Pleśń w lodówce - jak sobie z nią poradzić? Metody na pozbycie się problemu i brzydkiego zapachu

Pleśń jest bardzo częstym problemem w kuchni i nie tylko. Może się przytrafić dosłownie każdemu - wystarczy czasem drobne przeoczenie. Niestety, czasem pozbycie się pleśni z lodówki jest uciążliwe. Zebraliśmy dla was listę skutecznych sposobów na walkę z pleśnią w lodówce.

Więcej ciekawych porad i wskazówek znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy wycięcie pleśni ratuje resztę jedzenia? [NaZdrowie]

Pleśń chyba każdy widział -  pojawia się na nieświeżej żywności, na mokrych ścianach, a nawet w lodówce. I o ten ostatni typ pleśni nam chodzi. W tym celu zebraliśmy dla was listę skutecznych porad, co z tym aspektem (który jest nie dość, że nieestetyczny, to dodatkowo niezdrowy) zrobić.

Pleśń w lodówce - czym jest i co powoduje jej powstawanie?

Pleśń pojawiająca się w lodówce jest niczym innym jak grzybem. Najczęściej jest to stachybotrys chartarum (grzyb z rzędu rozetkowców), choć na żywności może pojawiać się też np. kropidlak czarny. Natomiast jego pojawienie się jest spowodowane następującymi zaniedbaniami:

  • trzymanie spleśniałej żywności wewnątrz lodówki,
  • uszczelki przepuszczające wilgoć,
  • otwieranie drzwi lodówki na zbyt długi czas,
  • trzymanie w lodówce mokrej  i/lub zbyt ciepłej żywności,
  • za słabo ustawione chłodzenie lodówki.

Pleśń w lodówce - czy jest niebezpieczna?

Jak już wyjaśniliśmy wcześniej, pleśń to grzyb, a ten może powodować wiele problemów zdrowotnych, m.in.:

  • zatrucia,
  • choroby płuc (np. przewlekły kaszel, objawy astmy),
  • alergie (podrażnienie oczu, wysypka, przekrwienie zatok et.).

Choroby te mogą nawet doprowadzić do śmierci u osób z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, małych dzieci i osób starszych. 

Czy pleśń naprawdę jest niebezpieczna? Tak, nawet bardzo. I dlatego trzeba niezwłocznie przystąpić do jej usunięcia. Zwłaszcza, jeśli mamy do czynienia z tzw. czarną pleśnią. To właśnie zarodniki tego specyficznego grzyba mogą prowadzić do poważnych zatruć, a także innych, wspomnianych już dolegliwości. Walkę z taką pleśnią w lodówce należy zacząć od razu, a dodatkowo warto jeszcze rozważyć odkażanie lodówki. 

Pleśń w lodówce - jak się jej pozbyć? Lista porad na walkę z grzybem

 Aby skutecznie pozbyć się pleśni z lodówki należy:

  1. Wyrzucić wszystko, co jest spleśniałe (nawet minimalnie),
  2. Sprawdzić żywność, która sąsiadowała z tą zepsutą (i ew. wyrzucić nieświeżą),
  3. Dokładnie umyć całą lodówkę (zarówno w środku, jak i z zewnątrz) sodą oczyszczoną i Półki i szuflady można dodatkowo wyparzyć wrzątkiem. octem/alkoholem min. 60% (proporcje: 2 porcje wody na 1 porcję octu/alkoholu). 
  4. Uwaga na uszczelki! Te wyczyść sodą i płynem do naczyń, żeby nie zaczęły się kruszyć!
  5. Dokładnie wysuszyć lodówkę, zanim cokolwiek do niej włożymy.

Przy myciu lodówki szczególną uwagę zwróć na te elementy:

  • odpływ i jego okolice,
  • półki i szuflady na żywność,
  • uszczelki.

Oprócz tego, aby pleśń nie wracała jak bumerang, dobrze jest wprowadzić takie nawyki:

  • regularnie myć lodówkę,
  • zadbać o drożność odpływu i regularnie go czyścić,
  • żywność trzymać w lodówce suchą, bądź w szczelnych pojemnikach/przykrytą np. folią,
  • lodówkowe szuflady można wyłożyć papierowym ręcznikiem, aby wchłonął wilgoć,
  • można też kupić specjalną zawieszkę lodówkową do pochłaniania nadmiaru wilgoci.

Odkażanie lodówki - czy to konieczne przy walce z pleśnią?

W przypadku, gdy w naszej lodówce pleśń pojawia się naprawdę często - warto przemyśleć jej profesjonalne odkażenie. Można skorzystać z usług firm sprzątających i dezynfekujących lub specjalnych preparatów. Są także ekologiczne rozwiązania, które pozwolą odkazić lodówkę raz na długi czas.

Czego użyć do domowego odkażania lodówki z pleśni? Octu winnego lub wysokoprocentowego alkoholu. Wnętrze lodówki należy dokładnie przetrzeć ściereczką (najlepiej w mikrofibry), która została wcześniej namoczona w płynie. Ważne jest, by podczas mycia nie pominąć żadnej z szuflad, czy zakamarków półek, także tych umieszczonych na ścianach lodówki. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.