Masło to produkt, który można znaleźć w prawie każdej kuchni. Używa się go nie tylko do przygotowywania kanapek, lecz także ciast i innych wypieków. Jak mówi rozporządzenie Rady Unii Europejskiej, aby produkt można było nazwać masłem, powinien zawierać przynajmniej 80 proc. tłuszczu mlecznego. Jeśli posiada go mniej, producent powinien zamieścić o tym informację na opakowaniu.
Przygotowuje się je przede wszystkim z mleka krowiego, a także śmietany. Rozpoznanie tego produktu nie jest wcale takie trudne. Prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki jest twarde jak skała. Dodatkowo rozsmarowanie go na kromce chleba może skutkować podziurawieniem pieczywa. Aby ominąć trudność, jaką jest jego twardość, wiele osób postanawia nie przechowywać go w lodówce. Czy taki ruch jest słuszny?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Okazuje się, że sposób przechowywania zależny jest od sposobu wytworzenia masła. Jeśli wykonuje się je samemu w domu, musi być przechowywane w chłodziarce. Dlaczego? Zazwyczaj takie masło wytwarza się ze świeżego mleka, które nie jest pasteryzowane. To właśnie jest kluczowy powód, który wpływa na późniejszy proces przechowywania. Masło wykonane w domu narażone jest na szybsze psucie się, a trzymanie go w temperaturze pokojowej sprzyja szybszemu rozwoju bakterii.
Masło, które kupuje się w sklepie, jest jednak inne. Jego produkcja bazuje na mleku pasteryzowanym, co oznacza, że rozwój bakterii jest znacznie wolniejszy. Tym samym przechowywanie go w lodówce nie jest konieczne.
Na ten temat wypowiedziała się dietetyczka i ekspertka ds. bezpieczeństwa żywności Bri Bell, która serwisowi allrecipes.com tłumaczyła:
Masło pozostawione w temperaturze pokojowej można nadal jeść przez kilka dni. Trzeba jednak obserwować jego zmiany w kolorze i w smaku.
Jednym z powodów, dla których masło nie psuje się tak szybko, jak inne produkty mleczne w temperaturze pokojowej, jest niska zawartość węglowodanów i białek, które są preferowanym źródłem pożywienia dla pleśni i bakterii.
Jednak pomimo że wypowiedź jasno wskazuje na możliwość przechowywania go poza chłodziarką, warto pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim masło nie powinno stać poza lodówka dłużej niż 7 dni. Dodatkowo powinno być szczelnie zamknięte, a temperatura w pomieszczeniu, w którym jest pozostawione, nie powinna przekraczać 20°C. Nie powinno być również narażone na promienie słoneczne. Zaleca się więc, aby w lecie nie pozostawiać go na kuchennym blacie.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl