Jak zachować świeżość produktów na dłużej? Ten trik jest banalny. Wsyp odrobinę, a będziesz zaskoczony

Sól to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu. Bez jej dodatku przygotowywane jedzenie nie miałoby smaku. Jak można wykorzystać ją w kuchni poza gotowaniem? Jeden ze sposobów z pewnością was zaskoczy.

Sól doskonale konserwuje jedzenie, jest niezbędnym dodatkiem do zup i potraw mięsnych. To dzięki niej może wydobyć się ich bogaty smak. Sól jest doskonałym konserwantem, może też pomóc w przechowywaniu różnych produktów spożywczych w lodówce. Co zrobić, aby zachowały świeżość przez dłuższy czas? Wystarczy zastosować prosty trik z użyciem soli kuchennej. 

Zobacz wideo Plotek z wizytą u Magdy Gessler. Jak wygląda wnętrze restauracji?

Sól posiada wiele różnych zastosowań. Przydaje się nie tylko w kuchni

Sól to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Niektórzy nazywają ją "białym złotem". Jak wiadomo, nie jest wykorzystywana jedynie podczas gotowania. Z jej właściwości zdrowotnych korzysta się w uzdrowiskach i różnych obiektach leczniczych, np. tężniach solankowych. Posiada również zastosowanie w kosmetyce i w życiu codziennym - może pomóc w usuwaniu niektórych zabrudzeń. Warto pamiętać, że sól posiada właściwości higroskopijne. Właśnie dzięki temu można stosować w lodówce jako pochłaniacz wilgoci.

Patent z solą pomoże przedłużyć świeżość produktów spożywczych w lodówce

Odrobinę soli warto umieścić w lodówce. Będzie ona pochłaniała nadmiar wilgoci, która czasami gromadzi się we wnętrzu urządzenia. W ten sposób można zapobiec pojawieniu się pleśni i grzybów. Co więcej, obecność soli pozwoli uniknąć pojawienia się nieprzyjemnych zapachów w lodówce.

Jak to zrobić? Wystarczy wsypać sól do niewielkiej miski i wstawić ją do lodówki. Kiedy zauważy się, że sól się rozpuściła, można wymienić ją na nową. Miskę z solą można wstawić do szuflady z warzywami. To tam najczęściej gromadzi się najwięcej wilgoci. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.