zatrucie pokarmowe
-
Kupujesz takie ziemniaki? Natychmiast przestań, bo tylko trujesz siebie i swoją rodzinę
Kupowanie ziemniaków nie należy do najtrudniejszej czynności, jednak nawet to możemy robić źle. Chodzi o wybieranie tych, które mają zielone plamy. Niewiele osób wie, że takie ziemniaki mogą być dla człowieka trujące.
-
Mikrobiolożka wskazała, czego nigdy by nie zjadła. Dzięki temu zatrucie pokarmowe jej niestraszne
Zatrucie pokarmowe zwykle spowodowane jest spożyciem zepsutego jedzenia. W związku z tym pojawiają się zwykle bolesne i nieprzyjemne dolegliwości. Nie zawsze jednak można rozpoznać żywność nienadającą się do spożycia. O tym, jak uniknąć zatrucia,...
-
Zjedzenie tych popularnych grzybów często kończy się zatruciem pokarmowym. Wszystko przez jeden błąd
Lada moment będziemy świętować astronomiczny początek jesieni. Już teraz w wielu polskich lasach można znaleźć liczne grzyby jadalne. Hojny wysyp ucieszył grzybiarzy, którzy czym prędzej chwycili za kosze i ruszyli "na zwiady". Choć dary lasu...
-
Zostawiasz jedzenie do podgrzania? Tych produktów nie odgrzewaj. Staną się rakotwórcze!
Odgrzewanie jedzenia to idealny sposób, aby nie tylko zaoszczędzić na kolejnych zakupach, ale także zminimalizować marnowanie żywności. Jednak okazuje się, że są produkty, których nie powinniśmy spożywać kolejnego dnia, a zwłaszcza podawać ich...
-
Nie wiesz, czy możesz jeść ziemniaki, które wypuściły już pędy? Co zrobić, żeby więcej się nie pojawiały?
Ziemniaki, które w sklepie czy na targu wyglądały świetnie, a po kilku dniach w domu niespodziewanie zaczynają kiełkować, to dość powszechne zjawisko. Dlaczego tak się dzieje, jak temu zapobiec i czy można je bezpiecznie jeść? Wyjaśniamy.
-
Kleik ryżowy - lekkostrawne danie na śniadanie, obiad lub kolację. Jak go przygotować? Przepis krok po kroku
Kleik ryżowy to jedna z potraw, którą najczęściej podaje się maluszkom przy rozszerzaniu diety lub osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe. Jest delikatny, lekkostrawny i można go przygotować na kilka różnych sposobów. Jak zrobić kleik ryżowy?...
-
Po czym poznać, że ser pleśniowy się zepsuł? Mistrzyni serowarstwa wyjaśnia. To proste
Zepsute jedzenie zwykle bardzo łatwo rozpoznać. Wystarczy, że pojawi się na nim pleśń. Jak jednak sprawdzić, czy produkt jest świeży w przypadku sera... pleśniowego? Okazuje się, że to całkiem łatwe.
-
Spleśniała kiełbasa i zepsuty nabiał. Tłumy kupujących i kontrola służb na bazarze Olimpia w Warszawie
W wyniku kontroli policji i służb sanitarnych na bazarze Olimpia, mieszczącym się na warszawskiej Woli przy ulicy Górczewskiej, przyznano dziesiątki kar za handel przeterminowanymi towarami. Pseudohandlarze z bagażników sprzedawali klientom...
-
Ziemniaki są zdrowe, ale można się nimi poważnie zatruć. Kiedy na nie uważać?
Czy kupując ziemniaki, dokładnie je oglądacie? Światło w sklepie często zakłamuje barwę warzyw. Uważajcie na zielone ziemniaki - mogą być naprawdę szkodliwe dla zdrowia. Kryje się w nich bowiem często trucizna - solanina. Jak uniknąć zatrucia?...
-
Naukowcy ostrzegają. Ścierki kuchenne to siedlisko bakterii, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe
Naukowcy wykazali, że nasze kuchenne ściereczki z materiału mogą być siedliskiem bakterii, powodujących zatrucia pokarmowe. Najgorzej jest w domach, w których mieszkają duże rodziny i w tych, w których je się mięso.
-
Zatrucie pokarmowe na wakacjach - na te dania uważaj. Nie tylko tatar i ciasta z kremem są ryzykowne
Salmonella, jad kiełbasiany, Escherichia coli, a nawet rotawirusy mogą się czaić w daniach, które zamawiamy na wakacjach. Czego unikać, by zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? I jak sobie pomóc, jeśli do niego dojdzie?