Jak zrobić cebularz lubelski w domu? Bardzo prosto i tradycyjnie! Szybki sposób, a będzie palce lizać
Nie trzeba jechać na Lubelszczyznę, aby dowiedzieć się, jak smakuje tradycyjny cebularz lubelski. Przepis charakteryzuje się prostym składem i łatwym przygotowaniem. Chrupiący placek będzie doskonały zarówno na zimno, jak i na ciepło bezpośrednio po upieczeniu.
Pszenny placek z cebulą i makiem wywodzący się z kuchni żydowskiej to jeden z najbardziej znanych produktów kuchni tradycyjnej na Lubelszczyźnie. Do jego przygotowania wystarczą drożdże, mąka, mleko, jajko i sól. Aby cebularz miał doskonały smak i strukturę, warto zadbać o zachowanie właściwych proporcji składników.
Zobacz wideo "El Nino przyniesie powodzie i susze w różnych częściach świata"
Cebularz lubelski. Przepis na tradycyjną przekąskę
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- pół kilograma mąki,
- szklanka ciepłego mleka,
- dwa jajka,
- półtorej łyżki soli,
- jedna trzecia kostki masła,
- dwie cebule,
- dwie czubate łyżki maku,
- dwie łyżki oleju.
Złocista barwa, wspaniały aromat i chrupiąca skórka. Upieczesz je w 20 minut
Przygotowanie:
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obgotuj przez około minutę i odcedź. Ugotowaną cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Mieszankę przełóż do słoika, dokładnie zamknij i wstaw do lodówki.
- Drożdże wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
- Masło rozpuść z pozostałym mlekiem. Połącz je z wyrośniętym rozczynem, mąką i solą.
- Roztrzep jajka i dodaj je do reszty składników. Wyrabiaj ciasto przez około dziesięć minut. Nie powinno kleić się do rąk. Następnie pozostaw je do wyrośnięcia na jedną godzinę.
- Wyrośnięte ciasto ułóż na stolnicy posypanej mąką i podziel na dziesięć części. Każdy placek układaj na blasze posmarowanej olejem.
- Przed wstawieniem do piekarnika brzegi cebularzy posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Placki wyłóż mieszanką cebuli i maku. Pozostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
- Cebularze należy piec w temperaturze 180 st. C przez około dwadzieścia minut.
Placki można wyjąć z pieca, kiedy uzyskają złocistą barwę. Często podaje się je z masłem. Smakują równie dobrze z żółtym serem.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl