Chleb najczęściej trzymamy w chlebaku. Najlepiej by był wykonany z bambusu bądź drewna, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza, jednak często mimo przechowywania go w odpowiedni sposób, pieczywo zaczyna pleśnieć. Czy można temu zapobiec? Okazuje się, że zamiast wkładać je do chlebaka, lepiej wybrać inne miejsce, a znacznie dłużej zachowa przydatność do spożycia.
Źle przechowywany chleb może nie tylko zacząć pleśnieć, ale także staje się suchy i szybko straci walory smakowe. Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, istotne jest, by wyjąć go z foliowej torebki bądź opakowania. Znacznie lepszym pomysłem jest włożenie go do papierowej torby albo lnianego woreczka.
Jeśli chcemy, by pieczywo dłużej zachowało świeżość, warto przechowywać je w lodówce. Patent możemy zastosować zarówno do pieczywa białego jak i razowego, bułek i bagietek. Nie będzie się psuło, bo dzięki niższej temperaturze bakterie i grzyby nie rozwiną się tak szybko. Jedynym warunkiem jest posiadanie urządzenia z technologią no frost, bo w lodówkach, które nie mają tej funkcji, panuje nadmierna wilgoć.
Jeśli mamy naddatek pieczywa, z powodzeniem możemy przechowywać je w zamrażalniku. Zanim jednak je tam umieścimy, warto pokroić chleb na kawałki i powkładać do woreczków. W ten sposób w każdej chwili wyjmiemy taką ilość kromek, jaka nas interesuje bez konieczności rozmrażania całego bochenka. W zamrażalce można przechowywać pieczywo do 3 miesięcy. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.