• Link został skopiowany

W Polsce nikt jej nie gotuje, a smakuje lepiej niż pomidorowa. Główny składnik to niespodzianka

Polacy kochają tradycyjne zupy, ale od czasu do czasu warto zrobić krok poza kulinarną strefę komfortu. Nasza propozycja pochodzi prosto z Grecji i łączy w sobie świeżość cytryny z aromatyczną głębią rosołu. Jest sycąca, orzeźwiająca, a jej smak na długo pozostaje w pamięci.
Zupa cytrynowa
nelea33 / Shutterstock

Zupa cytrynowa może brzmieć egzotycznie, ale w rzeczywistości robi się ją prosto i szybko, a mieszkańcy Europy Południowej doskonale ją znają. Popularna jest bowiem nie tylko w Grecji, lecz także na Bałkanach. Nie musisz jednak jechać w daleką podróż, by jej spróbować. Zupę cytrynową zrobisz bez problemu w domu, wystarczy, że masz pod ręką trochę rosołu lub bulionu i cytryny. Reszta to pikuś. 

Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu

Zupa cytrynowa. Pomidorówka może się przy niej schować

Składniki:

  • 2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
  • 2 średnie cytryny, 
  • ok. 50 ml soku z cytryny,
  • 1 większa cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 4 jajka, 
  • 2 łodygi selera naciowego, 
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki, 
  • 2 niewielkie marchewki, 
  • oliwa z oliwek, 
  • makaron orzo, 
  • sól i pieprz (najlepiej biały),
  • 3-4 listki laurowe. 

Zupa cytrynowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  2. Podsmażone warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym, odcedzonym bulionem. Dodaj mięso z bulionu oraz ok. 150 g makaronu orzo. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę
  4. Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj. 
  5. Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny i dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu. 

Zupa cytrynowa może być ciekawą odmianą od doskonale znanych nam potraw. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego albo chcesz zaskoczyć bliskich na najbliższym spotkaniu, nie zastanawiaj się, co im podać - zaserwuj zupę cytrynową. Zapewniam, że zbierzesz moc pochwał. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: