Ogórki kiszone to doskonały dodatek do kanapek oraz potraw mięsnych. Ich wyrazisty smak sprawia, że świetnie komponują się w różnych sałatkach, a zupa z nich przyrządzona jest zwykle jedzona z wielkim apetytem. Jak przygotować ogórki kiszone? To bardzo proste - wystarczy włożyć ogórki do słoika i zalać je wodą. Podajemy przepis opublikowany na stronie przepisytradycyjne.pl, który ma przeszło sto dwadzieścia lat.
Ogórki kiszone są bogate w witaminę C, której jest aż dwa razy więcej niż w świeżych ogórkach. Poza tym znajdziemy w nich witaminę K oraz A. Przyrządzając kiszonki warto pamiętać, że nie tylko warzywa nadają się do spożycia. Niezwykle cenny jest bowiem sok z ogórków, który posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, łagodzi bóle głowy i kaszel.
Do przyrządzenia ogórków kiszonych będą potrzebne przyprawy takie jak sól, pieprz, chrzan i koper. Poza tym niezbędne będą trzy liście: winorośli, dębu oraz wiśni.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl