• Link został skopiowany

Nie w chlebaku. Tak przechowuję pieczywo. Przez wiele dni jest świeży i nie pleśnieje

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bądź kolacji bez chleba. Nie każdy jednak wie, gdzie go trzymać, by nie zaczął pleśnieć i nie przesiąkł zapachami z otoczenia. Chlebak jest niezłym pomysłem, ale istnieje lepsze miejsce.
Co zrobić, aby chleb był dłużej świeży?
Co zrobić, aby chleb był dłużej świeży? , Fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Wyborcza.pl

Chleb najczęściej trzymamy w chlebaku. Najlepiej by był wykonany z bambusu bądź drewna, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza, jednak często mimo przechowywania go w odpowiedni sposób, pieczywo zaczyna pleśnieć. Czy można temu zapobiec? Okazuje się, że zamiast wkładać je do chlebaka, lepiej wybrać inne miejsce, a znacznie dłużej zachowa przydatność do spożycia.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Jak przechowywać chleb, aby nie spleśniał? Zrób to w ten sposób, a pozostanie świeży niczym prosto z piekarni

Źle przechowywany chleb może nie tylko zacząć pleśnieć, ale także staje się suchy i szybko straci walory smakowe. Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, istotne jest, by wyjąć go z foliowej torebki bądź opakowania. Znacznie lepszym pomysłem jest włożenie go do papierowej torby albo lnianego woreczka. 

krojenie chleba
krojenie chleba Fot. scull2 / iStock

Jeśli chcemy, by pieczywo dłużej zachowało świeżość, warto przechowywać je w lodówce. Patent możemy zastosować zarówno do pieczywa białego jak i razowego, bułek i bagietek. Nie będzie się psuło, bo dzięki niższej temperaturze bakterie i grzyby nie rozwiną się tak szybko. Jedynym warunkiem jest posiadanie urządzenia z technologią no frost, bo w lodówkach, które nie mają tej funkcji, panuje nadmierna wilgoć.

Jak mrozić chleb? Zrób jedną rzecz, a zapobiegniesz marnowaniu żywności

Jeśli mamy naddatek pieczywa, z powodzeniem możemy przechowywać je w zamrażalniku. Zanim jednak je tam umieścimy, warto pokroić chleb na kawałki i powkładać do woreczków. W ten sposób w każdej chwili wyjmiemy taką ilość kromek, jaka nas interesuje bez konieczności rozmrażania całego bochenka. W zamrażalce można przechowywać pieczywo do 3 miesięcy. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: