Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu? Dziecinnie prosty sposób na słodki smak Italii krok po kroku

Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu? Podajemy przepis krok po kroku. Ten deser jest nieziemsko delikatny i sprawi przyjemność każdemu łasuchowi. Przedstawiamy tradycyjną recepturę, która pozwoli cieszyć się wspaniałym smakiem.

Tradycyjny włoski deser na bazie jajek i biszkoptów sprawdza się w różnych okolicznościach. Aby wyszedł idealny, warto zastosować jeden prosty trik. Chodzi o krem, który po przygotowaniu powinno się wstawić na pewien czas do lodówki. Dzięki temu będzie można przyrządzić przepyszną słodką przekąskę o kawowo-kakaowym aromacie.

Zobacz wideo „O psie, który jeździł koleją" [ZWIASTUN]

Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu? Podajemy przepis krok po kroku.

Do przygotowania tiramisu będzie potrzebny mascarpone, biszkopty oraz dowolny likier. Gotowy deser posypuje się gorzkim kakao, które przełamuje słodycz kremu.

Składniki:

  • cztery jajka,
  • pół kilograma mascarpone,
  • cztery łyżki cukru,
  • 300 g biszkoptów typu savoiardi,
  • szklanka zimnej kawy,
  • ćwierć szklanki likieru, np. amaretto,
  • kakao do posypania,
  • szczypta soli.

Przepis na włoskie tiramisu. Delikatny deser rozpływa się w ustach 

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch oddzielnych miskach. Żółtka zmiksuj z łyżką cukru. Powinna powstać jasna, kremowa masa. Następnie dodaj mascarpone i miksuj dalej krem na małych obrotach, aż do otrzymania puszystego, gładkiego kremu.
  2. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W połowie miksowania dodaj do białek dwie łyżki cukru. Wmieszaj ostrożnie w białka ubite żółtka z cukrem i mascarpone. Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki.
  3. Wymieszaj likier z kawą i pozostałą łyżką cukru i zamaczaj w nich biszkopty energicznymi ruchami. Nie powinny się rozpadać, ale lekko nasączyć kawą z likierem.
  4.  Przygotuj naczynie do tiramisu. Zacznij od wyłożenia warstwy schłodzonego kremu, następnie ułóż na nim savoiardi. Wyłóż kolejną warstwę kremu i tak dalej, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Gotowe tiramisu należy wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem wierzch deseru posypuje się przesianym kakao. Smacznego! 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.