Zupa cytrynowa. Jest lepsza od pomidorowej, a w Polsce nikt jej nie gotuje
Link został skopiowany
W Polsce nikt jej nie gotuje, a smakuje lepiej niż pomidorowa. Główny składnik to niespodzianka
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Polacy kochają tradycyjne zupy, ale od czasu do czasu warto zrobić krok poza kulinarną strefę komfortu. Nasza propozycja pochodzi prosto z Grecji i łączy w sobie świeżość cytryny z aromatyczną głębią rosołu. Jest sycąca, orzeźwiająca, a jej smak na długo pozostaje w pamięci.
nelea33 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa cytrynowa może brzmieć egzotycznie, ale w rzeczywistości robi się ją prosto i szybko, a mieszkańcy Europy Południowej doskonale ją znają. Popularna jest bowiem nie tylko w Grecji, lecz także na Bałkanach. Nie musisz jednak jechać w daleką podróż, by jej spróbować. Zupę cytrynową zrobisz bez problemu w domu, wystarczy, że masz pod ręką trochę rosołu lub bulionu i cytryny. Reszta to pikuś.
REKLAMA
Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Zupa cytrynowa. Pomidorówka może się przy niej schować
Składniki:
2 l rosołu lub drobiowego bulionu (mięso z bulionu powinno być dodatkiem do zupy),
2 średnie cytryny,
ok. 50 ml soku z cytryny,
1 większa cebula,
2-3 ząbki czosnku,
4 jajka,
2 łodygi selera naciowego,
posiekana kolendra lub natka pietruszki,
2 niewielkie marchewki,
oliwa z oliwek,
makaron orzo,
sól i pieprz (najlepiej biały),
3-4 listki laurowe.
Zupa cytrynowa - sposób wykonania:
Zacznij od pokrojenia warzyw. Marchewkę, seler i cebulę posiekaj w kostkę (cebulę w dość drobną). W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż warzywa. Kiedy zaczną się rumienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmażone warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj także liście laurowe i na umiarkowanej mocy palnika podsmażaj wszystko przez ok. 4 minuty, co chwilę mieszając.
Podsmażone warzywa zalej gorącym, odcedzonym bulionem. Dodaj mięso z bulionu oraz ok. 150 g makaronu orzo. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie miękki, a skrobia makaronowa zagęści zupę.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka roztrzep i stopniowo dodawaj sok z cytryny. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie do żółtek dodaj kilka łyżek gorącej zupy, by je zahartować. Żółtka ostrożnie wlej do zupy i zamieszaj.
Do zupy dodaj kilka plastrów cytryny i dopraw do smaku sokiem. Następnie dodaj posiekaną kolendrę i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli i pieprzu.
Zupa cytrynowa może być ciekawą odmianą od doskonale znanych nam potraw. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego albo chcesz zaskoczyć bliskich na najbliższym spotkaniu, nie zastanawiaj się, co im podać - zaserwuj zupę cytrynową. Zapewniam, że zbierzesz moc pochwał.