Przechowywanie żywności. Obalamy najpopularniejsze mity. Tych produktów w ogóle nie powinno się jeść

Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności. Dotyczą one między innymi produktów, na których pojawiła się pleśń. Czy po jej usunięciu można je jeść? Czy wszystkie produkty spożywcze nadają się do trzymania ich w lodówce?

Aby uniknąć marnowania żywności, warto dobrze rozplanować sobie zakupy. Jeżeli już mamy nadmiar produktów spożywczych w domu, należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Których produktów jednak nie powinno się wkładać do lodówki? Co zrobić, kiedy na jedzeniu pojawi się pleśń? Kiedyś mówiło się, że wystarczy odkroić fragment z nalotem. Teraz jednak wiemy, jaka jest prawda. 

Zobacz wideo

Tych rzeczy nie trzeba wkładać do lodówki

Produkty, które należy przechowywać w temperaturze pokojowej to m. in. pieczywo, mąka, makarony, kasze, oleje i cukier. Wbrew pozorom nie powinno się umieszczać w lodówce produktów takich jak pomidory, ziemniaki, banany, cebula czy czosnek. Zbyt niska temperatura przechowywania może wpłynąć na smak i jakość produktów. Niektóre produkty przechowywane w lodówce mogą stać się twardsze i zbite. Zmieni się ich konsystencja i mogą stracić zapach. Chleb może stracić miękkość i puszystość.

Szczodraki - drożdżowe wypieki na Trzech KróliZapomniany przysmak na Trzech Króli, czyli szczodraki. Mają nietypowy farsz

Odkrojenie spleśniałego kawałka chleba nie uratuje go

Jeśli na chlebie czy innym produkcie spożywczym pojawi się pleśń, nie wystarczy jej odkroić. W tym momencie cały bochenek nie nadaje się do jedzenia. Pleśń przeniknie bowiem do jego wnętrza. Podobnie będzie z owocami i warzywami. Nie należy ich jeść, jeśli znalazło się na nich choć niewielki nalot. Taka pleśń może być bardzo szkodliwa dla zdrowia i nie powinno się spożywać produktu, na którym się pojawiła. Co więcej, nie pomoże ani pieczenie, ani gotowanie, więc jedynym wyjściem z tej sytuacji będzie wyrzucenie całego produktu do śmietnika.    

Pączki na tłusty czwartekMini pączki na trzy różne sposoby. Słodkie donuty i rarytasy z serka

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: