Jak zrobić cebularz lubelski w domu? Bardzo prosto i tradycyjnie! Szybki sposób, a będzie palce lizać

Nie trzeba jechać na Lubelszczyznę, aby dowiedzieć się, jak smakuje tradycyjny cebularz lubelski. Przepis charakteryzuje się prostym składem i łatwym przygotowaniem. Chrupiący placek będzie doskonały zarówno na zimno, jak i na ciepło bezpośrednio po upieczeniu.

Pszenny placek z cebulą i makiem wywodzący się z kuchni żydowskiej to jeden z najbardziej znanych produktów kuchni tradycyjnej na Lubelszczyźnie. Do jego przygotowania wystarczą drożdże, mąka, mleko, jajko i sól. Aby cebularz miał doskonały smak i strukturę, warto zadbać o zachowanie właściwych proporcji składników.

Zobacz wideo "El Nino przyniesie powodzie i susze w różnych częściach świata"

Cebularz lubelski. Przepis na tradycyjną przekąskę

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • pół kilograma mąki,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • dwa jajka,
  • półtorej łyżki soli,
  • jedna trzecia kostki masła,
  • dwie cebule,
  • dwie czubate łyżki maku,
  • dwie łyżki oleju.

Złocista barwa, wspaniały aromat i chrupiąca skórka. Upieczesz je w 20 minut

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obgotuj przez około minutę i odcedź. Ugotowaną cebulę wymieszaj z makiem, olejem i solą. Mieszankę przełóż do słoika, dokładnie zamknij i wstaw do lodówki.
  2. Drożdże wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami mąki i odrobiną letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Masło rozpuść z pozostałym mlekiem. Połącz je z wyrośniętym rozczynem, mąką i solą. 
  4. Roztrzep jajka i dodaj je do reszty składników. Wyrabiaj ciasto przez około dziesięć minut. Nie powinno kleić się do rąk. Następnie pozostaw je do wyrośnięcia na jedną godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto ułóż na stolnicy posypanej mąką i podziel na dziesięć części. Każdy placek układaj na blasze posmarowanej olejem. 
  6. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi cebularzy posmaruj roztrzepanym jajkiem. 
  7. Placki wyłóż mieszanką cebuli i maku. Pozostaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
  8. Cebularze należy piec w temperaturze 180 st. C przez około dwadzieścia minut.

Placki można wyjąć z pieca, kiedy uzyskają złocistą barwę. Często podaje się je z masłem. Smakują równie dobrze z żółtym serem.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.