Wiele lodówek wyposażonych jest w specjalny system typu "no forst", który ma za zadanie zapobiec osadzania się szronu. Jednak jeszcze wiele sprzętów, nadal dostępnych na rynku nie ma tej funkcji. Toteż jeśli zauważymy, że na tylnej ścianie chłodziarki osiada warstwa szronu, lepiej nie czekaj, tylko działaj od razu. Zbyt późna reakcja może narazić cię na bardzo kosztowne wydatki - serwis sprzętu, a nawet konieczność zakupu nowego. Zatem jaki jest sposób na szron w lodówce? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Szron w lodówce pojawia się wtedy, kiedy chłodziarka nie jest szczelna. Należy w pierwszej kolejności sprawdzić uszczelki i drzwi - czy się odpowiednio domykają oraz, czy otwór odszraniania, nie jest zatkany. Znajduje się on na dole tylnej ściany lodówki i jeśli znajduje się tam duża warstwa lodu, bądź nawet zanieczyszczeń - należy je bezwzględnie usunąć.
Szron w lodówce pojawia się też wtedy, kiedy nastąpił ubytek tzw. czynnika chłodniczego, czyli ważnej substancji, która jest niezbędna w procesie wymiany ciepła w komorze chłodniczej. Tutaj niezbędny będzie serwis i pomoc specjalisty, ale jest to naprawdę bardzo znikomy odsetek problemów ze szronem. W większości przypadków za szronem stoi zbyt częste otwieranie chłodziarki, nieszczelne uszczelki, czy zatkany otwór odszraniania.
Zatem jaki jest sposób na szron w lodówce? Przede wszystkim należy zlokalizować źródło problemu, a potem działać. Jeśli wymiana uszczelek, czy wyczyszczenie odpływu nie pomaga, a szron nadal się pojawia, może za to odpowiadać nieodpowiednie ustawienia termostatu. "Niska temperatura panująca wewnątrz komory może prowadzić do powstawania szronu, ponieważ sprawia, że powietrze nie pochłania wilgoci, a krople wody osadzają się na najchłodniejszej części urządzenia, tj. tylnej ściance. Należy regularnie zmieniać ustawienia lodówki i dostosowywać je do pory roku i liczby przechowywanych potraw. W przypadku awarii termostatu - wymianę trzeba zlecić specjalistom" - podaje portal noenet.pl.
Warto też przyjrzeć się temu, co wstawiamy do lodówki - ciepłe posiłki, a także produkty o wysokiej zawartości wody mogą prowadzić do dużej ilości pary wodnej, przez co występuje szron w górnej części lodówki.