Na zimę robię przynajmniej trzydzieści słoików. Dynia w tej wersji jest idealna do obiadu

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Dynia kojarzy nam się z jesiennymi smakołykami, jednak w tym roku pierwsze dynie zaczęły pojawiać się już pod koniec lipca. To powód do prawdziwej radości dla wielbicieli tego warzywa oraz miłośników przetworów. Dziś podpowiemy, jak zrobić dynię do słoików na zimę - będzie pyszna i wyrazista.

Dynia to warzywo, na które czekamy cały rok. Na szczęście sezon na dynię zaczął się w tym roku wcześniej, bo już w połowie wakacji mogliśmy kupić ją w popularnych marketach i większych sklepach warzywnych. Przepisów na dynię jest mnóstwo, wymienić można choćby pyszne zupy, placuszki, sosy i kluseczki. Ja jednak robię coś jeszcze. Jak zrobić marynowaną dynię do słoików na zimę? Przepis jest bardzo prosty, a dynia smakuje obłędnie. Kluczem są dwie przyprawy, który kojarzą się z grzanym winem. Chodzi o goździki i anyż. Dziwne połączenie? Zdziwisz się, jak świetnie pasują do dyni. 

Zobacz wideo Takich kopytek jeszcze nie jedliście. Zobaczcie wideo

Marynowana dynia - przepis na przepyszne przetwory

Składniki:

  • dynia (ok. 2 kg),
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody (jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj 5),
  • 6-8 goździków,
  • 2-3 gwiazdki anyżu,
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie),
  • 4-5 kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe. 

Marynowana dynia - sposób wykonania:

  1. Dynię umyj, obierz, następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.
  2. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i włóż do nich kawałki dyni oraz przyprawy tak, by w każdym słoiku znajdowała się taka sama ich liczba.
  3. Przygotuj zalewę. Wodę, ocet i cukier zagotuj. Następnie zalej zalewą słoiki i szczelnie je zakręć.
  4. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki z dynią i zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut.

Marynowana dynia jest wymarzoną przekąską i naprawdę pysznym dodatkiem do obiadu. Idealnie pasuje do mięs, zwłaszcza drobiu. Świetnie podkreśla smak kaczki i indyka, ale też kurczaka i dzikiego ptactwa, na przykład rzadko już spotykanych na naszych stołach bażantów. 

Więcej o:

Komentarze (0)

Na zimę robię przynajmniej trzydzieści słoików. Dynia w tej wersji jest idealna do obiadu

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).