• Link został skopiowany

Moja ciotka to mistrzyni weków. Poskarżyłam się jej na pleśń w dżemie i od razu zgadła, co robię źle

Przygotowywanie przetworów w wielu domach jest już tradycją. Dzięki nim możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców, kiedy nie mamy dostępu do świeżych produktów z ogrodu. Zdarza się, że weki po otwarciu są zapleśniałe. Dlaczego przetwory się psują? Przyczyną może być jeden błąd.
Pleśń, fot. Nadya So / iStock
Pleśń, fot. Nadya So / iStock

Robienie przetworów na zimę jest doskonałym sposobem na to, aby zatrzymać trochę lata w słoikach. Ogórki kiszone czy marynowana cukinia stanowią świetny dodatek do obiadu, dlatego tak chętnie je wekujemy. Kiedy zauważamy pleśń w słoikach, powoduje to u nas prawdziwy smutek. Tyle pracy poszło na marne, a ty nie wiesz dlaczego? Sprawdź, jak tego uniknąć na przyszłość.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Dlaczego przetwory się psują? Unikaj popularnego błędu

Dzięki podgrzewaniu słoików pozbywamy się z nich drobnoustrojów, które odpowiadają za psucie żywności. Dodatkowo podczas pasteryzacji usuwa się ze środka powietrze, dzięki czemu powstaje próżnia, która pozwala na długie przechowywanie dżemów czy przecieru pomidorowego. Jak uniknąć psucia się przetworów? Zadbaj, by nie popełniać częstego błędu. W przeciwnym wypadku cały nastaw pójdzie na zmarnowanie.

Pleśń w słoikach zwykle pojawia się przez dostęp powietrza do środka naczynia. Jeśli nieodpowiednio zakręcimy wieczko lub słabo je wysterylizujemy, problemy z zepsuciem przetworów mamy jak w banku. Aby temu zapobiec, wystarczy, że przed pasteryzacją przetrzesz wieczko spirytusem salicylowym. To patent mojej cioci, która jest mistrzynią weków. Jak to zrobić? Nasącz ściereczkę alkoholem i dokładnie odkaź brzegi i spód wieczka. Dzięki temu szybkiemu trikowi warzywa i owoce będą bezpieczne, a ciebie nie spotka zawód podczas otwierania słoików.

ogórki/przetwory
ogórki/przetwory philly077 / Getty Images/istock.com

Czy pleśń na przetworach jest szkodliwa? Nie bagatelizuj sprawy i sprawdzaj słoiki

Pleśń jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie toksyn zawartych w zepsutych przetworach może prowadzić do problemów z żołądkiem czy wątrobą. Kiedy zauważysz kożuszek na wierzchu, od razu wyrzuć słoik, gdyż produkt w całości nie nadaje się do jedzenia. Innym objawem niezdatności weków do spożycia jest nieprzyjemny, kwaśny zapach, który wyczujesz od razu po otworzeniu. Dżem czy syrop może też zmienić kolor na ciemniejszy lub brązowy, a bywa, że zawartość naczynia pieni się i gazuje. W przypadku ogórków kiszonych może być to oznaka naturalnej fermentacji, ale nie powinna ona mieć miejsca w innych przetworach. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: