• Link został skopiowany

Tradycyjne, mięciutkie i wypełnione soczystym mięsem. Prosty przepis na kartacze. Będą palce lizać

Tradycyjny polski obiad to dla wielu osób rarytas. Coraz rzadziej przygotowujemy w domach nieco bardziej skomplikowane potrawy, a królują te szybkie i proste potrawy, których przygotowanie nie pochłania połowy dnia. Na szczęście przepis na kartacze również może być banalnie prosty i wcale nie trzeba rezygnować z tak doskonałych dań na co dzień.
Kartacze
Arkadiusz Fajer /Shutterstock

Przepis na kartacze nie musi być skomplikowany i składać się z wielu etapów. W gruncie rzeczy, przygotowanie nadziewanych klusek czy knedli często wydaje się o wiele trudniejsze, niż jest w rzeczywistości. Warto pozytywnie się nastawić i przygotować wszystko wcześniej. Wówczas sam proces lepienia kartaczy pójdzie gładko. Dla tego smaku warto się poświęcić.

Zobacz wideo Farszynki z serem Mlecznym Serenada

Składniki:

  • kilogram surowych ziemniaków,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1/2 bulionu ze słoiczka, 
  • 1 duża cebula,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz.

Przepis na kartacze. Na koniec koniecznie okraś je cebulką

Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach (podobnie jak na placki ziemniaczane). Odstawiamy je na około 15-20 minut, a po tym czasie odciskamy z nadmiaru wody. Najlepiej odlać ją do innego naczynia i poczekać, aż ponownie na dnie wytrąci się skrobia ziemniaczana. Tę dodajemy z powrotem do startych ziemniaków. Z kolei ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z surowymi w jednym naczyniu. Dodajemy do tego dwa żółtka i wyrabiamy ziemniaczane ciasto dłońmi.

W międzyczasie należy przygotować farsz do kartaczy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Należy ją dokładnie zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Połowę usmażonej cebulki odkładamy do miseczki, a do drugiej połowy na nagrzaną patelnię wykładamy mielone mięso. Całość smażymy około pięciu minut, a następnie dodajemy bulion ze słoiczka oraz bułkę tartą. Mięsny farsz dokładnie mieszamy, stale smażąc. Doprawiamy go pieprzem i solą wedle uznania.

Przygotowane ciasto ziemniaczane dzielimy na mniejsze porcje. Każdy pojedynczy kawałek ciasta delikatnie spłaszczamy, nakładamy odpowiednią ilość farszu (zależna od wielkości kartaczy) i ostrożnie zlepiamy, nadając ciastu kształt tradycyjnych kartaczy. Tak uformowane nadziewany kluski wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem majerankiem i gotujemy około 10-12 minut. Ugotowane wykładamy na talerz i okraszamy usmażoną wcześniej cebulką. Będą wyśmienite i aromatyczne. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: