideo
Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Ekspresowe gołąbki, czyli sprytny sposób na mięso mielone
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego (łopatka, karkówka lub szynka),
- 700 g młodej kapusty,
- cebula,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki surowego ryżu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno szatkujemy, blanszujemy i studzimy.
- Do dużej miski przekładamy mięso mielone razem z jajami, pokrojoną cebulą, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapustę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi.
- Tak przygotowane mięso formujemy na kształt gołąbków, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowymi i pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę.
Pomysł na mięso mielone - kartacze z przepisu babci
Składniki:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół kilo mielonej łopatki wieprzowej,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka suszonego majeranku,
- natka pietruszki,
- 2 średnie cebule,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zmielone mięso dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki obierz, przemyj i podziel na dwie równe części. Jedną porcję zetrzyj na tarce o grubych oczkach, zawiń w czystą ścierkę i odciśnij z wody. Płyn z ziemniaków zachowaj, skrobia opadnie wówczas na dno. Pozostałe bulwy gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij tłuczkiem.
- Do większej miski przenieś starte i ugotowane ziemniaki i precyzyjnie je z sobą połącz. Powstałe ciasto dopraw solą i pieprzem, dodaj skrobię, która oddzieliła się od płynu. Masę wyrabiaj energicznymi ruchami.
- Ciasto przenieś na stolnicę i energicznie zagnieć. Uformuj wałek.
- Ciasto pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część uformuj na okrągły placek i na jego środku umieść wcześniej przygotowany farsz. Ulep ładnego kartacza i odłóż na stolnicę.
- W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie gotuj kartacze przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Danie obłędnie smakuje ze skwarkami lub cebulką zeszkloną na maśle.