Aby uniknąć marnowania żywności, warto dobrze rozplanować sobie zakupy. Jeżeli już mamy nadmiar produktów spożywczych w domu, należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Których produktów jednak nie powinno się wkładać do lodówki? Co zrobić, kiedy na jedzeniu pojawi się pleśń? Kiedyś mówiło się, że wystarczy odkroić fragment z nalotem. Teraz jednak wiemy, jaka jest prawda.
Produkty, które należy przechowywać w temperaturze pokojowej to m. in. pieczywo, mąka, makarony, kasze, oleje i cukier. Wbrew pozorom nie powinno się umieszczać w lodówce produktów takich jak pomidory, ziemniaki, banany, cebula czy czosnek. Zbyt niska temperatura przechowywania może wpłynąć na smak i jakość produktów. Niektóre produkty przechowywane w lodówce mogą stać się twardsze i zbite. Zmieni się ich konsystencja i mogą stracić zapach. Chleb może stracić miękkość i puszystość.
Jeśli na chlebie czy innym produkcie spożywczym pojawi się pleśń, nie wystarczy jej odkroić. W tym momencie cały bochenek nie nadaje się do jedzenia. Pleśń przeniknie bowiem do jego wnętrza. Podobnie będzie z owocami i warzywami. Nie należy ich jeść, jeśli znalazło się na nich choć niewielki nalot. Taka pleśń może być bardzo szkodliwa dla zdrowia i nie powinno się spożywać produktu, na którym się pojawiła. Co więcej, nie pomoże ani pieczenie, ani gotowanie, więc jedynym wyjściem z tej sytuacji będzie wyrzucenie całego produktu do śmietnika.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl