Zapiecz i zobacz, jak zajada się nim cała rodzina. Dzięki temu składnikowi, ten pasztet można jeść łyżkami

Domowej roboty smakołyki okazują się nie tylko zdrowsze niż te ze sklepowych półek, a także smaczniejsze. W tym przypadku nie jest inaczej. Pasztet z tego przepisu to niebo w gębie i można go podawać z różnymi dodatkami. To z czego jest zrobiony, jest prawdziwym sezonowym hitem.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Nie od dziś wiadomo, że domowe receptury są cenione i coraz częściej wykorzystywane. To właśnie z nich wychodzą najsmaczniejsze dania i przekąski, które znikają ze stołów w mgnieniu oka. Przykładem smakołyku, który długo nie zagrzeje miejsca na stole, jest pasztet z cukinii. Jego smak i prezencja zachęci każdego do spróbowania, a po jednym kęsie będziesz miał ochotę na więcej. Nie zapomnij dodać do niego marchewki i czosnku, to właśnie dzięki nim jest jeszcze smaczniejszy. Można go podawać do mięs, jako dodatek do kanapek lub ze słodkim sosem żurawinowym.

Przepis na domowy pasztet z cukinii

Składniki

  • 4 małe cukinie,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • natka pietruszki,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cukinię oraz marchewkę przemyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je w większej misce i dodaj sól, następnie odstaw je na 10 minut. Po tym czasie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij ją na złoty kolor.
  2. Cebulę połącz z resztą warzyw i energicznie wymieszaj. Do mieszanki dodaj bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. W oddzielnych miseczkach oddziel żółtka od białek, z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy warzywnej.
  4. Wszystko wymieszaj z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj również pół szklanki oleju oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec przełóż całość do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Przygotowany pasztet włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA