lodówka
-
Mrożony płyn do naczyń uratuje w opałach. Metoda dobra na problem, który często gości w domu
Płyn do naczyń może okazać się znacznie przydatniejszy, niż mogłoby się wydawać. Poza domowymi porządkami produkt ma też ukrytą funkcję - aby ja poznać, wystarczy przelać płyn do woreczka i go zamrozić. Ta sprytna metoda działa cuda i pomoże w...
-
Sposób na mrożenie napojów, czyli jak cieszyć się zimną wodą bez użycia lodówki. To prawdziwy game changer tego lata!
Sposób na mrożenie napojów jest banalnie prosty. Wystarczy butelkę z wodą lub innym trunkiem wsadzić do lodówki i chwilę poczekać na efekty. Proces chłodzenia przyspieszymy, jeśli napój owiniemy zwilżoną szmatką i całość włożymy do chłodziarki....
-
Smród z lodówki nie daje ci spokoju? Ta prosta i tania metoda rozprawi się z przykrym zapachem na dobre
W lodówce przechowujemy wiele najróżniejszych produktów, od mięs i serów po gotowe dania, sosy i warzywa. Mieszanka zapachowa może jednak przyprawić o ból głowy, a na dodatek uprzykrzyć życie, jeśli jakiś składnik się zepsuje. Zanim chwycisz po...
-
Czym myć lodówkę, by lśniła czystością? Jak zrobić dobry domowy detergent?
Czym myć lodówkę, aby jak najdłużej utrzymać ją w higienicznej czystości? Regularne i odpowiednie czyszczenie pozwoli zachować świeżość i smak przechowywanych produktów, a także zapobiegnie rozwojowi bakterii. W naszym przewodniku przedstawimy...
-
Przechowujesz chleb w lodówce? To duży błąd za który zapłacić zdrowiem, ekspertka radzi zmienić nawyki
Niektóre domowe nawyki nie są najlepszym pomysłem, jednak z różnych powodów nadal funkcjonują. Idealnym przykładem jest przechowywanie w lodówce chleba, który nigdy nie powinien tam wylądować! Ekspertka tłumaczy, jakie mogą być tego skutki. Jak si...
-
Szron w lodówce? Jeśli się pojawia, nie czekaj! Działaj od razu według tego sposobu
Sposób na szron w lodówce jest jedne, ale na pewno skuteczny. Oczywiście nie wliczamy do tego specjalnych systemów, które swoim działaniem mają kontrolować temperaturę i stopień wilgotności w chłodziarce, czyli mówiąc zwyczajnie: zapobiegać...
-
Szybkie rozmrażanie kurczaka. Kto nie zna tych prostych trików, ten trąba!
Szybkie rozmrażanie kurczaka jest możliwe, o ile zastosujemy się do tych trzech sprawdzonych sposobów. W przeciwnym wypadku, robiąc to nieodpowiednio, możemy narazić się na ból brzucha, wymioty, nudności i biegunkę. Zatrucie pokarmowe nie jest...
-
Oto "rodzinna lodówka Słowian" z prawdziwego zdarzenia. O dziwo, wcale nie chodzi o zawartość
Większość Polaków ma ją w domu, jednak nikomu nie przyszło o głowy, by się z tym obnosić. Do czasu! Oto prawdziwa "lodówka Słowian", która mieni się jaskrawymi barwami i przywołuje wiele wspomnień. O dziwo swą popularność zawdzięcza nie półkom ze...
-
Zapomnij o miękkich i nieświeżych ogórkach. Wystarczy zmiana temperatury, a będą o niebo lepsze
Ogórki latem królują na naszych stołach. Soczyste, zielone warzywa doskonale smakują w wielu wersjach: możemy je kisić, konserwować, dodawać do sałatek, zup, drinków lub jeść solo. Poza długą listą zalet jest jeden minus - szybko się psują. Dlateg...
