Tak obierzesz ziemniaki w okamgnieniu. Genialny patent sprawi, że zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Szykujesz obiad, ale chcesz zaoszczędzić na czasie? Obieranie ziemniaków może być o wiele prostsze i szybsze. Podpowiadamy, z jakich metod można skorzystać, aby przygotować je błyskawicznie i nie zmarnować czasu.

Ziemniaki stanowią fundament polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich tradycyjnego obiadu. Co zrobić, aby przygotować je w okamgnieniu i nie tracić czasu na ich żmudne obieranie? Podajemy kilka prostych sztuczek, które z pewnością przydadzą się podczas przyrządzania potraw.

Zobacz wideo Do „Dog & Duck" kolejki. Dzień wcześniej Kate & William niespodziewanie pojawili się w lokalu, żeby przywitać się przed koronacją z poddanymi

Nie wszystkie ziemniaki trzeba obierać. Warto skorzystać z odpowiedniego rodzaju

Jeśli chce się zaoszczędzić więcej czasu, dobrze jest wybrać do obiadu młode ziemniaki. Posiadają bardzo cienką i delikatną skórkę, dlatego nie wymagają obierania. Wielu mistrzów kulinarnych zaznacza, że właśnie gotowanie ich razem ze skórką  wzbogaca smakowo różne potrawy. Jeżeli jednak wybrało się ziemniaki, które trzeba obrać, wystarczy użyć dobrze naostrzony nóż albo specjalną maszynkę do obierania ziemniaków.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystarczy zdjąć skórkę i gotowe

Obieranie ziemniaków przed gotowaniem może spowodować, że po ich przyrządzeniu nie będą posiadały tak wielu wartości odżywczych, ile zachowałyby bez obierania. Jak ugotować je w mundurkach? Przed wrzuceniem ich do wody wystarczy zrobić w każdym ziemniaku nacięcie poprowadzone wokół warzywa. 

Tak przygotowane ziemniaki można wrzucić na gotującą się wodę i ugotować. Po odcedzeniu i przestudzeniu wystarczy zdjąć z nich skórkę. Taki sposób będzie o wiele prostszy, szybszy i łatwiejszy niż usuwanie jej przed gotowaniem. Co więcej, ziemniaki gotowane w mundurkach będą zawierały o wiele więcej witamin i składników mineralnych niż ugotowane po uprzednim obraniu.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.