Kleik ryżowy w naszej kuchni znany jest przede wszystkim jako lekkostrawne danie dla dzieci lub jeden z pierwszych posiłków dla osób zmagających się z zatruciem pokarmowym. Co ciekawe w Chinach (congee) jest bardzo popularnym daniem. Chińczycy przygotowują je na śniadanie lub obiad, ale także traktują jako danie lecznice – w zależności od serwowanych dodatków. Można je podawać z jajkiem, mięsem, rybą, warzywami lub owocami, w zależności od pomysłu i osobistych upodobań kulinarnych. Jak ugotować kleik ryżowy na wodzie i na rosole? Podpowiadamy!
Składniki:
Uwaga! Jeśli podajemy taki kleik osobie chorującej na zatrucie pokarmowe, musimy pamiętać o tym, by dodawane owoce były lekkostrawne (na przykład gotowane, rozdrobnione jabłko lub mała porcja banana). Małym dzieciom podajemy owoce odpowiednie do ich wieku i diety.
Kleik ryżowy na rosole to dobra propozycja na jedno z pierwszych dań, gdy najsilniejsze dolegliwości żołądkowe zaczną ustępować. Nie obciąży on żołądka, ale za to dostarczy energii i witamin.
Składniki:
Do wody wrzucamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy przez około 15 minut. Potem wrzucamy ryż i gotujemy przez kolejne 15 minut. W tym czasie marchewkę obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, a potem dodajemy do ryżu. Wyjmujemy skrzydełka, a resztę gotujemy, aż zarówno marchewka, jak i ryż będą bardzo miękkie. Jeśli nie gotujemy kleiku na mięsie, do potrawy można dodać niewielką ilość masła.
Termofor ze skarpetki i ryżu? To naprawdę działa! Zobacz nasze wideo:
Jaki ryż będzie najlepszy, aby przygotować kleik ryżowy na wodzie lub na rosole? Najlepiej, żeby był to ryż biały o krótkich ziarenkach. Którą z odmian wybrać? Sprawdzi się zarówno ryż jaśminowy, jak i basmati czy arborio. Zwłaszcza ten ostatni sprawi, że danie będzie delikatne i doskonale kleiste. Niektórzy przygotowują ryżankę, wykorzystując ryż brązowy (namaczany uprzednio przez całą noc). To dobra opcja dla tych, którzy jedzą congee. Niemowlętom i osobom z problemami z układem trawiennym lepiej podać delikatniejsze, łatwiej strawne odmiany ryżu. Dobrym sposobem jest też wykorzystanie płatków ryżowych – ich gotowanie jest szybsze, a konsystencja dania jeszcze delikatniejsza (zobacz również: Jak ugotować ryż na sypko bez woreczka? Podajemy instrukcję).