-
Umieść je w ten sposób, a kolejnego dnia dalej będą świeże. Banalnie prosta metoda na świeżutkie truskawki
Trwa sezon na truskawki, dlatego podpowiadamy, co można zrobić, aby nie zepsuły się od razu po przyniesieniu do domu. Sposoby na ich przechowywanie są naprawdę proste i pozwalają cieszyć się dobrym smakiem przez dłuższy czas.
-
Ten schab robię na święta. Rodzina go uwielbia, ale muszę pilnować czasu
-
Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod
-
Polacy chcą korzystać z proekologicznych, wydajnych źródeł. Co wybierają?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Ile gotujemy grzyby suszone? Nie każdy wie, jak robić to poprawnie
- Sięgam po to, gdy nie mam pomysłu na obiad. Sprawdza się za każdym razem
- Słodki smak PRL-u. Tylko łasuchy rozpoznają wszystkie łakocie na zdjęciach
- Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
- Ryba w occie na święta. Stawiam na jeden gatunek i robię 3 dni przed Wigilią
- Polska liderem w rankingu na najgorsze potrawy mięsne świata. Mało kto to je
-
Suszenie grzybów kończy się wysokim rachunkiem za prąd? Ten trik sprawi, że zrobisz to za darmo
Suszone grzyby mają wiele aromatu i podkreślają smak niejednej potrawy. Jednak od pewnego czasu wiele osób rezygnuje z sięgania po aromatyczny dodatek. Wszystko przez wysokie rachunki za prąd. Obróbka termiczna świeżych, leśnych zbiorów trwa nawet...
-
Jak wyczyścić lodówkę? Ten jeden sprytny trik sprawi, że będzie lśniła. Wystarczy jeden składnik
Jak wyczyścić lodówkę? Podajemy bardzo prosty sposób, który opiera się na składniku, który z pewnością masz w swojej kuchni. Ta banalna mikstura sprawi, że pozbędziesz się plam i zabrudzeń na półkach. Oto jak ją przygotować.
-
Kupiłeś truskawki? Ta sprytna i bardzo prosta metoda pozwoli zachować świeżość owoców na dłużej
Nadszedł sezon na truskawki. Jeśli kupiłeś je i zastanawiasz się, co zrobić, aby szybko się nie zepsuły, wystarczy skorzystać z niezwykle prostej metody. Dzięki niej owoce zachowają świeżość przez dłuższy czas.
-
Nie znosisz rozmrażania lodówki? Wypróbuj ten patent, a już nigdy nie będziesz skuwać lodu
Domowe porządki bywają wyjątkowo uciążliwe zwłaszcza kiedy zajmują dużo czasu, albo są dość nieprzyjemne. Do takich obowiązków należy między innymi rozmrażanie lodówki. Nagromadzenie wilgoci zamienia się w gruby lód, którego skuwanie jest uciążliw...
-
Masz dość swojej lodówki, bo ciągle się nie domyka? Sięgnij do kosmetyczki i rozwiąż problem
Kiedy lodówka się nie domyka, w krótkim czasie może popsuć się większość jedzenia. Dlatego pierwszym odruchem jest wymiana uszczelki w nadziei, że takie rozwiązanie pomoże. Jednak nie każdy potrafi samodzielnie usunąć i wstawić gumową część. Dlate...
-
Jak zachować świeżość produktów na dłużej? Ten trik jest banalny. Wsyp odrobinę, a będziesz zaskoczony
Sól to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu. Bez jej dodatku przygotowywane jedzenie nie miałoby smaku. Jak można wykorzystać ją w kuchni poza gotowaniem? Jeden ze sposobów z pewnością was zaskoczy.
-
Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie
Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej...
-
W twojej lodówce jest taka dziurka? To ważna część sprzętu. Zadbaj o nią, zanim będzie za późno
Lodówka to sprzęt, który stał się tak oczywistym wyposażeniem domowym, że często nie zwracamy uwagi na szczegóły. Okazuje się, że jej budowa ma znaczenie, a niewielki otwór na tylnej ściance to nie dizajnerski kaprys, a uzasadniona konieczność....
-
Kolekcjonujesz magnesy z podróży? Uważaj na lodówkę. To z pozoru niegroźne hobby może cię słono kosztować
Kolorowe magnesy na lodówkę to jedna z najbardziej popularnych pamiątek z różnych zakątków świata. Producenci prześcigają się w pomysłach, przez co trudno wybrać jedną sztukę. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, jaki wpływ na sprzęt może mieć...
-
Włóż folię bąbelkową do lodówki, a już zawsze będziesz ją tam trzymać! To ekonomiczny i sprytny trik
Niejedna perfekcyjna pani domu ma w lodówce... folię bąbelkową! Ten sprytny trik to gwarancja oszczędności, podtrzymania jakości produktów i o wiele więcej. Wystarczy popularny wypełniacz kartonów włożyć do chłodziarki, a efekty będą niemal...
-
Ekspertka odpowiedziała na pytanie: czy masło musi stać w lodówce? Takiego zdania mało kto się spodziewał
Ciepłe dni stają się już normalnością, a zostawianie produktów na kuchennym blacie czasem jest automatycznym odruchem. Czy postąpienie w ten sposób z masłem to dobry pomysł? Jak długo może stać, aby nic się z nim nie stało? Ekspertka bez wahania...
-
Włóż rolkę papieru toaletowego do lodówki, a poczujesz różnicę. Ta kontrowersyjna metoda to game changer
Nękający problem może odejść do lamusa, jeśli zastosujesz trik z papierem toaletowym. Wystarczy, że włożysz rolkę do lodówki, a wcześniej namoczysz ją w sodowym roztworze. Efekt? Pachnące świeżością wnętrze chłodziarki i zażegnanie uporczywego...
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...
-
Czy można wkładać do lodówki gorące potrawy? Odpowiedź jest niejednoznaczna, ale rozwiewamy mit
Wstawianie gorących potraw bezpośrednio do lodóki nie jest zalecane. Jedzenie przed schowaniem go do lodówki powinno zostać schłodzone do temperatury pokojowej. Należy jednak pamiętać, aby nie trzymać dań zbyt długo poza lodówką.
-
Wyrzucamy tony jedzenia, ale można to zmienić. Proste patenty zredukują problem
Marnowanie żywności to poważny problem. Co roku wyrzucamy tony jedzenia, które z powodzeniem mogłoby zostać zjedzone, gdyby tylko było odpowiednio przechowywane. Jak więc skutecznie ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych? Jest kilka metod,...
-
Gazeta w lodówce? To nie efekt roztargnienia, ale celowy trik. Dlaczego warto ją tam włożyć?
Włożenie gazety do lodówki to szybki trik na uporanie się z nieprzyjemnymi zapachami. Oczywiście kluczowe jest wyrzucenie produktów, które w wyniku rozkładu zaczynają nieprzyjemnie pachnieć. Jednak zdarza się, że przechowywaliśmy w lodówce np....
-
Sprytna metoda na pachnącą lodówkę. Takiego zastosowania gąbki do mycia naczyń możesz nie znać
Gąbka do mycia naczyń ma bardzo dużo zastosowań w domu. Używa się jej często do czyszczenia różnych powierzchni. Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli usunąć nadmiar wilgoci i sprawi, że w lodówce nie będzie unosił się nieprzyjemny zapach.
-
Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Robisz to źle. Uważaj, bo możesz przypłacić to zdrowiem
Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Z pewnością, ponieważ robi to niemal każdy z nas. Okazuje się jednak, że to niewłaściwy sposób przechowywania jajek. Jak zatem powinniśmy to robić i co jeśli nie zmienimy nawyków? Odpowiadamy.
-
Prosty sposób na masło z lodówki - nie każdy zna ten trik. Wystarczy położyć je we właściwym miejscu
Co zrobić, aby masło po wyjęciu z lodówki nie było twarde? Mogliście nie wiedzieć o tej prostej metodzie. Najlepiej położyć je na odpowiedniej półce. Dzięki temu nie będzie skostniałe po wyłożeniu go na maselniczkę.
