lodówka
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...
-
Czy można wkładać do lodówki gorące potrawy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ale rozwiewamy mit
Wstawianie gorących potraw bezpośrednio do lodóki nie jest zalecane. Jedzenie przed schowaniem go do lodówki powinno zostać schłodzone do temperatury pokojowej. Należy jednak pamiętać, aby nie trzymać dań zbyt długo poza lodówką.
-
Wyrzucamy tony jedzenia, ale można to zmienić. Proste patenty zredukują problem
Marnowanie żywności to poważny problem. Co roku wyrzucamy tony jedzenia, które z powodzeniem mogłoby zostać zjedzone, gdyby tylko było odpowiednio przechowywane. Jak więc skutecznie ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych? Jest kilka metod,...
-
Gazeta w lodówce? To nie efekt roztargnienia, ale celowy trik. Dlaczego warto ją tam włożyć?
Włożenie gazety do lodówki to szybki trik na uporanie się z nieprzyjemnymi zapachami. Oczywiście kluczowe jest wyrzucenie produktów, które w wyniku rozkładu zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Jednak zdarza się, że przechowywaliśmy w lodówce np....
-
Sprytna metoda na pachnącą lodówkę. Takiego zastosowania gąbki do mycia naczyń możesz nie znać
Gąbka do mycia naczyń ma bardzo dużo zastosowań w domu. Używa się jej często do czyszczenia różnych powierzchni. Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli usunąć nadmiar wilgoci i sprawi, że w lodówce nie będzie unosił się nieprzyjemny zapach.
-
Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Robisz to źle. Uważaj, bo możesz przypłacić to zdrowiem
Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Z pewnością, ponieważ robi to niemal każdy z nas. Okazuje się jednak, że to niewłaściwy sposób przechowywania jajek. Jak zatem powinniśmy to robić i co jeśli nie zmienimy nawyków? Odpowiadamy.
-
Prosty sposób na masło z lodówki - nie każdy zna ten trik. Wystarczy położyć je we właściwym miejscu
Co zrobić, aby masło po wyjęciu z lodówki nie było twarde? Mogliście nie wiedzieć o tej prostej metodzie. Najlepiej położyć je na odpowiedniej półce. Dzięki temu nie będzie skostniałe po wyłożeniu go na maselniczkę.
-
Węgiel uratuje twoją lodówkę. Niewielka ilość może poprawić smak przechowywanych produktów
Nieprzyjemny zapach lodówki to zmora nie jednego posiadacza tego sprzętu. Ulatniająca się z każdego produktu woń miesza się z całą resztą tworząc niekoniecznie przyciągający bukiet zapachowy. Jednak można temu zaradzić prostymi metodami.
-
Temperatura w lodówce. Podpowiadamy, jak ustawić odpowiednią temperaturę w lodówce
Temperatura w lodówce powinna mieć określoną wartość. Lodówka to urządzenie służące nam do przechowywania żywności. Jednak przy źle ustawionych parametrach, nie będzie ona spełniała swojej funkcji. Dowiedz się, jak zweryfikować wartości temperatur.
-
Jak przechowywać miód, aby był płynny? Warto poznać te zasady, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem
Choć miód jest jednym z najtrwalszych produktów używanych w codziennej kuchni, warto wiedzieć, jak poprawnie go przechowywać. Kilka zasad pozwoli mu nie tylko zachować swoje właściwości, ale także sprawić, by nie krystalizował się zbyt szybko.
-
Poznaj przepis na słodkie i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Hiszpański omlet z dodatkami - pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny
- Kiedy siać pomidory? To już niedługo
- Przepis na rogaliki. Nadzienie słodkie czy wytrawne? Wybór należy do ciebie!
- Przepis na znakomite i mięciutkie knedle z morelami
- Królewski rosół Ewy Wachowicz. Znajdziesz w nim jajka poszetowe i pieczarki
- Bieszczadzki przysmak wraca do łask - knysze, czyli cebulowe pierożki
-
Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wielu z nas zachodzi w głowę jak to zrobić. Okazuje się, że sposoby na to są banalnie proste i możemy cieszyć się świeżością warzyw o wiele dłużej.
-
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? Pamiętaj o trzech rzeczach
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? To odwieczne pytanie zadajemy sobie szczególnie teraz, w okresie Wielkanocy, bo jajka - jako symbol świąt - są dodawane i serwowane w każdej postaci. Do ciast, do sałatek, do żurku, jako przystawka i danie...
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Skuteczne sposoby na szybkie pozbycie się lodu
Dobrze działające sprzęty AGD ułatwiają nam codzienne czynności. Musimy więc o nie odpowiednio zadbać, by służyły nam jak najdłużej. Tak jest z lodówką i zamrażarką, które trzeba regularnie rozmrażać. Jak zrobić to szybko i skutecznie?
-
Pleśń w lodówce - jak sobie z nią poradzić? Metody na pozbycie się problemu i brzydkiego zapachu
Pleśń jest bardzo częstym problemem w kuchni i nie tylko. Może się przytrafić dosłownie każdemu - wystarczy czasem drobne przeoczenie. Niestety, czasem pozbycie się pleśni z lodówki jest uciążliwe. Zebraliśmy dla was listę skutecznych sposobów na...
-
Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Niska temperatura to nie wszystko
Niska temperatura na dworze kusi, by przygotowane potrawy lub kupione produkty wystawić na balkon. Wyjaśniamy, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł.
-
Nieprzyjemny zapach z lodówki? Pomogą m.in. fusy z kawy i cytryna, ale sposobów jest więcej
W naszych lodówkach przechowujemy rzeczy, które wydzielają intensywny, często nieprzyjemny zapach. Sery, ryby, niektóre gatunki wędlin skutecznie "psują atmosferę" w lodówce, zniechęcając nas do jedzenia. Jak zatem domowymi sposobami pozbyć się...
-
Jak przechowywać wędlinę w lodówce, żeby jak najdłużej była dobra? Podpowiadamy
Wędliny przyniesione ze sklepu w foliowych torebkach wkładacie od razu do lodówki? Plastikowe opakowanie wcale nie jest dla nich dobre. Wręcz przeciwnie - w folii szybciej się psują. Jak je zatem przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość?
-
Jak pozbyć się brzydkich zapachów z lodówki? Mokra gazeta to tylko jeden sposób
Z twojej lodówki brzydko pachnie? Wygląda na to, że czas na porządki! Sprawdźcie, co zrobić, by z usunąć przykre zapachy z lodówki i dobrze zadbać o jej czystość.
-
Mokra gazeta do lodówki i po problemie. Ten sposób na brzydki zapach naprawdę działa
Brzydki zapach towarzyszy każdemu otwarciu lodówki? To czasem się zdarza. Wystarczą lekko nadpsute warzywa czy mięso. Produkty wyrzucimy, zapach zostaje na dłużej. Jest jednak na to świetny sposób.
-
Trzymasz cytryny poza lodówką? Źle. W lodówce? Lepiej. Ale będą najdłużej świeże, jeśli zastosujesz banalny trik
Cytryna to dodatek nie tylko do herbaty. Często można ją znaleźć na listach składników różnych sosów, ciast, sałatek, marynat, a także napojów i drinków. Trzeba jednak pamiętać, by była świeża. Dziś podpowiadamy, jak najlepiej przechowywać cytryny.
-
Czy mięso lub wędliny, które metalicznie opalizują, można bezpiecznie jeść? A może lepiej je wyrzucić? [WYJAŚNIAMY]
Na pewno nie raz widzieliście metaliczny, często zielonkawy poblask na plastrach wędliny. Czy takie mięso nadaje się do jedzenia? A może to oznaka, że się zepsuło lub jest pełne "chemii"? Wyjaśniamy.
-
Trzymasz jajka na drzwiach lodówki? Eksperci: to najgorsze miejsce, szybciej się zepsują
Prawie każdy model lodówki ma na drzwiach plastikowy stojak na jajka. Jednak trzymanie ich w tym miejscu powoduje, że szybciej się psują. Dlaczego? Chodzi o nagłe zmiany temperatury.
-
Jedne szybciej się psują, inne zmieniają smak. Tych produktów nie trzymaj w lodówce
Lodówka wydaje się jednym z najlepszych miejsc do przechowywania żywności. W końcu chłód sprawia, że jedzenie wolniej się psuje, prawda? Otóż nie zawsze. Oto 9 produktów, które lepiej trzymać poza lodówką.
-
Co zrobić, żeby przywrócić do życia zwiędniętą sałatę? Jest bardzo prosty sposób
Niezależnie od tego, czy kupujesz ją w paczce, czy też na sztuki, sałata zazwyczaj dosyć szybko więdnie, a następnie zaczyna się psuć. Jest jednak sposób, żeby w krótkim czasie przywrócić ją do życia.
-
Zaniedbana lodówka to siedlisko bakterii. Podpowiadamy, czym i jak często ją myć
Mycie lodówki zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych obowiązków domowych. Jednak przechowujemy w niej jedzenie, więc warto zadbać o to, aby była czysta i panowały w niej higieniczne warunki. Jak sprawnie ją umyć? Przedstawiamy kilka porad ...