pleśń
-
Moja ciotka to mistrzyni weków. Poskarżyłam się jej na pleśń w dżemie i od razu zgadła, co robię źle
Przygotowywanie przetworów w wielu domach jest już tradycją. Dzięki nim możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców, kiedy nie mamy dostępu do świeżych produktów z ogrodu. Zdarza się, że weki po otwarciu są zapleśniałe. Dlaczego przetwory się psują...
-
Te pyszne sezonowe owoce mogą nam zaszkodzić. Lepiej zastanów się dwa razy, zanim je zjesz
Początek lata to czas, który kojarzy nam się z sezonowymi owocami. Jednymi z najbardziej lubianych są niewątpliwie soczyste czereśnie. Warto jednak wiedzieć, że te nie zawsze są dla nas tak zdrowe, jak mogłoby się to wydawać. Okazuje się, że mogą...
-
Czy wystarczy odkroić pleśń, by zjeść całą resztę? Dietetyk odpowiada i ostrzega
Pleśń może wzbogacić smak niektórych serów, jednak w większości może okazać się ona szkodliwa. Znany dietetyk w kilka sekund wyjaśnił, czy po odkrojeniu spleśniałego kawałka cała reszta produktu jest dobra do spożycia. Dla niektórych ta informacja...
-
Czy pleśń można odkroić, a resztę produktu zjeść? GIS stawia sprawę jasno
Odkrawasz pleśń, a resztę produktu zjadasz, bo "przecież wygląda dobrze"? Nigdy więcej tego nie rób. Zjedzenie takiej żywności może doprowadzić do silnego i groźnego w skutkach zatrucia. Mykotoksyny mogą też uszkodzić narządy wewnętrzne, mają...
-
Ekspertka wyjaśnia, jak przechowywać pieczywo w upały. Od lat popełniamy ten jeden błąd
Upały towarzyszą nam już od kilku dni, a skwar nie ma w planach nas opuścić. W takich chwilach warto zastanowić się nad tym, jak przechowywać produkty, które zazwyczaj znajdują się na blatach w kuchni. Czy w przypadku pieczywa możemy go przechowyw...
-
Czy można jeść małosolne z białym nalotem? Wiele osób myśli, że to pleśń i wyrzuca je zupełnie niepotrzebnie
Lato to idealny czas na przygotowywanie domowych przetworów. Wiele gospodyń do słoików kładzie ogórki małosolne, które są doskonałym dodatkiem do warzywnych sałatek lub mięsnych obiadów. Co, jednak jeśli w słoiku pojawi się biały nalot? Czy takie...
-
Jak zachować świeżość produktów na dłużej? Ten trik jest banalny. Wsyp odrobinę, a będziesz zaskoczony
Sól to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu. Bez jej dodatku przygotowywane jedzenie nie miałoby smaku. Jak można wykorzystać ją w kuchni poza gotowaniem? Jeden ze sposobów z pewnością was zaskoczy.
-
Miał być rosół, ale warzywa wylądowały w koszu. "Przekręciłam marchewki do zewnątrz i zobaczyłam..."
Domowy rosół nie może obejść się bez warzyw. Odpowiednio dobrany bukiet włoszczyzny nadaje zupie wyjątkowego smaku i charakteru. W sklepach możemy dostać małe zestawy, które sprawdzą się, gdy planujemy przyrządzić niewielki garnek klasycznego...
-
Przechowywanie żywności. Obalamy najpopularniejsze mity. Tych produktów w ogóle nie powinno się jeść
Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności. Dotyczą one między innymi produktów, na których pojawiła się pleśń. Czy po jej usunięciu można je jeść? Czy wszystkie produkty spożywcze nadają się do trzymania ich w lodówce?
-
Pleśń w lodówce - jak sobie z nią poradzić? Metody na pozbycie się problemu i brzydkiego zapachu
Pleśń jest bardzo częstym problemem w kuchni i nie tylko. Może się przytrafić dosłownie każdemu - wystarczy czasem drobne przeoczenie. Niestety, czasem pozbycie się pleśni z lodówki jest uciążliwe. Zebraliśmy dla was listę skutecznych sposobów na...
-
Ale okazja w Biedronce. 74,75 zł zamiast 299 zł. Co na to Media Markt?