-
Węgiel uratuje twoją lodówkę. Niewielka ilość może poprawić smak przechowywanych produktów
Nieprzyjemny zapach lodówki to zmora nie jednego posiadacza tego sprzętu. Ulatniająca się z każdego produktu woń miesza się z całą resztą tworząc niekoniecznie przyciągający bukiet zapachowy. Jednak można temu zaradzić prostymi metodami.
-
Temperatura w lodówce. Podpowiadamy, jak ustawić odpowiednią temperaturę w lodówce
Temperatura w lodówce powinna mieć określoną wartość. Lodówka to urządzenie służące nam do przechowywania żywności. Jednak przy źle ustawionych parametrach, nie będzie ona spełniała swojej funkcji. Dowiedz się, jak zweryfikować wartości temperatur.
-
Jak przechowywać miód, aby był płynny? Warto poznać te zasady, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem
Choć miód jest jednym z najtrwalszych produktów używanych w codziennej kuchni, warto wiedzieć, jak poprawnie go przechowywać. Kilka zasad pozwoli mu nie tylko zachować swoje właściwości, ale także sprawić, by nie krystalizował się zbyt szybko.
-
Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wielu z nas zachodzi w głowę jak to zrobić. Okazuje się, że sposoby na to są banalnie proste i możemy cieszyć się świeżością warzyw o wiele dłużej.
-
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? Pamiętaj o trzech rzeczach
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? To odwieczne pytanie zadajemy sobie szczególnie teraz, w okresie Wielkanocy, bo jajka - jako symbol świąt - są dodawane i serwowane w każdej postaci. Do ciast, do sałatek, do żurku, jako przystawka i danie...
-
Resztki jedzenia, które prawdopodobnie masz w lodówce, mogą ci zaszkodzić. Uważaj, co jesz
Czy wszystko, co zostanie po obiedzie można po prostu wstawić do lodówki i zjeść za kilka dni? Okazuje się, że niestety nie. Niektóre produkty, nawet trzymane w chłodzie, mogą nam zaszkodzić. Podpowiadamy, czego nie odkładać "na później".
-
Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Skuteczne sposoby na szybkie pozbycie się lodu
Dobrze działające sprzęty AGD ułatwiają nam codzienne czynności. Musimy więc o nie odpowiednio zadbać, by służyły nam jak najdłużej. Tak jest z lodówką i zamrażarką, które trzeba regularnie rozmrażać. Jak zrobić to szybko i skutecznie?
-
Pleśń w lodówce - jak sobie z nią poradzić? Metody na pozbycie się problemu i brzydkiego zapachu
Pleśń jest bardzo częstym problemem w kuchni i nie tylko. Może się przytrafić dosłownie każdemu - wystarczy czasem drobne przeoczenie. Niestety, czasem pozbycie się pleśni z lodówki jest uciążliwe. Zebraliśmy dla was listę skutecznych sposobów na...
-
Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Niska temperatura to nie wszystko
Niska temperatura na dworze kusi, by przygotowane potrawy lub kupione produkty wystawić na balkon. Wyjaśniamy, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł.
-
Nieprzyjemny zapach z lodówki? Pomogą m.in. fusy z kawy i cytryna, ale sposobów jest więcej
W naszych lodówkach przechowujemy rzeczy, które wydzielają intensywny, często nieprzyjemny zapach. Sery, ryby, niektóre gatunki wędlin skutecznie "psują atmosferę" w lodówce, zniechęcając nas do jedzenia. Jak zatem domowymi sposobami pozbyć się...
-
Jak przechowywać wędlinę w lodówce, żeby jak najdłużej była dobra? Podpowiadamy
Wędliny przyniesione ze sklepu w foliowych torebkach wkładacie od razu do lodówki? Plastikowe opakowanie wcale nie jest dla nich dobre. Wręcz przeciwnie - w folii szybciej się psują. Jak je zatem przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość?