Nie tylko do jaj i buraczków! Zanurz składnik w domowym trunku, medykament na wagę złota gwarantowany

Domowe nalewki to sprawdzony, babciny sposób na wiele schorzeń i dolegliwości. Jak się okazuje, ten składnik, świetnie wpłynie na działanie trunku. Mowa tu o chrzanie, który zawiera wiele cennych witamin, krzepi i pomaga przy kłopotach z trawieniem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W wielu polskich domach nadal kultywuje się tradycję przygotowania domowych medykamentów i nalewek. Receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przygotowane na ich podstawie nalewki niwelują wiele dolegliwości. Jak się okazuje owocowe smaki to niejedyne rozwiązanie. Korzeń chrzanu może wydawać się w tej roli nieco mało oczywisty, jednak różnorodne działanie szybko przekonuje do spróbowania owego przepisu

Nalewka z chrzanu - domowy trunek i numer 1 na wiele dolegliwości 

Przepis na nalewkę z chrzanu to rarytas, który na pierwszy rzut oka może szokować i dziwić. Ostry korzeń dodany do trunku ma jednak zbawienne działanie dla organizmu, a lista zalet jest naprawdę długa. Chociaż mocny, charakterystyczny smak może zawrócić w głowie, jest świetnym lekarstwem na wiele dolegliwości i schorzeń.

Czym zatem tak plusuje nalewka z chrzanu? Na pierwszym miejscu warto wyróżnić długą listę witamin zawartych w ostrym korzeniu. Kolejną zaletą jest korzystny wpływ na żołądek, problemy trawienne czy jelita. Ponadto tego typu domowy medykament dezynfekuje jamę ustną, wzmacnia dziąsła, ma grzybobójcze i bakteriobójcze działanie, łagodzi także bóle zatok i je oczyszcza. 

Zobacz wideo Ku-ku, ku-ku. Lepsza kukułka w kieliszku, niż gołąb na dachu

Jak przygotować nalewkę z chrzanem? 

Składniki na domowy medykament do picia:

  • 50 g korzenia chrzanu,
  • litr wódki (40 proc.),
  • 60 g miodu,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 goździków.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia i obrania korzenia chrzanu. Następnie pokrój go na cienkie i długie plasterki. 
  2. Tak przygotowany chrzan przełóż do butelki lub słoika. 
  3. Gdy ostry, pokrojony korzeń leżakuje już w szklanym naczyniu, dodaj do niego goździki i kulki czarnego pieprzu.
  4. Kolejnym krokiem jest połączenie wódki i miodu - najlepiej zrobić to w wysokim naczyniu lub misce. Przelej wszystko do słoika lub butelki z chrzanem i zalej korzenie alkoholem, który pozostał. Pomocny okaże się do tego lejek. 
  5. Zakręć słoik lub butelkę, odstaw w zacienione miejsce na cztery dni. Po tym czasie odsącz nalewkę przez gazę lub sito, lub bawełnianą ściereczkę. Nalewkę przelej następnie do czystych, szklanych butelek. Nalewka chrzanowa utrzyma świeżość do około czterech miesięcy od przyrządzenia.
  6. Wskazówka: trunek należy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.