-
Pączki na tłusty czwartek, które zrobisz raz-dwa. 20 minut i gotowe
-
Pracownik Sejmu pokazał jedzenie z tamtejszej stołówki. "Filet z pestkami dyni, na bogato"
-
Jest cichym wrogiem serca. Smarowidło nie nadaje się na kanapki
-
Nie każdy zna pierogi dominikańskie. Jak zrobić to pyszne staropolskie danie?
- Kiełbasa na ciężkie czasy. Zamknij ją w słoiku. Postoi kilka miesięcy
- Już 140 lat. Chleb wychodzi piękny i chrupiący. Sekret tkwi w wodzie
- Kotlety bez bułki tartej? Strzał w dychę. Wychodzą bardziej obłędne
- Zupa jak pizza. Smakuje i pachnie obłędnie. Dzieci ją uwielbiają
- Nadzienie do pączków jak z najlepszej cukierni. Cukiernik płakał, gdy zdradzał te przepisy [ZDJĘCIA]
-
Odkrawasz część z pleśnią, a resztę zjadasz? Sanepid stanowczo odradza
Pleśń na jedzeniu u wielu osób od razu wzbudza silne reakcje. Okazuje się jednak, że nie u wszystkich. Czy można odkroić spleśniałą część, a resztę owocu czy warzywa zjeść? Sanepid wystosował ostrzeżenie.
-
Poczęstunek "z wkładką" w Pendolino. "Wolę nie wiedzieć, jak mógłby wyglądać w drugiej klasie"
Przekąski serwowane w pociągach często odbiegają od naszych wyobrażeń. Choć trafiają się naprawdę smaczne kąski, niejednokrotnie głodni podróżujący muszą po prostu zacisnąć zęby i wbić je w kanapkę czy ciastko. Co innego jednak niezbyt apetyczne...
-
Najtańszy nie jest, a często leci do kosza. Słusznie? Czy białe plamki na parmezanie to pleśń? Sprawdzamy
Parmezan, grana padano czy inne tego typu twarde sery często wykorzystujemy do dań, szczególnie tych kuchni włoskiej. Trudno wyobrazić sobie bez nich risotto czy sos beszamelowy, którym oblewamy pyszne zapiekanki makaronowe. Jednak zdarza się, że...
-
Biały nalot na kiełbasie? Sprawdzamy, czy rzeczywiście trzeba ją wyrzucić
Czy jeśli na kiełbasie pojawił się biały nalot, to nadaje się ona do zjedzenia? Skąd się on bierze i co zrobić z takim produktem? Rozwiewamy wątpliwości.
-
Niedługo po zakupach cytryny spleśniały? Sprawdzamy, jak tego uniknąć
Zrobiliście zakupy, po kilku dniach sięgacie po cytrynę i okazuje się, że cała spleśniała, a przecież w sklepie wyglądała idealnie. Znacie to? My tak. Sprawdzamy, czy da się tego uniknąć.
-
Burger King pokazał reklamę ze spleśniałym burgerem i wszyscy oszaleli. Sieć ogłasza nową erę fast food
Jeśli myśleliście, że spleśniały burger może tylko zniechęcić do jedzenia, jesteście w błędzie. Burger King postawił na nowy rodzaj marketingu, który ma ważny przekaz.
-
Dlaczego nie szkodzi nam ser pleśniowy, choć mówi się, by nie jeść pleśni? Wyjaśniamy
Białe i zielone plamki na pieczywie lub owocach - to znak, że mamy do czynienia z pleśnią i produkty trzeba wyrzucić. Lecz w niektórych przypadkach wręcz sięgamy po wyroby, które mają w sobie pleśń. Wszystko zależy od jej rodzaju. Dlaczego pleśń w...
-
Po czym poznać, że ser pleśniowy się zepsuł? Mistrzyni serowarstwa wyjaśnia. To proste
Zepsute jedzenie zwykle bardzo łatwo rozpoznać. Wystarczy, że pojawi się na nim pleśń. Jak jednak sprawdzić, czy produkt jest świeży w przypadku sera... pleśniowego? Okazuje się, że to całkiem łatwe.
-
Na serze pojawia się pleśń. Można ją odciąć i jeść dalej? Sprawdzamy
Ser to jeden z ulubionych produktów w lodówkach Polaków. Czasem jednak zdarza się, że na jego powierzchni pojawiają się oznaki pleśni. Podobno wystarczy odkroić dane miejsce, a resztę można spokojnie zjeść. Czy to prawda? Odpowiadamy.