Idealne ogórki kiszone według receptury z 1895 roku. Jeden składnik będzie kluczowy

Ogórki kiszone należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. W czym tkwi sekret ich doskonałego smaku? Oprócz połączenia produktów we właściwych proporcjach bardzo ważne będzie dodanie jednego składnika. Poniższy przepis pochodzi z 1895 roku.

Ogórki kiszone to doskonały dodatek do kanapek oraz potraw mięsnych. Ich wyrazisty smak sprawia, że świetnie komponują się w różnych sałatkach, a zupa z nich przyrządzona jest zwykle jedzona z wielkim apetytem. Jak przygotować ogórki kiszone? To bardzo proste - wystarczy włożyć ogórki do słoika i zalać je wodą. Podajemy przepis opublikowany na stronie przepisytradycyjne.pl, który ma przeszło sto dwadzieścia lat.

Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem

Dlaczego ogórki kiszone są zdrowe? Zawierają duże ilości witamin

Ogórki kiszone są bogate w witaminę C, której jest aż dwa razy więcej niż w świeżych ogórkach. Poza tym znajdziemy w nich witaminę K oraz A. Przyrządzając kiszonki warto pamiętać, że nie tylko warzywa nadają się do spożycia. Niezwykle cenny jest bowiem sok z ogórków, który posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, łagodzi bóle głowy i kaszel.

Ogórki kiszone. Przepis pochodzi z 1895 roku

Do przyrządzenia ogórków kiszonych będą potrzebne przyprawy takie jak sól, pieprz, chrzan i koper. Poza tym niezbędne będą trzy liście: winorośli, dębu oraz wiśni.

Składniki:

  • litr wody,
  • dwie łyżki soli,
  • jeden liść winorośli,
  • jeden liść dębu,
  • jeden liść wiśni,
  • kawałek chrzanu,
  • baldach kopru,
  • ząbek czosnku,
  • kilka ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj ogórki. Zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej sól.
  2. Przygotuj słoik. Wyłóż go dwoma liśćmi (trzeci będzie służył do przykrycia ogórków).
  3. Ułóż ogórki ciasno w słoiku. Pomiędzy wetknij kawałki chrzanu, czosnek, koper oraz ziarna pieprzu czarnego. Całość przykryj ostatnim liściem i zalej wrzącą solanką.
  4. Zamknij dokładnie słoik i umieść go w zacienionym miejscu.  
  5. Ogórki będą dobre do spożycia po pięciu dniach od przygotowania.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.