Dynia to warzywo, na które czekamy cały rok. Na szczęście sezon na dynię zaczął się w tym roku wcześniej, bo już w połowie wakacji mogliśmy kupić ją w popularnych marketach i większych sklepach warzywnych. Przepisów na dynię jest mnóstwo, wymienić można choćby pyszne zupy, placuszki, sosy i kluseczki. Ja jednak robię coś jeszcze. Jak zrobić marynowaną dynię do słoików na zimę? Przepis jest bardzo prosty, a dynia smakuje obłędnie. Kluczem są dwie przyprawy, który kojarzą się z grzanym winem. Chodzi o goździki i anyż. Dziwne połączenie? Zdziwisz się, jak świetnie pasują do dyni.
Zobacz wideo Takich kopytek jeszcze nie jedliście. Zobaczcie wideo
Marynowana dynia - przepis na przepyszne przetwory
Składniki:
- dynia (ok. 2 kg),
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5),
- 6-8 goździków,
- 2-3 gwiazdki anyżu,
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
- 4-5 kulek ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe.
Marynowana dynia - sposób wykonania:
- Dynię umyj, obierz, następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
- Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
- Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.
Marynowana dynia jest wymarzoną przekąską i naprawdę pysznym dodatkiem do obiadu. Idealnie pasuje do mięs, zwłaszcza drobiu. Świetnie podkreśla smak kaczki i indyka, ale też kurczaka i dzikiego ptactwa, na przykład rzadko już spotykanych na naszych stołach bażantów.
Komentarze (0)
Na zimę robię przynajmniej trzydzieści słoików. Dynia w tej wersji jest idealna do obiadu
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!