Kleik ryżowy - lekkostrawne danie na śniadanie, obiad lub kolację. Jak go przygotować? Przepis krok po kroku
Kleik ryżowy w naszej kuchni znany jest przede wszystkim jako lekkostrawne danie dla dzieci lub jeden z pierwszych posiłków dla osób zmagających się z zatruciem pokarmowym. Co ciekawe w Chinach (congee) jest bardzo popularnym daniem. Chińczycy przygotowują je na śniadanie lub obiad, ale także traktują jako danie lecznice – w zależności od serwowanych dodatków. Można je podawać z jajkiem, mięsem, rybą, warzywami lub owocami, w zależności od pomysłu i osobistych upodobań kulinarnych. Jak ugotować kleik ryżowy na wodzie i na rosole? Podpowiadamy!
Kleik ryżowy – przepis podstawowy
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu białego,
- 3 szklanki wody,
- szczypta soli
Kleik ryżowy – sposób przygotowania
- Do garnka wsypujemy ryż (jeśli korzystamy z ryżu w torebeczkach, należy wysypać luźno ich zawartość) i zalewamy wodą. Dodajemy odrobinę soli, mieszamy i gotujemy przez około godzinę, aż ryż się rozgotuje.
- Kleik ryżowy podajemy z owocami.
Uwaga! Jeśli podajemy taki kleik osobie chorującej na zatrucie pokarmowe, musimy pamiętać o tym, by dodawane owoce były lekkostrawne (na przykład gotowane, rozdrobnione jabłko lub mała porcja banana). Małym dzieciom podajemy owoce odpowiednie do ich wieku i diety.
Kleik ryżowy na lekkim rosole – przepis
Kleik ryżowy na rosole to dobra propozycja na jedno z pierwszych dań, gdy najsilniejsze dolegliwości żołądkowe zaczną ustępować. Nie obciąży on żołądka, ale za to dostarczy energii i witamin.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu białego,
- 3 szklanki wody,
- 1 marchewka,
- odrobina soli,
- opcjonalnie i w zależności od stanu zdrowia osoby: 2 skrzydełka z kurczaka
Kleik ryżowy na lekkim rosole – sposób przygotowania
Do wody wrzucamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy przez około 15 minut. Potem wrzucamy ryż i gotujemy przez kolejne 15 minut. W tym czasie marchewkę obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, a potem dodajemy do ryżu. Wyjmujemy skrzydełka, a resztę gotujemy, aż zarówno marchewka, jak i ryż będą bardzo miękkie. Jeśli nie gotujemy kleiku na mięsie, do potrawy można dodać niewielką ilość masła.
Termofor ze skarpetki i ryżu? To naprawdę działa! Zobacz nasze wideo:
Kleik ryżowy dla dzieci i chorych – jak wybrać odpowiedni ryż?
Jaki ryż będzie najlepszy, aby przygotować kleik ryżowy na wodzie lub na rosole? Najlepiej, żeby był to ryż biały o krótkich ziarenkach. Którą z odmian wybrać? Sprawdzi się zarówno ryż jaśminowy, jak i basmati czy arborio. Zwłaszcza ten ostatni sprawi, że danie będzie delikatne i doskonale kleiste. Niektórzy przygotowują ryżankę, wykorzystując ryż brązowy (namaczany uprzednio przez całą noc). To dobra opcja dla tych, którzy jedzą congee. Niemowlętom i osobom z problemami z układem trawiennym lepiej podać delikatniejsze, łatwiej strawne odmiany ryżu. Dobrym sposobem jest też wykorzystanie płatków ryżowych – ich gotowanie jest szybsze, a konsystencja dania jeszcze delikatniejsza (zobacz również: Jak ugotować ryż na sypko bez woreczka? Podajemy instrukcję).
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić