pleśń
-
Jak zachować świeżość produktów na dłużej? Ten trik jest banalny. Wsyp odrobinę, a będziesz zaskoczony
Sól to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu. Bez jej dodatku przygotowywane jedzenie nie miałoby smaku. Jak można wykorzystać ją w kuchni poza gotowaniem? Jeden ze sposobów z pewnością was zaskoczy.
-
Miał być rosół, ale warzywa wylądowały w koszu. "Przekręciłam marchewki do zewnątrz i zobaczyłam..."
Domowy rosół nie może obejść się bez warzyw. Odpowiednio dobrany bukiet włoszczyzny nadaje zupie wyjątkowego smaku i charakteru. W sklepach możemy dostać małe zestawy, które sprawdzą się, gdy planujemy przyrządzić niewielki garnek klasycznego...
-
Przechowywanie żywności. Obalamy najpopularniejsze mity. Tych produktów w ogóle nie powinno się jeść
Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności. Dotyczą one między innymi produktów, na których pojawiła się pleśń. Czy po jej usunięciu można je jeść? Czy wszystkie produkty spożywcze nadają się do trzymania ich w lodówce?
-
Pleśń w lodówce - jak sobie z nią poradzić? Metody na pozbycie się problemu i brzydkiego zapachu
Pleśń jest bardzo częstym problemem w kuchni i nie tylko. Może się przytrafić dosłownie każdemu - wystarczy czasem drobne przeoczenie. Niestety, czasem pozbycie się pleśni z lodówki jest uciążliwe. Zebraliśmy dla was listę skutecznych sposobów na...
-
Odkrawasz część z pleśnią, a resztę zjadasz? Sanepid stanowczo odradza
Pleśń na jedzeniu u wielu osób od razu wzbudza silne reakcje. Okazuje się jednak, że nie u wszystkich. Czy można odkroić spleśniałą część, a resztę owocu czy warzywa zjeść? Sanepid wystosował ostrzeżenie.
-
Poczęstunek "z wkładką" w Pendolino. "Wolę nie wiedzieć, jak mógłby wyglądać w drugiej klasie"
Przekąski serwowane w pociągach często odbiegają od naszych wyobrażeń. Choć trafiają się naprawdę smaczne kąski, niejednokrotnie głodni podróżujący muszą po prostu zacisnąć zęby i wbić je w kanapkę czy ciastko. Co innego jednak niezbyt apetyczne...
-
Najtańszy nie jest, a często leci do kosza. Słusznie? Czy białe plamki na parmezanie to pleśń? Sprawdzamy
Parmezan, grana padano czy inne tego typu twarde sery często wykorzystujemy do dań, szczególnie tych kuchni włoskiej. Trudno wyobrazić sobie bez nich risotto czy sos beszamelowy, którym oblewamy pyszne zapiekanki makaronowe. Jednak zdarza się, że...
-
Biały nalot na kiełbasie? Sprawdzamy, czy rzeczywiście trzeba ją wyrzucić
Czy jeśli na kiełbasie pojawił się biały nalot, to nadaje się ona do zjedzenia? Skąd się on bierze i co zrobić z takim produktem? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Pleśń na jedzeniu - można odkroić czy lepiej nie ryzykować i wyrzucić? Sprawdzamy
Pleśń na jedzeniu bynajmniej nie zachęca do jego spożycia. Czasem jednak jest nam zwyczajnie szkoda je wyrzucić, bo zostało go dużo lub jest bardzo dobre. Szczególnie gdy jedynie niewielka część produktu jest zepsuta. Czy zawsze należy się pozbyć...
-
Niedługo po zakupach cytryny spleśniały? Sprawdzamy, jak tego uniknąć
Zrobiliście zakupy, po kilku dniach sięgacie po cytrynę i okazuje się, że cała spleśniała, a przecież w sklepie wyglądała idealnie. Znacie to? My tak. Sprawdzamy, czy da się tego uniknąć.
-
Pięciominutowy chłodnik Katarzyny Bosackiej. "Ochota od samego patrzenia"
-
Jedna porcja to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko
-
Młodzi inaczej niż dorośli rozumieją zagrożenie w świecie cyfrowym. Najbardziej obawiają się rówieśnikówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Bułeczki drożdżowe? Owszem, ale tylko z przepisu dziadka. Takie są najlepsze
-
Aktorka schudła w mgnieniu oka. Wszystko dzięki eliminacji tego produktu
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Albo go kochasz, albo nienawidzisz
- Zauważyłeś żółte liście na ogórkach? Kup produkt za dwa złote i po problemie
- Mizeria z cebulą i octem? Nie bój się tego połączenia smakuj, będzie palce lizać
- Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Unikaj tego popularnego błędu
- Wybitne smarowidło do pieczywa. Spróbujesz raz i będziesz robić ją codziennie
-
Burger King pokazał reklamę ze spleśniałym burgerem i wszyscy oszaleli. Sieć ogłasza nową erę fast food
Jeśli myśleliście, że spleśniały burger może tylko zniechęcić do jedzenia, jesteście w błędzie. Burger King postawił na nowy rodzaj marketingu, który ma ważny przekaz.
-
Dlaczego nie szkodzi nam ser pleśniowy, choć mówi się, by nie jeść pleśni? Wyjaśniamy
Białe i zielone plamki na pieczywie lub owocach - to znak, że mamy do czynienia z pleśnią i produkty trzeba wyrzucić. Lecz w niektórych przypadkach wręcz sięgamy po wyroby, które mają w sobie pleśń. Wszystko zależy od jej rodzaju. Dlaczego pleśń w...
-
Po czym poznać, że ser pleśniowy się zepsuł? Mistrzyni serowarstwa wyjaśnia. To proste
Zepsute jedzenie zwykle bardzo łatwo rozpoznać. Wystarczy, że pojawi się na nim pleśń. Jak jednak sprawdzić, czy produkt jest świeży w przypadku sera... pleśniowego? Okazuje się, że to całkiem łatwe.
-
Na serze pojawia się pleśń. Można ją odciąć i jeść dalej? Sprawdzamy
Ser to jeden z ulubionych produktów w lodówkach Polaków. Czasem jednak zdarza się, że na jego powierzchni pojawiają się oznaki pleśni. Podobno wystarczy odkroić dane miejsce, a resztę można spokojnie zjeść. Czy to prawda? Odpowiadamy.